G4Media.ro

Cât de crude pot fi legile anti-avort? Poveștile unor mame care nu…

sursa foto: Unsplash/ Volodymyr Hryshchenko

Cât de crude pot fi legile anti-avort? Poveștile unor mame care nu și-au putut întrerupe sarcinile, deși fetușii aveau anomalii fatale sau le puneau viața în pericol: ”Copilul meu a trăit 93 de minute”

Cât de crude pot fi legile americane anti-avort? Sky News prezintă povestea unei mame care nu și-a putut întrerupe sarcina, deși medicii au constatat la una din echografii că fătul avea anomalii fatale: ”Copilul meu a trăit 93 de minute”, relatează femeia.

A trecut un an de la instaurarea legii care a schimbat viețile a milioane de femei americane. Două femei își spun poveștile lor emoționante, care evidențiază consecințele potențial catastrofale ale restricționării accesului la asistență medicală pentru avort.

Deborah Dorbert este din Lakeland, Florida, un oraș mic, la o distanță scurtă de Disneyworld. Acesta a fost, inițial, propriul ei basm. Trasează cu degetul linii pe patru imagini scanate alb-negru care arată un bebeluș care crește în interiorul ei, un frate mai mic pentru fiul lor Kaiden, în vârstă de patru ani.

Primele două scanări arată un făt aparent sănătos, dar la 23 de săptămâni de sarcină ale lui Deborah, totul s-a schimbat. O echografie de rutină, la care îl adusese și pe Kaiden, a scos la iveală anomalii.

Deborah, soțul ei Lee și familia lor urmau să experimenteze cât de crude pot fi noile legi americane privind avortul. Kaiden putea să vadă imaginea copilului pe ecran și striga de bucurie. Medicul își făcea treaba și apoi s-a oprit, spune Deborah.

  • „A spus că poate vedea o parte dintr-un rinichi pe o parte și niciun rinichi pe cealaltă parte. M-am uitat la ea și am întrebat-o: „Oare copilul meu va trăi?”. Ea a spus că aceasta era o anomalie fatală a fătului. Am izbucnit în plâns”, povestește femeia.

Un medic a diagnosticat copilul nenăscut al lui Deborah cu Sindromul Potter, o afecțiune rară care afectează modul în care se dezvoltă un făt în uter. În acest caz, specialistul a fost clar că era „incompatibilă cu viața”. Cuplul cu inima frântă a luat decizia chinuitoare de a opta pentru avort.

  • „Era cel mai bine pentru Deborah să poată întrerupe sarcina cât mai curând posibil pentru a începe să se vindece”, spune Lee. „Dar doctorul ne-a spus clar că situația politică actuală urma să ne împiedice să facem acest lucru”.

În Florida, avortul este interzis dacă sarcina a trecut de 15 săptămâni. Există excepții pentru anomalii fatale ale fătului. Dar medicii din Florida și din alte state cu legi similare ezită să întrerupă astfel de sarcini în cazul în care cineva pune la îndoială dacă anomalia a fost cu adevărat fatală. Sancțiunile pentru încălcarea legii sunt extrem de dure și pot include amenzi, cheltuieli de judecată sau chiar închisoare.

Medicii lui Deborah nu au fost dispuși să își asume acest risc și ea a fost, efectiv, forțată să își continue sarcina până la termen. Timp de mai bine de trei luni, Deborah a purtat în pântece un copil despre care știa că nu va supraviețui. Pentru prima dată în viața ei, a suferit de anxietate și depresie.

Așa cum se așteptau medicii, când s-a născut, bebelușul Milo a trăit doar 93 de minute.

  • ”De obicei, bebelușul începe imediat să plângă. Dar a fost doar tăcere”, spune Lee. „Își deschidea gura periodic, încercând să respire”.

A trecut un an de la cutremurătoarea hotărâre legală care a schimbat viețile a milioane de femei americane. Curtea Supremă, formată din cei mai importanți nouă judecători din țară, a anulat hotărârea istorică din 1973 – cunoscută sub numele de Roe versus Wade – care legaliza avortul în toată țara până la punctul de viabilitate a fătului, aproximativ 24 de săptămâni, când se acceptă pe scară largă că un copil este capabil să supraviețuiască în afara uterului.

