G4Media.ro

Boloș, replică pentru Ghinea: Curios este faptul că sunt acuzat că am…

Foto: InquamPhotos - Ilona Andrei

Boloș, replică pentru Ghinea: Curios este faptul că sunt acuzat că am făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-uri aprobate, spune că suntem într-un proces normal de consultare cu Comisia

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a răspuns pe Facebook criticilor actualului ministru, Cristian Ghinea, afirmând că este curios faptul că este acuzat că a făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-uri aprobate la nivelul Uniunii Europene, spune că suntem într-un proces normal de consultare cu Comisia.

„Guvernul Orban a avut un draft de PNRR atunci când exista doar o propunere de regulament. Eu am construit un draft al PNRR-ul care nu era finalizat, era doar propus spre dezbatere publica, în conformitate cu propunerea de Regulament a Comisiei Europene din Mai 2020. Când a fost prezentat, procesul legislativ european era în derulare. În luna decembrie regulamentul a fost actualizat, urmând ca în luna februarie să fie aprobat, tot atunci să fie definitivat și template-ul după care trebuiau construite componentele din cadrul PNRR. Dacă aș fi rămas ministru al fondurilor europene, aș fi elaborat PNRR-ul urmare a procesului de dialog social, consultare publică și conform regulamentului actualizat. Curios este doar faptul că astăzi sunt acuzat că am făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE, tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-URI aprobate la nivel UE, toate statele pornind în aceeași etapă, spune că suntem într-un proces normal de consultare și colaborare cu Comisia Europeană. Ceea ce este adevărat, dar nuanța este că suntem într-un proces oficial/formal încă de consultare, in timp ce alte state au valorificat perioada de dialog informal pentru a avea astăzi planurile aprobate”, scrie Marcel Boloș.

„Dincolo de discursurile politice, de răfuielile de moment, ce rămâne în urma fiecăruia este ceea ce contează cu adevărat. Rezultatele vorbesc și vor vorbi despre fiecare om politic, demnitar, profesionist. Le promit tuturor celor care au avut, au si vor încredere în mine că voi continua cu aceleași principii și aceleași valori povestea frumoasă a fondurilor europene, acolo unde pot să contribui la procesul dezvoltare prin buna-credință și profesionalism!”, mai afirmă Marcel Boloș.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene, el arătând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş. „Dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene, sau Investiţiilor, sau cum Dumnezeu, că îi tot schimbă numele, vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie”; a afirmat Bogdan. În replică, ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, spune că Marcel Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de Comisia Europeană, iar ideea că PNL a făcut vreo favoare lăsând nişte ministere la USR PLUS este „o fudulie profund jignitoare”.

Citește și

Rareş Bogdan: E o rușine că Marcel Boloș nu e în Guvern. Am fi semnat PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii / Ghinea: Sunt siderat de inocenţa mimată a lui Rareş Bogdan. Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Gena hotiei transmisa din tata-n tata e de vina. Nici macar nu stiti cum trebuie facut un lucru, v-ati invatat sa furati totul.

    • Hai PDL aka PNL und GMBH !

      Hai USR et +/- !

      Ei sunteti alesii care vor duce ROMANIA pe cele mai inalte culmi de progrres(ism) si civilizatie !

      Acum care psd-ist le mai pune frane /talpi ?!

      Au majoritate in Parlament.

      Ce legi importante au scos din adancul meditatiei de tip zen ?!

    • Ei, sunteti…

  2. Foarte buni politicienii nostri : daca eu eram, faceam, terminam , consultam, elaboram, obtineam ….

    • Pai a fost peste tot si nu a lasat nici o urma…

    • Cele 14 aprobate sunt din state mai dezvoltate unde target-urile PNNR originale vim mai bine pe nevoile tarilor respective. La noi a trebuit putin sa fortam directionarea fondurilor spre domenii unde alte state nu au deficiente (transporturi, de ex) si nu am putut face asta direct, a trebuit sa apelam la „artificii” prin care sa includem componentele verzi si digitale obligatorii. E ca si cand tu vrei cu tot dinadinsul sa finantezi o friptura, dar UE iti spune ca e obligatoriu sa folosesti 30% din fonduri pe biscuiti si lapte. Nu e usor sa armonizezi cererile UE cu nevoile noastra diferite. Plus ca experienta noastra limitata pe verde si digital ne-a intarziat.
      Una peste alta, nu cred ca vom ajunge in situatia unui PNRR neaprobat. Vom intarzia 2 luni, dar nu suntem singurii. Odata aprobat, astept pe onor expertii PNL sa dea drumul la proiecte. Acolo se va vedea expertiza lor. E usor de aprobat, va zi enorm de dificil de implementat in termenii stransi prevazuti. Aici nu suntem pe fonduri europene, sa tot o lungim cu fazari si alte prelungiri de pe un exercitiu financiar pe altul. Cheltui sau pierzi banii. In locul PNL-ului m-as apuca de pe acum de elaborarea legislatiei adaptate le cerintele PNRR. Cu legislatia actuala pe licitatii, achizitii si pregatirea proiectelor nu avem nicio sansa sa luam toti banii.

