G4Media.ro

Coreea de Sud: Fostul președinte Lee Myung-bak, încarcerat pentru corupție, a fost…

sursa foto: Facebook\ Lee Myung-bak

Coreea de Sud: Fostul președinte Lee Myung-bak, încarcerat pentru corupție, a fost grațiat

Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat la 17 ani de închisoare pentru corupție, a primit marți o grațiere prezidențială, a anunțat ministrul justiției, citat de Le Figaro.

Lee Myung-bak se află pe o listă de peste 1.300 de persoane care beneficiază de o grațiere specială „în perspectiva unei largi unități naționale prin reconciliere, toleranță și respect”, a declarat Han Dong-hoon reporterilor după o reuniune de cabinet cu președintele Yoon Suk-yeol.

Fostul șef de stat, în vârstă de 81 de ani, care a fost eliberat pe cauțiune în iunie din cauza vârstei și a bolilor sale cronice, ispășea o pedeapsă de 17 ani de închisoare pentru corupție și deturnare de fonduri.

16 capete de acuzare

Aceasta a fost, de fapt, o condamnare pe viață, deoarece nu urma să fie eliberat până în 2036, când ar fi împlinit 95 de ani. Fostul CEO al Hyundai devenit președinte a fost pus sub acuzare pentru 16 capete de acuzare în 2018 și condamnat în 2020.

Lee Myung-bak a fost condamnat pentru crearea unor fonduri gri în valoare de zeci de milioane de dolari și pentru că a acceptat mită de la Samsung Electronics, în schimbul unei grațieri prezidențiale obținute pentru directorul general al grupului, Lee Kun-hee, care a fost încarcerat la acea vreme pentru evaziune fiscală și care a murit între timp. Un „self-made man” numit la conducerea unei mari companii de construcții la vârsta de 35 de ani înainte de a intra în politică, Lee Myung-bak a fost președinte între 2008 și 2013.

El a condus țara prin criza financiară globală și a câștigat candidatura Seulului pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, dar a fost criticat de adversarii săi pentru subminarea standardelor democratice și a libertății de exprimare ale țării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Știu că pot să caut și singur, dar un articol complet ar fi conținut și perioada când a fost președinte și ce partid l-a sprijinit.
    Așa, de dragul jurnalismului.

    • Pai la noi nici nu ajung sa fie condamnați pentru crime împotriva umanității, pentru vanzare de țară, pentru 33 de ani furați…

  2. Si pe asta l-a gratiat cel care l-a si inchis.

  3. Acesta este rezultatul schimbului de experiență dintre politicienii români și sudcoreeni.