  • În prezent, există un mozaic complex de legi privind avortul în întreaga SUA. În 20 de state există restricții, iar în 14 state, aproape toate avorturile sunt interzise. În alte opt state, interdicțiile au fost blocate.

Între timp, unele state – cum ar fi New York și California – s-au autoproclamat drept așa-numitele „paradisuri sigure”, unde femeile pot călători pentru a primi asistență medicală pentru avort.

Marea majoritate a americanilor se opune interzicerii totale sau restricțiilor severe asupra avorturilor. Este probabil ca aceasta să fie o problemă în mintea alegătorilor pentru alegerile prezidențiale din 2024. Președintele Biden, un catolic devotat, s-a luptat în trecut cu sentimentele sale privind avortul, dar acum spune că este ferm pro-alegere, deși a fost criticat pentru că nu a fost suficient de deschis.

Donald Trump, care dorește să fie candidatul republican în 2024, este considerat mai centrist în ceea ce privește avortul decât alții din partidul său și vede o interdicție națională a avortului ca pe o potențială pierdere de voturi.

În schimb, cel mai apropiat contracandidat al său așteptat pentru nominalizarea republicană, actualul guvernator al Floridei, Ron DeSantis, a devenit imaginea legislației statului său privind interzicerea avortului în șase săptămâni.

Deborah Dorbert s-a gândit să plece în afara statului pentru a face un avort, dar nu și-a putut permite să plătească călătoria și timpul liber de la serviciu. Cuplul nu a vrut să întrerupă rutina celuilalt fiu al lor, Kaiden. Durerea fizică și emoțională a fost ceva ce nu mai experimentase până atunci.

  • „Când copilul mă lovea, voiam să simt bucurie”, spune ea, cu vocea șovăind. „Dar, în același timp, m-am luptat pentru că știam ce urma să se întâmple, că urma să-l pierd. În unele zile mă enervam și mă supăram atât de tare și aveam dureri atât de mari încât nu mă puteam ridica din pat. Voiam doar să stau în pat și voiam doar să termin cu sarcina”, povestește femeia.

Când nu poți avorta într-o secvență ”de viață și de moartă”

Mayron Hollis muncește zile lungi și grele la o fabrică de izolații. Am întâlnit-o la un restaurant de la periferia orașului Clarksville, Tennessee, unde își ia un cheeseburger și cartofi prăjiți pe care să îi ducă acasă la familia ei.

Ea și soțul ei, Chris, au o siguranță financiară redusă. Pe veranda ei se află un frigider înconjurat de o mulțime de jucării pentru copii. Fiica ei de 18 luni, Zooey, stă pe un scaun mic de plastic lângă ea.

Zooey avea doar cinci luni când Mayron a rămas din nou însărcinată. A fost o surpriză, dar una binevenită. La scurt timp, însă, i s-a spus că embrionul s-a implantat în cicatricea de cezariană pe care o avea de la Zooey. În orice moment, a avertizat un medic, sarcina putea să se rupă și să-i deschidă uterul.

„Mi-a spus că nu am avut de ales”, spune Mayron. „A spus că m-ar putea ucide. Era o chestiune de viață și de moarte”.

Mayron și Chris s-au luptat cu recomandarea medicului de a face avort, dar când s-au hotărât să-i urmeze sfatul, era prea târziu.

În august 2022, în Tennessee intrase în vigoare o lege de declanșare care interzicea toate avorturile. Exista o excepție în cazul în care viața mamei era în pericol, dar medicii lui Mayron nu voiau să-și asume riscul de a efectua procedura.

Ea a fost – efectiv – forțată să continue o sarcină care aproape că a ucis-o.

„M-am panicat”, spune ea. „Mi-am spus: ‘Nu ești însărcinată. Doar nu te gândi la asta acum”. Ne vom ocupa de asta când va fi aici”. Nu a fost alegerea mea să trăiesc sau să mor. Mi-au luat alegerea familiei mele, mi-au luat sănătatea mintală.”

