G4Media.ro

Cum scăpăm de obiceiul de a ronțăi seara? Sfaturi de la nutriționist

Sursa foto: Unsplash / Mc Jefferson Agloro

Cum scăpăm de obiceiul de a ronțăi seara? Sfaturi de la nutriționist

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor cu care lucrez pe reeducare alimentară este aceea a mâncatului mult seara. Același șablon se repetă la aproape fiecare persoană. Toate încep ziua raționale, conștiincioase, sigure pe ce și-au propus să obțină și dornice să facă schimbările necesare. Pe măsură însă ce timpul trece și ziua se transformă în noapte, tot așa și zânele mele se transformă în demoni, spune Tania Fântână, nutriționist dietetician în podcastul G4Media „Fântâna de sănătate”.

Totul începe cu cele 10 migdale, hai 12 mâncate după prânz, se continuă cu 2 bomboane mâncate pe la ora 17 și cu număratul minutelor până la cină. După cină, la vreo oră, gândul se îndreaptă iar spre frigider, oare ce aș putea să ronțăi de acolo? Hai un castravete murat, parcă merg și vreo 5 caju. Nucile sunt bune, cu toții știm. Dar dacă aș mânca eu un măr? Hai, merele sunt de dietă, toată lumea știe. Ce să vezi, mărul mi-a făcut foame. Am aciditate gastrică, sigur asta am. Dacă îmi distrug eu stomacul că nu-i dau mâncare când îmi cere? Ia să-mi pun ceva pe farfurioară.

Câteva zile de genul ăsta într-o lună se înscriu în normalitate. Hormonii, lipsa de somn, plictiseala, diverse evenimente care ne agită, grija banilor, dorul plecărilor departe… etc. Dar ce te faci când un astfel de scenariu se repetă zi de zi, iar tu nu reușești să te mobilizezi? Ce se întâmplă de fapt cu noi de ne transformăm radical de dimineața până seara târziu. Câteva posibile cauze:

– nu ai avut timp pe parcursul zilei să îți iei mesele cât de cât la timp și cam la aceeași oră zilnic. Trăiești astfel într-o stare de foame mentală permanentă. Organizează-te mai bine peste zi!

– ai mâncat caloric prea puțin la prânz și toată foamea aia inhibată de concentrarea ta pe job, pe parcursul zilei, a căpătat voce abia seara. Pentru ca seara să mănânci mai putin, este esențial ca prânzul să fie cea mai completă și calorică masă a zilei.

– felul tău de a mânca este unul dezechilibrat. Fie că ți-ai exclus grupe mari de alimente din dieta ta (carne/lactate/fructe) fie mănânci prea monoton, repeți aceleași ingrediente la nesfârșit. Foamea exagerată poate fi și un semnal dat de corp că îi lipsesc nutrienții. Asigură-ți un aport bun de proteine animale, de fructe și legume pe parcursul zilei. Include zilnic și o sursă bună de carbohidrați!

– nu ai altceva mai interesant de făcut cu timpul tău decât să mănânci. Iar aici faptul că stăm în casă poate fi de vină, dar poate mai sunt și alte cauze. Ieși cât mai mult pe afară, fă efort fizic, vizitează pe cineva drag, ascultă albumul de muzică preferat. Adu-ți o stare de bine în corp și altfel decât prin mâncare!

– încă te raportezi prea mult la mâncare în ansamblul vieții tale. Îi acorzi mai multe credite decât e cazul. Te gândești toată ziua buna ziua cum să mănânci mai bine și mai corect, te uiți excesiv la filmulețe despre mâncare, la lecții de gătit, la tot soiul de chestii legate de mâncare. Apasă un pic butonul de pauză. Toate răspunsurile sunt deja în tine. Mănâncă alimente simple, combinate la fel de simplu, alimente cu care ai crescut, chestii pe care știi să le gătești și lasă toate teoriile deoparte. Ți-ai pierdut busola tot rătăcind prin pădure și căutând drumul optim spre casă. Gândește mai puțin, dar acționează corect sau cumva măcar așa târziu cum e acum.

În orele de seară, de liniște cu tine, poate ar fi mai util să îți asculți gândurile decât ronțăitul dinților. Știu că atunci când nu mănânci sau nu faci nimic e teribil de greu. Îți vin în cap gândurile alea care nu îți mai dau pace, situațiile alea care cer rezolvare și nu prea știi cum să o faci sau ce decizie să iei. E greu, stiu, dar ia-le te rog pas cu pas. Ce îți pot spune sigur e că unele nu se vor rezolva de la sine. Cu cât le eviți mai tare, cu atât o să zbiere la tine în cele mai liniștite momente ale tale.

Mi-am dat seama de-a lungul timpului că mâncarea este printre cei mai falși prieteni pe care îi putem avea. Deși aparent e mereu acolo gata să ne asculte, să ne ia în brațe și să ne aline, în definitiv nu face nimic să rezolve problema. După ce stomacul plin se golește, problema e tot acolo și ne privește cu ochi și mai mari și goi. Mâncarea îți umple golul pe moment. Te ajută să treci hopul ăla greu, sperietura aia mare, când nu știi ce să faci cu mâinile, să rezolvi cumva și duci la gură bucăți de mâncare sperând de la următoarea gură să îți dea răspunsul, cel pe care îl cauți. Mestecatul pune pauză gândurilor, dă freeze creierului, îl amorțește într-un cocktail plăcut de hormoni și senzații de bine, îl învăluie în zahăr și-i mai tocește din colți.

Nu vă înghițiți stările de rău, nu fugiți de ele la adăpostul frigiderului. Lăsați ca asta să fie o primă etapă, o primă confruntare. Găsiți apoi în timp util puterea în voi. Răspunsul nu se află într-o cutie de pizza livrată de un curier plictisit la 12 noaptea. Nici în rozul unor eclere dolofane și păcătoase.

Procesul normalizării legăturii cu mâncarea nu se face peste noapte. Nu se face nici dacă mergi la nutriționist. Nu merge prin delegare. Este un proces la ale cărui etape tu trebuie să participi. La toate, zi de zi, făcând ceea ce trebuie și sperând că mâine o să greșești mai frumos. Nu găsești rezolvare nici dacă începi de luni, de pe 1 sau după Paște, ci de acum și de azi.

Ziua de mâine vine cu propriile slăbiciuni. O să fii tentat să rezolvi din nou problema așa cum știi mai bine. Încearcă să găsești o altă soluție decât ai găsit alaltăieri. Și tot așa de la zi la zi, făcând lucrurile altfel o să vezi că îți schimbi obiceiurile, îți schimbi alegerile și te schimbi pe tine. În liniște, în frumos și dând vieții tale conturul pe care ți-l dorești.

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...