G4Media.ro

Cum s-au poziţionat arhitecţii, dezvoltatorii imobiliari, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC)…

sursa foto: Pexels

Cum s-au poziţionat arhitecţii, dezvoltatorii imobiliari, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi primăriile de sector după ce Nicușor Dan a spus că „există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi”

Prezent la o conferinţă de presă pe tema problemelor pe care le întâmpină bucureştenii privind livrarea agentului termic, Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan a vorbit despre ilegalitatea din construcții. Fara a indica o instituţie sau o persoană anume, edilul a spus că deşi există o „uriaşă corupţie” în zona de construire, nu există şi corupţi”.

Acesta a dat ca exemplu planurile urbanistice zonale de sector (PUZ) spunând că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională, iar corupţii ar trebui să ajungă la puşcărie.

„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a declarat Nicuşor Dan.

Vizat de Primarul Capitalei, ce-i drept fără a fi nominalizat în mod direct, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), instituția care exercită controlul de stat al calităţii în construcţii, a preferat să tacă. Până la această oră, reprezentanţii ISC nu ne-au oferit niciun punct de vedere.

Similar, trei din cele şase primării de sector contacte de G4Media.ro pentru a ne oferi un punct de vedere, au evitat să comenteze declaraţiile Primarului General.

De ce sunt importante PUZ-urile (Planul Urbanistic Zonal) şi care este miza

„PUZ-ul în sine reprezintă regulamentul zonei, politica zonei. Pe baza lor se face o investiţie, se construieşte. Trebuie să ne învăţăm să negociem pentru cetăţean şi pentru oraş, nu doar pentru una din ele. Sunt zone verzi pe care le treci din zone verzi pe care nu trebuie să construieşti, în zone construibile şi aici apar multe probleme. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont că oraşul evoluează şi aici e mare problemă. Cum faci ca să evolueze, să nu blochezi lucrurile, dar să le dezvolţi sănătos. Problema este că se doresc 20 de etaje în nişte zone joase, cu case şi lucruri de genul ăsta. Asta e marea problemă. Ar trebui să zică: nu se poate aici şi acolo, dar avem alternativă, uitaţi aici”, a declarat pentru G4Media.ro, Emil Ivănescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.

În ceea ce-i priveşte pe dezvoltatorii imobiliari, reprezentanţii acestora susţin că nu se simt vizaţi de afirmaţiile lui Nicuşor Dan.

„Nu cred că este bine ca o autoritate publică care are principala responsabilitate în emiterea autorizaţiilor, să vorbească despre o întreagă industrie, generalizând lucrurile în contextul în care cazurile celor care nu respectă legea sunt foarte diminuate şi chiar foarte puţine în ultima perioadă. Majoritatea dezvoltatorilor sunt foarte serioşi în ceea ce priveşte calitatea în construcţii”, a declarat pentru TVR, Bogdan Ivan, Secretar General, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România „Urbanis”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Buna ziua, ISC,
    Cu ce va ocupati si cand e gata lista cu blocurile construite nelegal?
    Va rugam sa luati legatura cu primarii de sector, tacutii, si sa faceti aceste informatii publice, sa stie oamenii in ce fel de blocuri locuiesc, sa stie ce masuri sa ia!
    Multumesc!

    • Toate, dar absolut toate blocurile construite în București după anul 2000 sunt făcute încalcănd legea. Îți dau câteva co.o.r.donate din PUG, regulamentul de urbanism :
      – minim 30% din teren spațiu verde cu rădăcini în sol
      – 1/3 din înălțime retrageri față de limitele laterale. La P+10 de exemplu, 10 metri retragerew
      – locuri de parcare 120% față de numărul de apartamente sub 100 mp. La apartament peste, 2 locuri.

    • Sa le verifice si pe alea facute inainte de 2000 si sa le puna bulina corespunzatoare. Pe toate. Asteptam rezultatele cat mai curand posibil.

    • Asta nu eVtreaba ISC. Asta e treaba primariei.
      ISC VERIFICA DACA AI TOATA DOCUMENTATIA CERUTA DE PRIMARIE SI DE LEGE. APOI VERIFICA EXECUTIA DPDV CALITATIV.
      NU MAI MANCATI RAHAT FARA SA VA INFORMATI.
      PUZ, PUD, PUG nu sunt aprobate de ISC

    • @ 🤔 – Hai ca te contrazic putin, intre 1978-79 si anii 90, blocurile (cladirile, in general) nou construite cred ca sunt cele mai de incredere. Adu-ti aminte, dupa nenorocirea din 77 normele erau drastice in constructii.