Când era însărcinată în 26 de săptămâni, Mayron a început să aibă o hemoragie internă.

  • „M-am pregătit să merg la baie și pur și simplu îmi curgea sânge. Aveam un covor alb în fața ușii și era sânge peste tot.” Mayron a fost supusă unei histerectomii de urgență pentru a-și salva viața, ceea ce înseamnă că nu va mai putea purta un copil în viitor.

Bebelușul Elayna s-a născut prematur și și-a petrecut prima săptămână de viață la terapie intensivă și are încă un drum lung în față. Într-o ocazie, Elayna a încetat să mai respire, iar Mayron a fost nevoită să îi facă resuscitare până la sosirea serviciilor de urgență.

  • „Sunt binecuvântată pentru că eu sunt aici și ea este aici”, spune Mayron. „M-am simțit singură și speriată în timpul sarcinii. Nu vreau să mai trec niciodată prin asta”.

Spitalul care a tratat-o pe Mayron nu vrea să comenteze cazul ei. Dar unul dintre medicii ei a fost de acord să vorbească cu Sky News în nume personal. Dr. Sarah Osmundson este specialist în medicină materno-fetală, care se simte obligată să vorbească.

  • „Avem o lege în Tennessee care m-a pus în imposibilitatea de a-mi îndeplini îndatoririle de medic și de a onora alegerile pacienților atunci când aceștia se confruntă cu decizii incredibil de dificile”, spune ea.

O întreb pe Dr. Osmundson dacă se simte așa. „Suntem atât de fericiți că are un copil viu”, spune ea. „Dar chiar și acum, copilul ei nu este în afara pericolului pentru o lungă perioadă de timp. Este o mică victorie prin faptul că nu a murit. Dar cred că este o ștachetă foarte joasă de pus”.

Chiar și unii dintre cei care au susținut inițial legea dau acum înapoi de la ea.

Senatorul din Tennessee Richard Briggs a sponsorizat legea când a ajuns pe biroul său în 2019, dar a tratat-o ca pe o ipoteză, presupunând că Roe versus Wade nu va fi niciodată anulată.

Sky News l-a întrebat dacă nu cumva, practic, a jucat un joc periculos cu viețile femeilor din Tennessee?

  • „Aceasta este o întrebare legitimă”, spune el. „Nu regret că am semnat-o pentru că nu avem nevoie să întrerupem sarcini normale. Știu că uneori există circumstanțe neobișnuite, așa că poate ar fi trebuit să avem mai multe discuții”.

Poveștile lui Deborah și Mayron evidențiază consecințele potențial catastrofale ale restricționării accesului la asistență medicală pentru avort. Dar există, de asemenea, și o întrebare mai amplă cu privire la dreptul unei femei de a alege.

Un sondaj recent sugerează că, de când a fost răsturnată hotărârea Roe versus Wade, sprijinul pentru avorturile în stadii incipiente (până la primele 12 săptămâni) se află la un nivel record, crescând de la 67% la 69%.

Există, de asemenea, o bătălie juridică care se dă în legătură cu accesul la pilula de avort mifepristonă, care – ca parte a unui protocol cu două pilule – reprezintă mai mult de jumătate din avorturile din SUA.

Aceasta a fost aprobată de autoritatea de reglementare în domeniul sănătății publice, FDA, în urmă cu mai bine de două decenii, dar un judecător din Texas a decis recent că nu este sigură. În cazul în care mifepristona ar fi retrasă de pe rafturi, acest lucru ar modifica drastic – încă o dată – accesul la avort în întreaga țară.

Deborah mi-a spus că vorbește pentru ca nicio altă femeie să nu mai treacă prin ceea ce a trecut ea. „Vreau ca și alți oameni să vadă cât de complex este avortul și să îi ajut să realizeze că poate ar trebui să fie lăsat la latitudinea medicului și a femeii. Politicienii nu ar trebui să se implice”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...