G4Media.ro

Cioloș: E nevoie de anticipate

Sursa Foto: Facebook

Cioloș: E nevoie de anticipate

Dacian Cioloș, președintele PLUS, spune într-o postare pe Facebook că e nevoie de organizarea de alegeri anticipate ca urmare a ”degringoladei” guvernării. El blamează ”situația catastrofală în care actuala guvernare a Coaliției PSD-ALDE a adus țara”, dar nu oferă o soluție tehnică pentru declanșarea anticipatelor, o soluție politică niciodată utilizată în România.

Postarea lui Dacian Cioloș:

Întreaga degringoladă a actualei guvernări demonstrează necesitatea organizării unor alegeri anticipate. Situația catastrofală în care actuala guvernare a Coaliției PSD-ALDE a adus țara reclamă o relegitimare la urne a majorității. Este nevoie de un guvern care să aibă susținere clară în Parlament, pe baza votului cetățenilor.

E nevoie de un nou proiect clar de guvernare, cu viziune pe termen lung. Falimentul statului ne arată că orice fel de improvizații și guvernări fără viziune dăunează interesului general.

Este nevoie de deplina înțelegere a rolului Alianței USR PLUS, mai cu seamă în aceste momente critice pentru România.

Foto: Contul personal de Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. Da stiuuuu ce vrei ca ma doare capu’!Dar hai la guvernare virginule

    • Cu Cioloș e altă treabă. El are nevoie de un Colectiv, ceva de genul ăsta. Pentru că trebuie să apară în ochii publicului ca un fel de salvator al neamului.. El numai așa vrea.. 😉

    • ce frica va mai e de ciolos……mama mama. ce va mai da asta afara de pe unde capusati. de aia esti vax, ca esti prost de bubui. adica ciolos a venit el singur dupa colectiv sa fie pus pm, nu? aoleo dar mai ia niste lecitina, e ieftina. pare ca ai mare nevoie, te-a lasat memoria de tot.

    • „E nevoie de un nou proiect clar de guvernare”

      Unde e ? Sa l citesc si io ! Ca mai e putin si ajungeti la guvernare si n-ati scris nici titlul.

    • De parca ai si intelege ceva din el. ??

    • @ andrei

      daca o sa am probleme (sunt convins ca nu) o sa apelez la neuronul tau, care nu-i asa, e superocupat sa (ri)posteze pe aici

    • Vorbea ala cu neuroni implantati. Poti sa tai linistit acel daca de acolo. Replica asta ti-au suflat-o in casca? Ca singur nu ai cum esti prea retardat.

    • @X-link: Sunt convins ca maretul program de guvernare PSD l-ai citit ca pe sfanta scriptura….

  2. @andrei De Ciolos, acest Agamita Dandanache al politicii actuale, normal ca ne e frica! E mai canalie si mai santajist decat toti politicienii actuali! „Neicusorule, puicusorule”, cum se putea sa ramana el „fara coledzi”! I-a imbarligat cu promisiuni pe useristi, i-a compromis in ochii electoratului care i-a sustinut dintru inceput, iar acum vrea sa faca si sa desfaca cu ajutorul acestui electorat, ca PLUS e pe minus la numarul de alegatori! Si nu vreau sa-mi aud ca sunt pesedista, penelista sau alte de-astea! Am sustinut USR in toate campaniile, i-am admirat si mi-am pus multe sperante in acesti tineri. Si pac! vine Ciolos, le da una peste ceafa si-si pierd directia. Il detest pe Ciolos ca a deturnat evolutia unui partid (USR) care promitea schimbarea politicii romanesti. Il detest pe Barna ca s-a lasat ametit de promisiuni utopice si a pus partidul in mainile lui Ciolos. Sper ca d-na Cosette Chichirau sa-i trezeasca din adormire! As vota cu incredere USR-ul de dinainte de alianta cu PLUS!

    • Ce directie au pierdut ? Daca nu e cu suparare!

    • Duduie mananci kkt. Simplu.

    • Ma refer la directia fireasca, asumata, a oricarui partid de opozitie de a face opozitie! Adica sa urmaresti derapajele puterii, sa le critici, sa propui alte solutii, sa creezi curente de opinie, sa coagulezi parlamentarii in jurul unor idei, sa rastorni guvernul atunci cand devine nociv pentru tara si sa-ti asumi o guvernare mai buna atunci cand situatia o cere. Asta au facut useristii pana la alianta cu Ciolos care, by the way, a aparut in peisaj taman cand se mai dezumflase problema amnistiei si gratierii, adica dupa razboi, cand se arata vitejii!
      Cand, dupa 26 mai, ne faceam sperante ca o alianta PNL-USR ar fi urmat sa-i dea ultimul sut PSD-ului, incepe dramoleta refuzului intrarii la (o posibila) guvernare, regizata de PLUS si insusita prosteşte de USR, pe motiv că – iar asta m-a scos din sarite! – vor sa stea in opozitie sa se intareasca electoral! Pai asta vreau eu sa votez? Un partid care nu intra la guvernare fiindca pentru el e mai bine in opozitie, chiar daca pentru noi, ca tara, e mai rau? Adica nu conteaza cum ne e noua, lor sa le fie mai bine! La acest capitol, care-i diferenta dintre ei si PSD?
      La asta ma refeream apropo de directie! Am crezut ca asta e directia lor, cea a binelui nostru, ca natie! Ciolos ii duce intr-o alta directie, a binelui individual, a egoismului!

