G4Media.ro

Anticipatele pas cu pas. Calendarul în detaliu, cine și cum ar putea…

sursa foto: Inquam Photos / Autor: George Calin

Anticipatele pas cu pas. Calendarul în detaliu, cine și cum ar putea împiedica planul dorit de Iohannis și PNL. Timeline cu scenariul optimist și pesimist

Toate datele arată în acest moment că declanșarea alegerilor anticipate este departe de a fi o certitudine. G4Media.ro vă prezintă, pe pași, ce se va întâmpla în scenariul optimist, în care anticipatele se pot declanșa undeva la jumătatea lunii iunie dar și scenariul pesimit, cine și cum ar putea împiedica anticipatele dorite de președintele Klaus Iohannis.

Sunt atât de multe variabile în joc încât, chiar dacă s-ar întruni toate condițiile constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, scrutinul ar putea fi împins în toamnă, ceea ce l-ar face aproape inutil.

  • Potrivit celui mai optimist scenariu, scrutinul ar putea avea loc la jumătatea lunii iunie. Ar fi situația ideală pentru că alegerile parlamentare ar avea loc odată cu localele, iar mașinăriile de partid ar intra în campanie cu motoarele turate la maximum. Baronii locali ai partidelor ar avea tot interesul să-și mobilizeze toate resursele, pentru că supraviețuirea lor politică, puterea și influența în următorii patru ani ar depinde de rezultatul de la urne. Forțele anti-PSD ar avea toate premisele să formeze o majoritate solidă în Parlament, iar repetarea situației din 2016, când partidul lui Dragnea a obținut aproape jumătate din senatori și deputați, ar fi evitată.
  • Scenariul pesimist – posibil și probabil – arată însă că anticipatele nu pot avea loc mai devreme de jumătatea lunii august sau chiar finalul lui septembrie. Dincolo de faptul că parlamentarele ar fi decuplate de locale, august este luna concediilor. Ar fi o decizie strategică extrem de proastă să faci alegeri în august, prezența la urne ar putea fi la minim istoric. La finalul septembrie ar fi deja tardiv, nu ar mai fi de mare ajutor pentru liberali.

Scenariul optimist – alegeri anticipate în iunie

 Potrivit articolului 89 din Constituție,

  • Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Prima condiție: termenul de 60 de zile de la prima solicitare de învestitură. Acesta va începe să curgă începând de luni, 10 februarie, când Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, va trimite Parlamentului solicitarea de învestire a noului guvern. A 60-a zi va fi vineri, 10 aprilie.

Înainte de 10 aprilie, președintele Iohannis nu va putea emite decretul de dizolvare a Parlamentului, potrivit specialiștilor în drept constituțional consultați de G4Media.ro, chiar dacă în acest interval ar fi respinse două solicitări de învestitură.

PSD va încerca însă toate tertipurile posibile pentru a tergiversa calendarul votării noii propuneri de guvern. Au majoritatea absolută în Birourile Permanente Reunite, cele care stabilesc ziua în care guvernul vine în Parlament pentru votul de învestitură. Au posibilitatea să sesizeze și Curtea Constituțională (CCR), ceea ce au și anunțat că vor face.

Până la pronunțarea Curții, social-democrații vor avea acoperirea perfectă de a nu supune votului învestirea noului guvern. Să presupunem că CCR va avea un comportament diligent, că nu se va implica în jocul politic și că va judeca cu celeritate contestația împotriva nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru.

Chiar și așa, mai devreme de o lună e greu de crezut că vom avea o decizie din partea Curții, cu tot cu motivarea publicată în Monitorul Oficial.

În scenariul optimist, sesizarea va fi respinsă, ceea ce ar însemna ca până la jumătatea lunii martie Guvernul Orban 2 să fie respins de Parlament. Președintele Iohannis ar face rapid o nouă nominalizare, cel mai probabil tot în persoana liderului PNL, care s-ar mișca și el rapid și ar cere Parlamentului un nou vot de învestitură cel târziu până pe 20 martie.

Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului prevede un termen de maximum 15 zile în care Parlamentul trebuie să voteze solicitarea de învestitură noului guvern.

În logica partizanilor anticipatelor, asta înseamnă că în săptămâna 6 – 10 aprilie ar avea loc cea de-a doua respingere a unei solicitări de învestitură. De aici totul ar fi o formalitate: Klaus Iohannis ar chema la Palatul Cotroceni președinții Parlamentului și liderii grupurilor parlamentare, apoi ar emite decretul de dizolvare a Parlamentului, undeva în săptămâna 13 – 17 aprilie.