    • @tiberius Cel mai bun comentariu pe care l-am citit pe G4 vreodată.

    • #tiberius, ai vrut să faci p-a deșteptul dar nu ți-a reușit. Cum adică cele 14 PNRR-uri aprobate sunt din state mai dezvoltate, ce concluzie este asta? Păi băi marmotă, în afară de Bulgaria, toate țările din UE sunt mai dezvoltate decat Romania, deci ai zis o tâmpenie cât tine de mare. Și ce artificii să faci, ce să forțezi, ai ținut o pledoarie iar la final te contrazici. Păi treaba este simplă, eu UE îți dau niște bani, dar „te oblig să cumperi de 20% tigari, de 30% biscuiți și de 50% băuturi”. Ce ți se pare așa complicat? Îți spun eu care este problema adevărată, UE și-a dat seama că romanake a făcut un PNRR cu dedicație pentru firmele lor și au încercat să redirecționeze banii în alte scopuri decât cele prevăzute de cerințele PNRR-ului. Asta s-a întâmplat măi baiete.

    • Eugene, statele mai vechi in UE stau de mult la masa fondurilor europene. Au trecut de felul principal, acum doresc un desert sofisticat. Iar PNNR ofera fonduri, cu conditia sa folosesti 30% din fonduri pe frisca si ciocolata. E usor sa faci desert cu astea. Noi, care ne-am asezat la masa mai tarziu insistam pe friptura. UE ne da si friptura, daca facem macar de 30% sosul cu frisca si ciocolata. Doar ca noi abia stim sa facem gratar, si ne ia 2 ore. Sa inventezi reteta de friptura cu sos de frisca si cioco (planul) e simplu. Va trebui s-o facem intr-o ora, desi habar n-avem de deserturi ( digital si verde), pentru ca programul se inchide intr-o ora. E mai clar?

    • @ Tiberius, Biscuiți si lapte? Sos cu frișcă si cioco? :))

      Mai degrabă RRF (Recovery and Resilience and Facility) finanțează o salata mare si sănătoasă (37% green deal) + o “friptura” mai mică + un smartwatch care sa monitorizeze substanțele nutritive din “meniu” (20% digitalizare).

      Toate ingredientele astea se integrează excelent de sustenabil, iar o echipa de experți DE TOP nu ar fi avut probleme sa le combine pentru a crea un plan bun încă din luna Aprilie.
      Dar acum vine întrebarea cheie: “Câți directori si manageri a angajat Ghinea in ministerul lui, prin concurs pe bune?” Zero. A numit pe pile diversi indivizi si individe cu CV-uri slăbuțe care nici măcar nu au citit toate documentele aferente RRF pentru a crea un plan de top, din prima. Absenta rezultatelor si a performantei bune sustine argumentul anterior! Si chiar dacă scot la concurs acum posturi de execuție, hai sa fim serioși! ce experți de top se duc sa lucreze pentru niște mediocrități numite in funcții se “Leadership” ? Lucrurile trebuie făcute corect de la cap la coada si sistematic, nu doar pe ici pe colo! Ce mi-era ca PSD numea panarame in funcții de top, ce mi-e ca o face acum PNL sau USR+! Mizeriile continua!

  3. Circ, circ si iarasi circ. Cum spune si Marius, toti ar face, ar rezolva, chiar au discutat despre… vorbe si circ.

  4. Sigur ca da,nici nu au venit toate bombele in PNRR de la Pnl. Daca era Bolos ministru era lapte si miere, nici nu indraznea ministrul energiei care e tot de la pnl sa introduca in pnrr smeheria cu GSP Power.

  5. Este incredibil câte a realizat pentru noi, cetățenii , in funcțiile in care a fost numit meritocratic , așa cum face numai PNL-ul. Poate ne spune dnul Bolos la ce câini a tăiat frunza între 1986 și 1992 , când brusc la lovit dorința de studiu și nu la una cu la doua , in același timp .
    Master planul pe transporturi a rămas o gluma “spusa” Uniunii Europene , e drept ca a mâzgălit și o hârtie care a transmis-o oficial , dar care acum S-a subțiat atât de mult ca poate sa se șteargă la c..r fără sa-l zgârâie.
    La vorbe se pricepe , oare ce o fi si in lucrarea lui de doctorat numai Emilia Sercan stie, dar când sa treacă la fapte trebuie sa între in concediu si nu ATE timp ca pleacă la mare.
    Ce bine e sa fii in caravana care trece si sa nu-ți pasa de cetățenii care “latră” dorințele lor .
    Filozof ..,care nu merita sa/l bagi in seama , atât .