    • Si eu care credeam ca „d-l” andrei e o persoana evoluata, cu care se pot schimba opinii… Am banuit de inteligenta un involuat, cu vocabularul si argumentele unui crescator de porci din Evul Mediu. Scuze, d-le andrei, e vina mea ca am intrat in laturile dumneavoastra!

    • Cu aia de jignesc un super profesionist ca ciolos nu am ce discuta. Problema ta ce greseli faci. Iar daca nu intelegi ca sa intri la guvernare cu un parlament ostil e o aberatie mai bine te lasi de sportul cu politica ca nu ai treaba.

    • Băi, andrei, minte puțină si gură multă, dacă vrei sa-mi faci un bine, nu mă mai susține, ca mă faci naibii de râs! Hai, cântă manele la altă masă, că mie-mi plac doar şansonetele!

    • singura doctrina a USR este anti-PSD.
      poate nici n-au avut spatiu de manevra dar totusi au trecut 3 ani…

  3. Barney, io te votez. Da să nu-l văd pe tratatu ăsta cu pipi prin guvern, se aude?

  4. Nu, mai prostule, se poate schimba Guvernul si fara alegeri anticipate, prin motiune de cenzura, e atat de simplu, mai bine recunoaste ca nu vreti sa va bagati de impotenti ce sunteti si cretinoizi! Tradatori de neam si tara asta sunteti atat voi cat si pedeleul!

    • Te arunci la acuzatii! Stai si cugeta! Ciolos nu are chef sa conduca un guvern sustinut de pleava actuala din parlament (adica ALDE si altii ca ei) si nu vrea nici ca pleava cealalta care trece în opozitie, adica deputatii actuali ai PSD-ului, sa mai piarda vremea prin Parlament! Deci Ciolos nu e prost deloc. Din nefericire pentru tine!

    • Ei, domnule Dan Bruma, eu n-as fi asa de sigur ca Ciolos nu s-ar baga sa conduca un guvern sub o majoritate psd-ista. La urma urmei si aici fac o sfortare uriasa a memoriei, acum citeva ere, in 2015, a mai facut-o. 😉

    • A facut-o si a zis ca a fost o mare greseala…
      habarnistilor!

  5. Corect.
    Au cojones parlamentarii de azi să își lase culcușurile călduțe ? Să lase alegatorii să reseteze clasa politică?
    Iar cei ce vor veni, să repare ce a distrus PSD-ALDE-UDMR, să reformeze statul român din temelii?
    Sa țină cont ca românii își doresc, legitim printr-un referendum, doar 300 de parlamentari?
    Să refacă legile justiției?
    Să stârpească birocrația si meritocrația din instituțiile statului, în raport cu cetățeanul ?

    Hai la vot români, să le dam in cap cu stampila !

  6. Orice alegeri anticipate acum ar profita PNL, cu presedintele in functie si multi primari, si chiar si PSD, care inca nu a disparut, asa cum ar trebui, in vreme ce USR si PLUS mai au loc de crestere pana anul viitor si ar putea chiar guverna singure sau aproape singure, fara PNL-ul cel cu 2 fețe.
    Așa că obsesia dlui Cioloș pentru anticipate denotă fie amatorism (greu de crezut), fie o presiune din partea cuiva care vrea mai repede la butoane.
    Cat despre “E nevoie de un nou proiect clar de guvernare, cu viziune pe termen lung. Falimentul statului ne arată că orice fel de improvizații și guvernări fără viziune dăunează interesului general.” aici dl Cioloș pune degetul pe rană: unde este acest proiect pe termen lung iar guvernare fara viziune si improvizata a fost si in 2016 (de tranzitie, ma rog).

  7. In postul asta, Ciolos parca e un politolog flegmatic din alta era, analizand tacticos situatia politica in abstracto si facand ipoteze, comporatii si scenarii libere si imaginativd cu o tigara sau pipa in mana in fata bibliotecii nu un actor politic, un politician care e ancorat in posibil si pragmatic, in ce se poate face si cum se poate face, care cunoaste practic realitatile politicii : „e nevoie de alegeri anticipate, dar nu stim cum sa le declansam..” ?!!!