Data anticipatelor ar depinde de intrarea sau nu în vigoare a ordonanței de urgență adoptate în ultima ședință a guvernului înainte de demitere, prin care a fost redus de la 90 la 50 de zile termenul în care trebuie anunțate alegerile.

Dacă OUG-ul intră în vigoare, anticipatele ar putea avea loc undeva pe 14 iunie. Dacă se va aplica legea actuală, alegerile nu ar putea avea loc înainte de 19 iulie.

Scenariul pesimist: anticipate în august sau septembrie

Termenul de referință de la care vor curge cele 60 de zile va fi tot 10 februarie, ziua în care premierul desemnat, Ludovic Orban, va solicita Parlamentului votul de învestitură.

PSD ar putea tergiversa însă supunerea la vot a solicitării în toată această perioadă, până pe 10 aprilie.

Specialiștii în drept constituțional consultați de G4Media.ro au explicat faptul că articolul 89 din Constituție nu impune Parlamentului să voteze solicitarea de învestitură a unui guvern în mai puțin de 60 de zile.

Abia în cea de 61-a zi președintele Iohannis ar putea sesiza Curtea Constituțională cu un conflict juridic, solicitând impunerea unui termen rezonabil în care Parlamentul să se pronunțe pe solicitarea de învestitură a unui guvern.

Chiar presupunând, ca în scenariul precedent, că CCR se va mișca repede, o decizie nu ar veni înainte de 10 mai.

Urmând logica inițiatorilor alegerilor anticipate, ar urma apoi respingerea de către Parlament a primei propuneri de guvern în săptămâna 11 – 15 mai, apoi o nouă nominalizare de premier și, undeva în jur de 8 iunie, respingerea celei de-a doua propuneri.

Președintele ar putea dizolva Parlamentul în prima decadă a lunii iunie, dar anticipatele nu ar putea fi organizate înainte de jumătatea lunii august (dacă ar fi în vigoare ordonanța de urgență privind anticipatele) sau chiar finalul lunii septembrie (dacă se păstrează actualele prevederi din legea alegerilor).

Calendarul posibil al alegerilor anticipate (scenariul optimist)

  • 10 februarie – Ludovic Orban transmite Parlamentului solicitarea de învestire a guvernului
    • Începe să curgă termenul constituțional de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului
  • 10 februarie – PSD atacă la Curtea Constituțională nominalizarea lui Ludovic Orban
    • Procedurile parlamentare pentru învestirea guvernului se opresc în așteptarea deciziei CCR
  • Până pe 10 martie – CCR pronunță decizia
  • Până la jumătatea lunii martie – Parlamentul respinge prima solicitare de învestitură
  • 16 martie (aproximativ) – Președintele Klaus Iohannis face o nouă propunere de premier
    • Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a solicita Parlamentului votul de învestitură, dar, cel mai probabil, o va face mai repede
  • 20 martie – premierul desemnat solicită Parlamentului votul de învestitură. Parlamentul are la dispoziție 15 zile să voteze
  • Săptămâna 6 – 10 aprilie – Parlamentul respinge a doua solicitare de învestitură
    • Klaus Iohannis îi convoacă la Palatul Cotroceni pentru consultări pe președinții Senatului și Camerei Deputaților și pe liderii grupurilor parlamentare
  • Săptămâna 13 – 17 aprilie – președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului
  • 14 iunie (cel mai devreme) sau 19 iulie (cel mai târziu) – ar putea avea loc alegerile anticipate

Calendarul posibil al alegerilor anticipate (scenariul pesimist)

  • 10 februarie – Ludovic Orban transmite Parlamentului solicitarea de învestire a guvernului
    • Începe să curgă termenul constituțional de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului
  • Majoritatea din jurul PSD refuză punerea pe ordinea de zi a solicitării acordării votului de învestitură
  • 11 aprilie – în cea de 61-a zi de la solicitare – președintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituționeală și solicită un termen în care Parlamentul trebuie să se pronunțe asupra solicitării votului de învestitură a guvernului
  • 11 mai – CCR pronunță decizia
  • Săptămâna 11 – 15 mai Parlamentul respinge prima solicitare de învestitură
  • 18 mai – președintele face o nouă nominalizare de prim-ministru
  • Săptămâna 18 – 22 mai – premierul desemnat solicită Parlamentului votul de învestitură
  • Până pe 8 iunie – Parlamentul respinge a doua solicitare de învestitură
    • Klaus Iohannis îi convoacă la Palatul Cotroceni pentru consultări pe președinții Senatului și Camerei Deputaților și pe liderii grupurilor parlamentare
  • 9 iunie – președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului
  • Alegerile anticipate pot fi organizate în august (cel mai devreme) sau în septembrie (cel mai târziu)

