G4Media.ro

Cum să mănânci făinoase fără să te îngrași / Sfaturi despre cum…

Sursa foto: Unsplash / Mandy Dolan

Cum să mănânci făinoase fără să te îngrași / Sfaturi despre cum să incluzi carbohidrații într-o dietă sănătoasă

Atunci când ne propunem să fim atenți cu kilogramele noastre, poate categoria de alimente după care suspinăm cel mai mult sunt făinoasele. Dulci, sărate, de orice neam ar fi ele, ne lipsesc. Făinoasele fac parte din categoria de macronutrienți numită Carbohidrați, sau Carbs cum îi vedem citați prin articole.

Ghidurile internaționale de nutriție recomandă ca aproximativ 45-55% din totalul caloriilor mâncate zilnic să provină din această categorie.

Carbohidrații cuprind însă mai multe categorii de alimente: fructe, legume, cereale, produse de patiserie, etc. Sigur că este o diferență dacă mănânci înghețată de jumătate din caloriile zilnice sau leguminoase sau fructe. Cam asta face diferența între sănătate și boală, pe termen lung.

Cum să faci însă să-i incluzi inteligent în alimentația ta?

1. Mănâncă-i în prima parte a zilei. În prima parte a zilei corpul arde mai multe calorii, metabolismul este mai activ. Sunt șanse mai mari așadar de a fi consumați în totalitate. O să conteze dacă mănânci dimineața la micul dejun 2 felii de pâine sau seara la ora 21;

2. Combină-i cu proteine, astfel încât ei să stea mai mult timp în stomac și absorbția zahărului în sânge să se facă treptat. Poți adăuga de exemplu la prânz lângă o pulpă de pui cu salată și câteva linguri de orez sau năut;

3. Pune-i în meniul tău atunci când știi că o să faci și mișcare. Dacă ai o zi activă, nu e nevoie să-ți faci griji că o să te îngrași dacă îi ai în meniul tău la fiecare masă;

4. Atenție la combinația făinoase-grăsimi. Este soluția cea mai ușoară de îngrășat. Carbohidrații de felul lor nu au multe calorii. Aproximativ 4kcal/1 gram. Anturajul însă îi strică foarte mult. Combinați cu grăsimi își triplează valoarea calorică. Câteva exemple aici: pâine cu unt, biscuiții și toate produsele de patiserie, humusul versus năut simplu, cartofi cu parmezan, paste cu sos pesto, etc. Pentru că într-adevăr gustul carbohidraților este potențat foarte mult de prezența grăsimilor, combinația devine irezistibilă. Atenția la mărimea porției o să facă iarăși diferența între o masă decentă caloric și una hipercalorică cu potențial de îngrășare;

5. Combină în farfurie întotdeauna paștele, orezul, cartofii cu multe legume. Scazi astfel indicele glicemic al mesei prin prezența fibrelor din legume. Te bucuri astfel și de gustul bun și dulce al carbohidraților fără să ai o masă foarte calorică;

6. Nu uita că dacă vrei să slăbești nu este îndeajuns să renunți la carbohidrați. Trebuie să analizezi cu atenție toate obiceiurile tale alimentare și să vezi unde se scurg caloriile tale. Renunțarea la pâine de exemplu nu este calea sigură spre slăbit;

7. Pentru ca pastele să aibă un indice glicemic mai redus, să fie mai blânde cu glicemia ta, alege paste integrale, consumă-le reci, amestecă-le cu sos de roșii și ierburi aromatice sau ideal în salate alături de ton, carne de pasăre sau creveți.

Alimentele, așa cum le-a lăsat mama natură, sunt în general combinații de mai multe principii nutritive: carbohidrați, proteine, grăsimi. Atunci când catalogăm un aliment ca făcând parte dintr-o anumită grupă, ne referim la componenta lui principală și nu exclusivă de macronutrienti. Orezul fiert, de exemplu, conține 28% carbohidrați, 3% proteine și 0.3% lipide. Îl vom pune așadar în categoria carbohidrați.

De foarte multe ori mi s-a întâmplat să stau de vorbă cu oamenii și să-mi spună că ei au o dieta fără carbohidrați, dar pe masa lor se aflau lejer legumele, crackersii, cerealele dimineața, sucurile de fructe proaspăt stoarse, etc.

Cred că este util pentru noi să renunțăm să ne mai catalogăm atât de mult felul în care mâncăm, să nu ne mai străduim să ne încadrăm în niste trenduri la modă și să fim mai atenți la corpul nostru, la cum ne face mâncarea să ne simțim, la câtă energie ne dă, la cât de liberi ne simțim să mâncăm ceea ce ne este poftă fără vină. Abia atunci putem spune, cu mâna pe inimă, că relația noastră cu mâncarea este una sănătoasă.

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Totul tine de genetica si metabolism…unii mananca numai fast food si sunt slabi, iar altii isi calculeaza portia de frunze si sunt grasi.

    • @Ludwig – Metabolismul (e reduntant sa spui si genetica, pentru ca genetica dicteaza metabolismul) are un aport foarte mic in privinta asta. Cei grasi, 100% mananca prea mult in raport cu cata miscare fac, iar cei slabi fac suficienta miscare incat sa consume ceea ce mananca. Daca esti gras, mananci putin, dar nu te ridici de pe scaun, rezultatele se vor lasa asteptate.

    • Corect ce a zis Ludwig.

  2. Kafka..discutia poate fi lunga si fara rezultat. Am la servici niste slabanogi de stau cu bidonul de cola pe masa zilnic , adica o mie de calorii. Mananca numai porcarii si fast food. Nu fac nici o miscare ca ei merg cu masina si pana la buda daca se poate. Niste fete plinute se chinuie cu iaurturi, salate si alte nebunii cam fara rezultat. Miscarea? O faci la 20 ani ca la 40 esti muci. Sa te duci la sala, dar cand , ca vii la 7-8 de la servici si apoi ce faci, mergi la sala toata viata? Cand te lasi revii la burta plus ca la 40 de ani ai articulatiile muci si sala mai rau iti poate face. Eu am ajuns la concluzia ca daca esti gras la adolescenta, asa ramai toata viata, adipocitele formate odata, ele nu mor si nu dispar..

    • @Ludwig – Asta cam asa e, cel gras trebuie sa depuna un efort mult mai mare daca vrea sa slabeasca. Iar la partea cu articulatiile muci, e un cerc vicios acolo, articulatiile sunt muci din cauza surplusului de greutate. In privinta slabanogilor, acolo dicteaza varsta. Daca slabanogii au 20-30 de ani, normal ca arderile sunt mult mai rapide. Dupa 45, metabolismul incetineste radical. Cred ca cel mai important e sa se ajunga la 45-50 cu o greutate cat mai apropiata de normal, asta zic ca e cheia.

  3. Am coleg care este mai mare decat mine cu o luna. Ambii avem 52 de ani. Luam masa de pranz impreuna. El are 72 de kg la 1,83 si mananca orice si oricat. Snitele cu cartofi prajiti, hamburgeri, sanvisuri din jumatate de bagheta de paine etc. Eu am 1,80 si 105kg. si mananc cu foarte mare atentie doar ca sa ma mentin asa. Ca sa slabesc 1kg trebuie sa fac foamea. Intr-o zi am mancat identic ca el si am luat 800g in greutate. Doar intr-o zi. Genetica face diferenta!