    • Pai sistemul e gandit sa nu le prea poti declansa. Iar alta solutie nu e. Sa guvernezi fara sa poti da legi e zero barat.

    • Asa e cu sistemul, dar eu nu sunt sigur ca partea cea mai proasta a lui. E adevarat ca a avea la putere un guvern invompetent, corupt si necredibil si sa nu il poti da jos e frustrant si pagubos, dar la fel ar fi si o tara supusa unei instabilitati politice cronice in care s-ar organiza oricans alegeri anticipate si referndumuri ca in America Latina dupa bunul plac al fiecarui partid pana lumea si-ar piede increderea de tot in institutii. Eu zic ca USR-PLUS, PNL si altij trebuie sa invete sa atraga de partea lor parlamentari care sa voteze contra guvernului si sa puna altul in loc. Sistemul nu e chiar fara solutie sau fara iesire, iar politicienii ca Ciolos trebuie sa stie cum sa il foloseasca in vederea atingerii obiectivelor declarate – si sa lasam politologii sa dezbata daca e bun sau rau si daca ne putem imagina alegeri anticipate mai simple s.a.m.d. Asta vroiam sa zic. Ciolos e politician nu analist sau politolog, el trebuie sa actioneze in constrangerile sistemului – sau sa propuna o schimbare se sistem, dar asta e cu bataie pe termen lung – nu sa il contemple, ca el nu sta „pe tusa” ca politologul din exemplul meu, el e in sistem altfel spus.

    • Utopie: la nivel de individ, orice membru ales al Parlamentului României, să își depună demisia in interesul națiunii.
      Însă ciolanul e greu de lăsat.
      Vedeți, ăsta de fapt e țelul politicianului provenit din cangrena PCR-FSN-PSD-UDMR-PC-UNPR=GIO……..

    • Uitai pe ALDE si rămășițele PDL-aripa dezertoare împrăștiate pe unde au apucat…

    • Corect si de acord! Nu citisem, scuze!

    • E o disjunctie enorma in Romania intre cum se recomanda ideologic si intelectual un om si ce zice si face/stie in practica odata in politica sau in apropierea ei. Ideea cu alegeri anticipate asa, fara sa stii cum si daca le poti face, nu vine din capul lui Ciolos ci din capul unor oameni care fac politica cica „de dreapta” din anii 1990, efectiv cel putin din vremea CDR. Si sunt epuizati mental. Multi dintre ei isi zic liberali, dar ei ei de fapt conduc o miscare stangista – chiar postmodern de stangista – de dreapta, un amestec entuziast si pestrit de hippi proletari si ortodocsisti si mahalagii si oameni cu ceva educatie urbana. De la bun inceput din anii 1990. Cand „neocomunistii” preluau puterea, creau regimul si noi institutii, opozitia facea marsuri si proteste (binsinteles nici astea nu au rezistat celor facute in stil paramilitar de FSN cu mineri) ceea ce nu e rau, dar politica efectiv la nivel institutional nu prea au invatat niciodata sa faca nici cand au ajuns la putere cu Constantinescu care nu intamplator s-a declarat invins de „sistemul” in care era sef cum ar veni cu puteri mai mari decat presedintii de dupa el, ci doar politica de strada si lozinca, cum mi-e teama ca e si USR in buna parte. Nu e suficient sa ai lozinci si opinie publica de partea ta, politica e ideal si pragmatism, iar politicianul profesionist stie echilibrul dintre el. In cazul asta, degeaba lansezi idei impractice, a nu stiu cata oara, vrem alegeri anticipate, dar nu pot sa le fac, cum vine asta?! asta dovedeste ca nu stii politica, ca nu intelegi ce se poate si ce nu se poate la momentul x, ca te scoti in afara politicii de fapt, care e arta posibilului, daca nu indici nicio cale – esti asa un fel de poet, nu politician! Ca place sau nu, ca regimul e facut de ei si il stiu mai bine, PSDistii sunt mai buni si mai capabili in a utiliza institutiile pentru a-si atinge scopurile, mai buni in a face politica propriu-zisa (si nici la mobilizari de mase cu marsuri si altele ca pe vremuri nu stau rau, chiar daca au mai pierdut combustibil). De pilda, exista o procedura de demitere a presedintelui cu referendum, putem cadea de-acord ca s-a abuzat de ea, au stiut sa o utilizeze! Care a fost replica dreptei? Sa il puna pe Basescu sa faca referendum la randul sau impotriva parlamentului etc, Iohannis la fel cu legile justitiei. Multi dreptaci convinsi ajunsesera convinsi ca putem guverna tara prin referendum, ba abolim si parlamentul. Genial la prima vedere! I-a intors-o PSD, vezi poporul e cu noi de fapt! Ca lozinca poate castiga. Dar e o diferenta enorma de eficacitate. Referendumurile prezidentiale sunt consultative, acum zic unii ca CCR a stabilit ca trebuie luate in seama, dar asta nu inseamna mare lucru, adica luate in seama cat o initiativa civica de modificare a constitutiei si gura unui parlamentar deja ales care zice hai sa pundm si unicameral daca se face o dezbatere constitutionala, dar asta nu inseamna ca e obligatoriu (si nici nu mi se pare ca organizarea parlamentului e problema in Romania ci cine il populeaza, dar asa a intrat subiectul asta negandit mult pe agenda publica, mai ales ca atunci un sistem de vot aberant marise si mai mult numarul de parlamentati ai unei tari in declin accelerat demografic)….Asta e cu politica, acum cu facebook, bloguri si twitter impresia e ca politica e pe strada, marsalui, punem poze, scriem, dezbatem…nu e neaparat rau, power to the people…se implica oamenii…se creste – cel putin asa se spera, ca in practica…, cultura civica daca…se mobilizeaza electoratul dar asta e doar varful aisbergului, exaltarea, mobilizarea publica, ea e rar decisiva sau hotaratoare in ceva, adevarata politica e facuta din mutari strategice in institutii, coalitii de grupuri sociale si tactici de culise, si astia nu se prea pricep ba par sa nu cunoasca nici „sistemul” prea bine!…mare politician in momentul acesta in Romania ar fi nu unul care declanseaza alegeri anticipate, ci care ar putea sa treaca o motiune de cenzura in parlament! fara ALDE, fara Ponta, PSD e vulnerabil, e minoritar, care tiranie a majoritatii?! dar vezi nu e nimeni capabil sa gandeasca politic sau nu vrea sau nu reuseste la dreapta…in 2012 PSD a putut sa demita guvernul!..alt exemplu de diferenta clara intre cine stie sa faca politica, in sensul asta pragmatic, chiar murdar uneori cand e nevoie, si cine doar lanseaza teorii despre ea (in alt context si in alt orizont de timp si alea sunt importante, dar pe langa gandire inalta coerenta trebuie sa ai si capacitate sa pui in practica).