Foto: Inquam Photos / George Călin

Grafică: Ovidiu Hațegan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. De ce la noi, desi in legi si proceduri exista termene clare pana cand un lucru trebuie sa se intample, uite PSD poate sa nu puna in discutie aia (cele 60 de zile) si uite asa pot trece ani? De ce nu sunt scrise si repercusiuni? „Nu pui in discutie, cate o zi parnaie pentru fiecare zi in care nu pui in discutie.”

    • PSD şi PNL se rod reciproc, favorizând creşterea USR.

    • @Camelian,
      Esti sigur pe ceea ce spui? Vreau sa spun: am o varsta, mai precis 666 de ani, si n-am tot timpul din lume, mai ales ca dl. Barna si dl Ciolos par hotarati sa traiasca, nu gluma…!

    • Trebuie respectata Constituția. Nominalizarea lui Orban este neconstituțională din 2 motive – guvernul a picat si o alta majoritate a propus alt candidat.
      Dar e bine si asa – o sa vada lumea pana in toamna ce jigodii conduc tara.

  2. Vor fi alegeri anticipate !!! Restul este propaganda a mafie ,care face spume la gura.
    Sa fie clar, daca ciuma rosie tergiversează si blocheaza mersul normal al lucrurilor, VOM IESI IN STRADA !!!

  3. Ce poză faină ați puuuss…! Unul parcă ține o baghetă nevăzută, celălat ridică două dește ca Bulă care vrea să răspundă lui dom profesor de matematică .
    – Dom profesor, dom profesor…știu cum se rezolvă ecuațiile de gradul I .
    – Foarte bine , Bulă ! O să vedem cum le vei rezolva pe cele de gradul II sau mai multe !

  4. Scenariu pesimist este mult mai simplu: trece cabinetul Orban 2 apoi cade prin moțiune de cenzură și procesul se reia de la zero și asta până la … ( calendele grecești ) alegerile legislative la termen.

    • @Liță,
      Tu nu intelegi ca la alegerile legislative la termen PSD-ul o sa ia 9%…!? Acorda-i o sansa, ce Dracu’ ! In Iunie poate lua 15%, iar in August 13%…Atata cruzime si nepasare fata de soarta partidului care v-a hranit si v-a crescut inca n-am vazut…!

  5. Dispuneți de un statut mai sinistru decât înainte de ’89. Cu totii… Atunci era dictatura … azi ar trebui sa fim liberi din toate punctele de vedere! … Și nu e așa! Va admir tupeul incomensurabil! Singurul lucru ce va menține e manipularea… Un soi de minciună performanta … și uneori brutalitatea proverbiala!

    • Ce vorbesti, tuto? Ai reusit in sfarsit o postare in care sa nu mentionezi cuvintele „cur” si „cacat”? Te intelegem, nu vezi altceva in jurul tau intre pesedisti, asta ai in cap si pe limba!

  6. Hai ca nu se intelege nimic din ce ati scris…Mai exact citez: „Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului prevede un termen de maximum 15 zile în care Parlamentul trebuie să voteze solicitarea de învestitură noului guvern.” Daca este asa, care este problema? Daca in a 15-a zi nu a votat se poate sesiza deja CCR-ul

    • Am dubii foarte mari ca niste politicieni romani vor reusi sa se tina de un plan. Deci nu cred ca scenariul optimist are vreo sansa.

  7. Si cam cum ar impune CCR Parlamentului sa voteze un Guvern? Pot să impună parlamentarilor sa intre in sala de plen, sau cum? Cvorumul de ședință trebuie asigurat de cei care doresc să voteze ceva, în cazul asta PNL si aliații lor. Restul miroase a manipulare.

  8. As vrea sa avem politicieni responsabili si sa faca anticipate cat mai repede pt a nu tine Romania an afara terenului de joc. Sigur psd stie ce a facut an ultimul timp si va trage de timp cat poate pe principiul timpul te ajuta sa uiti. Santem praf economic asta ne mai trebuia!!!?

  9. Si uite asa, dansul macabru pnl-psd continua, iar romanii privesc oripilati, nestiind ce se intampla. Totul ar fi trebuit sa se intample foarte simplu dupa demiterea guvernului dancila, dar nu s-a dorit.