    • Bine ar fi, kafka, sa putem avea incredere in cei care au muncit in comunism. Dar cel mai bine, zic, verificam cu administratorul blocului si cu un inginer constructor, daca nu chiar cu arhitectul. Eu asa am de gand sa fac. Sa ma interesez. Inteleg ca e importanta si vechimea blocului.

  2. Multumim, ND!
    Nu am invatat nimic din nenorocirea de la Colectiv!
    Vorba sfânta a romanului, crescut sub talpa otomanului, merge si asa! Zicem Doamne Ajuta si gata, suntem protejati!
    ND are gandire de tip occidentală care , din pacate, nu prinde prin ale noastre părți de codru!
    Trist….
    P.S. Multumim, G4media ca ati scris si parerea buna despre dezvoltatori, bineinteles, spusă tot de ei! Foarte obiectiv….penibil…

    • Din pacate ND s-a oprit la declaratii. Imi aduc si acum aminte cum o acuza pe Firea ca a reabilitat seismic 3 blocuri in tot mandatul dar pana la ora asta ND nu pare sa fi reabilitat nici 3. Asta e problema, drumul de la teorie la practica e lung.

  3. Mare dreptate are Nicușor.
    Ar trebui zburati din funcțiile de.conducere toți arhitecții din Buc….Și DNA ul calare.peste primării

    • Ironia e ca angajatii sa inspecteze au ridicat constructii neconforme. Asta s-ar putea sa gaseasca.

  4. Soc si groaza, toti, adica arhitecţii, dezvoltatorii imobiliari, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi primăriile de sector sunt revoltati de ZICERILE lui ND!
    Ei sunt niste Fecioare neprihanite pe care incearca ND sa le distruga!

  5. Toți acesti secretari care dau din plisc la comanda arată spre un singur lucru… in Bucuresti se merita doar sa iti bagi anumite organe genitale si sa te indrepti drequ spre alte orase unde poti gasi ceva de durată…

  6. Nici un reprezentant al industriei imobiliare nu va recunoaste faptul ca in ultimii 30 de ani au fost construite ilegal o gramada de imobile . In toata tara . Cel mai adesea au fost distruse spatii verzi pentru construire . Pina la aparitia legii care impunea intocmirea Registrului spatiilor verzi dar si dupa aparitia ei . Pentru ca multe administratii publice au aminat cu anii intocmirea registrului tocmai pentru a putea oferi teren de construire pe aceste spatii verzi . Mirsavia este comuna :
    – primariilor
    – consiliilor locale
    – OCPI
    – cadastristi
    – judecatori si avocati pentru spetele ajunse in instanta
    – politie ; care nu a luat in seama sesizarile cetatenilor

  7. fara mafiile imobiliare …infractionale ..si fara baieti dăstepti..nu mai exista cotizatii, sifonari si voturi catre mafia pesedepeneleudemere…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…sora lui firea avea amant pus la o compania ilegala…companii ilegale infiintate cu dedicatie…oprescu a sifonat si el… videanu…lis…etc ..mii de astfel de abuzuri si acte de coruptie…

  8. Nu se poate, dom’le, n-are cum! E adevărat, avem corupție în sistemul de educație, în sănătate, în transporturi, în tipărit pliante electorale, în păduri și în primării, și chiar la construcția de autostrăzi, dar NU există corupție în construcția de clădiri! Blocurile, vilele casele și cotețele destinate locuirii sunt construite cu respectarea strictă a legii și a tuturor standardelor posibile!
    Ce naiba, doar nu ne jucăm cu viețile oamenilor!

  9. Ce așteptări poți avea de la în ong-ist NENOROCIT .

    • @A310 – Chiar daca stiu ca esti doar un postac amarat, realizezi ca esti singurul cu parerea asta pe aici!

  10. Cea mai mare problema in Romania este coruptia functionarilor din institutiile care trebuie sa vegheze la respectarea legilor , umbla vorba prin targ ca renumitul Piedone conduce primaria sector 5 din inchisoare prin sefi din primarie pusi de el la fel ca sefu mafiei , in primaria generala sunt oameni pusi de Firea care raspund la comenzile lui Firea si ne mai miram ca treaba nu merge bine , Romania este un stat mafiot condus de mafioti pe spatele oamenilor simpli iar procurori , judecatori sau politia se fac ca nu vad pentru ca si ei mananca la aceeasi masa cu infractori.

  11. „cazurile celor care nu respectă legea sunt foarte diminuate şi chiar foarte puţine în ultima perioadă” – normal ca-s „foarte” putine, ca v-a blocat Nicusor Dan PUZ-urile ilegale. Asta va doare, de fapt.