  8. Ca e nevoie de anticipate e clar, ca bateti apa in piua iar e clar pentru ca anticipatele sint, practic, imposibil de obtinut.
    Sigur, poate ca parlamentarilor nostri nu le mai place sa fie parlamentari, macar unei majoritati a lor, atunci da, vom avea anticipate. Si la fel de plauzibil e ca eu sa fiu numit miine patriarh in locul managerului Daniel.

  9. Da, alegerile anticipate -cea mai buna solutie si mai eficienta pt a scapa cat mai repede de un guvern si un parlament toxic pt Romania. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

  10. ” Este nevoie de un guvern care să aibă susținere clară în Parlament, pe baza votului cetățenilor. E nevoie de un nou proiect clar de guvernare, cu viziune pe termen lung.”
    Baiatul asta e politician de anvergura sau un simplu comentator?!
    „E nevoie sa…, e nevoie sa…” seamana cu postarile unui coleg de-al nostru care nu se mai opreste din „Trebuie sa …, trebuie sa…” dar niciunul nu arata si „cum” si „cine” si „cand” se pot face acele lucruri necesare.
    Proasta parere are Ciolos despre natiunea romana!

  11. Fireste ca e nevoie de anticipate. Singura problema este cum sa ajungi la ele. Pentru ca Ciolos doar le cere, dar de putut, nu poate.
    Ar fi nevoie de urmatorii pasi:
    1. Caderea guvernului Dancila (demisie sau motiune);
    2. Convingerea Vioricai Dancila sa accepte anticipate
    3. Consensul PSD, PNL si USR pentru anticipate
    4. Dizolvarea parlamentului

    In varianta cu o a doua propunere, esecul este asigurat. PSD va vota cu nerusinare chiar si un govern condus de Sica Mandolina, de care a facut atata misto. Nu vor avea scrupule. Vor argumenta, asa dupa cum am vazut deja, „sa vina ei sa le demonstreze alor lor de ce sunt in stare”. Dupa mintea lor, un guvern aflat la putere lucreaza pentru gasca proprie.

    O miscarea trasnet ar fi ca anticipatele sa fie organizate odata cu prezidentialele. Doi dintr-o lovitura. Sa-Iivezi atunci pe Mircea Diaconu, Ponta, ALDE, Coldea, Predoiu, Sputnik si Voiculescu.

    Cea mai tare persoana ramane Viorica Dancila by far. Ca lider al PSD si sef al guvernului poate emite OUG, aproba listele de candidate, demite sau angaja, coabita, colabora, alia sau demisiona din orice functie.