    • Mai terminati dracu odata de PMP-ist cu propaganda asta.Anticipatele sant absolut necesare !!!

    • @Sincer,
      John Connor ne-a trimis un Terminator 2 de moda veche, care are obiceiul de a-i acorda ”victimei” momente de respiro, asa cum o pisica ii acorda astfel de momente sobolanului cazut in gheare, iar la final satisfactia pisicii e cu atat mai mare, cu cat sobolanul s-a zbatut mai tare…
      Capisci?

    • @Scara. Jocul cu „momentele de respiro ” e periculos, un spectacol de care romanii n-au nevoie. Un spectacol care alimenteaza orgoliul unui singur actor. De 30 de ani romanii asista la asemenea spectacole, acum ei vor liniste si masuri concrete pt prosperitatea lor.

  10. Scara’, as spune ca deja sunt turmentați..
    Pzdilicile s-au decolorat spre rozaliu, dar turmentații-s mari fani fanta.

  11. Nu ați pus 8n discuție cea mai pesimistă variantă!
    CCR IMPUNE Președentiei să nominalizeze un premier de la alianța nou creată psd-proRomania!
    Abia atunci suntem „pe drumul cel bun”!
    Și din păcate este scenariul cel mai probabil în acest moment! Cu asta vor câștiga alegerile în toamnă (sau nu le vor pierde așa de categoric cum sper)!

    • Nu prea are cum. In afara de faptul ca ar intra in contradictie cu Constitutia insasi, exista deja o decizie data in sesns contrar pe vremea lui Basescu.

  12. PNL când mai găseşte timp să guverneze?

    Sau guvernarea efectivă n-a contat niciodată?

  13. Nu discut calendarul dar este ok ce spune Ludovic Orban adica ma citez: Este si normal si OK ce a spus ieri dl. PM Ludovic Orban Sa explic: PNL vrea anticipate si deci nu are motiv sa obstructioneze calea catre acestea care inseamna constitutional doua respingeri de guvern si dizolvarea parlamentului, deci la investire este logic sa se abtina. Nu sa voteze contra ci doar sa se abtina sau sa nu voteze adica sa lase PSD-ul sa joace., dar deasemeni pana atunci trebuie sa guverneze tara in limite constitutionale si deci pentru Ludovic si pentru PNL acest guvern este bun .Asadar se pastreaza. De asemenea daca PSD nu vrea anticipate si voteza guvernul este normal ca acesta sa aiba un program maximal pe care PSD -ul odat ce-l voteaza este cam aiurea sa -l obstructioneze.Succes dle Orban.Succes PNL .Succes Malin!
    Editează sau şterge
    Îmi place
    · Răspunde · 42 min

  14. Poate il trimite electoratul acasa si pe johannis

  15. Alcoolistul asta de sica mandolina in loc sa stea la dezalcoolizare merge prin parlament cu toate ca nu este parlamentar . Alegerile la termen sa fie nu cand unul sau altul ca se face un precedent periculos si fiecare cand i se pare ca sta bine in sondaje , hopa vrea anticipate , nu bai nene asta e vointa poporului exprimata la alegeri si pana atunci trebuie respectata. Acum vb unii care nici macar nu s au obosit sa vina la vot dar sunt foarte activi pe net , hai sictir , iesiti la vot si dupa vorbiti. Dupa alegerile la termen sa vedem mai vrea cineva schimbarea legislatiei electorale sau a constiutiei ??? Dar referendumurile pe care le am votat cand se pun in aplicare sau au doar rol CONSULTATIV ???????

    • Esti invidios si suparat pe Sica pentru ca daca punea in aplicare imediat dublarea alocatiei pentru copii aveai si tu de-o dusca!

  16. PSD- iștii sunt de Socola, nu vor accepta dispariția din politică nici când se va întâmpla, fapt inevitabil și sper cât mai curând.

  17. Pentru proști și foarte proști luați de pe goagăle decizia 80 din 2014 a CCR și citiți proștilor care sunteți proști că facebook-ul v-a prostit ,proștilor care sunteți proști și veți vedea că un președinte retardat nu poate numi PM pe cine vrea prostia lui că de asta există CCR ca să le arate la retardații că proștii sunt proști

  18. De fapt a obtinut fiecare ce a vrut . Micii dictatori mai stau 4 ani si pnl vine la ciolan 4 ani . in toamna nu se mai stie de aia se grabesc. Cine pierde din tot circul : USR care sa lasat pacalit de acesti derbedei care ne conduc de 30 de ani si normal noi toti.