    • Am votat USR din 2016,și nu îmi pare rău.
      Dar ca orădeancă,ei bine,dl.Marcel Boloș cu certitudine este mai bun decât dl.Ghinea care,sorry,a mai fost ministru fix cu aceleași atribuții și a cam făcut rahatul praf.
      Boloș,cum-necum,a știut să acceseze ptr.Oradea fonduri nerambursabile nu puține.
      Evident,un oraș nu e o țară,însă nici dl.Ghinea nu a demonstrat CEVA până acum…

    • Pai ar trebui sa te intrebi ce fel de politician e Bolos din moment ce pt Oradea a fost asa simplu sa acceseze fonduri (stim cu totii de prietenia cu fostul primar) si restul tarii praf si pulbere

  6. @Maria Rusu cum putea sa fie aprobat un document prin care Ministerul Energiei (PNL) oferea 600 milioane de euro lui Comanescu care a ajutat PNL- ul sa castige primaria Constantei.Si cate soparle din acestea or mai fi in PNNR. Ghinea e de vina?

  7. E bine că românii au memoria scurtă și o înclinație nativă către circ. Se lasă seduși de declarații bombastice și nu rumegă nimeni fondul. E o vină colectivă, atât consumatorii de presă cât și producătorii ei. Dacă cineva ar analiza critic toate declarațiile de-a lungul timpului, s-ar deprima. Toți sunt identici, indiferent de culoarea politică. Analfabetism funcțional dus la rang de artă!

  8. @zdranga, Totuși, Ghinea a lăsat impresia ca a fost ușor nepregătit la lansarea primei variante a PNRR. Boloș pare mai sigur pe el și în dialogul de fata. Dar, Doamne Ajuta ca Ghinea sareuseasca și sa aducă banii de care România are atâta nevoie.

  9. @Tiberius. Aveti dreptate. Asa vad si eu lucrurile.
    Dar lumea Nu pricepe sau Nu poate sa priceapa, pt ca Nu cunosc si nu inteleg dedesupturile.
    Ati explicat frumos Cu friptura , biscuiti si lapte.
    Dar cati au priceput? Probabil ca prea putini.
    Conditiile impuse pt a primi bani de la UE Nu prea pusca cu nevoile tarii si cu legislatia actuala.
    E o chestie complicata pt romani, fiindca noi Nu suntem obisnuiti cu asemenea mod de lucru. Ca e chestie privata, sociala sau profesionala.
    Noi auzim de la altii: „vezi ca poti capata bani , ca sa-ti faci ce stiu eu ce. Eu am primit ” Dar poate El a primit, pt ca are 4 copii. ( un ex dat aiurea), iar tu Nu ai decat 2 copii. Deci tu nu capeti . Si apoi imediat te revolti:” Nedreptate. Precis si-a bagat pile”.
    Cam asa gandim noi.

    • Nuu, lumea nu pricepe, că toată e tâmpită!
      Doar vreo 2-3 persoane pricep!
      „Povestea frumoasă a fondurilor europene” continuă să rămână o poveste frumoasă de adormit copii în Ro numai din cauza prostiei și încăpățânarii oamenilor politici de decizie din instituțiile statului.

  10. Nu merge tunul uriaş cu GSP Power, aşa că PNL se văicăreşte.

  11. Sunt oarecum din interior și pot confirma ce zice Boloș. Faptul ca au fost niște idei și discuții informale cu CE plus ca exista dezbatere publica reala nu simulacrul făcut de Ghinea era un început bun pt PNRR. Un exemplu: proiectul pt irigatii era gândit cu canale și fotovoltaice deasupra canalului astfel ca aveai apa în câmp, diminuai evaporarea apei din canal și produceai și aprox 50 de mii mvh in rețea. Da ati citit bine. Informal atunci CE a zis ca e unul dintre cele mai inovative proiecte din Europa. Acum? El a fost scos din PNRR de Ghinea și Barna a zis ca iritațiile sunt din secolul trecut. Irigatii au în schimb Ungaria, Polonia, Spania, Portugalia etc Aia e…unde nu-i cap…

    • Domnule #Badhero, dacă tot sunteți din interior, ne puteți spune și de ce Ghinea și Barna, adică USR+, partidul care v-a dezvolta și revoluționa România, partidul care ne va scoate din ghearele psd-pnl, partidul care…..au scos din PNRR un proiect atât de vital și de necesar României ca cel al irigațiilor? Acum serios, chiar aș dori un raspuns sincer, nu aș vrea să fiu singurul fraier de pe acest site plin de loaze USR-iste care are impresia că USR+ vrea să țină subdezvoltată România ca să o vândă strainilor, cel mai ilustru caz fiind cel de la SALROM. Mulțumesc anticipat.

    • N-am un răspuns concret la asta. Și deși nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste las aici ceva la care sa reflectați: din 27 de state ale UE, România pe cultura mare surclasează 25 asa fluierând chiar în ani secetosi au ploiosi. 25 deci mai rămâne un stat cu care de altfel ne batem pe primul loc la producții an de an.( as vedea Eurostat) Dacă RO își face irigatii și având în vedere pământul și apele pe care ni le-A lăsat Dumnezeu direct lider European. Daca pe lângă asta mai pui și niște silozuri pt cereale și o Bursa de mărfuri competitiva = lider mondial. Concluziile le trage fiecare.

    • Da, Ghinea le-a scos. Uite ce spunea Oros: „Cu siguranţă în următorii ani, proiectul va fi finanţat din alte surse, pentru că este necesar, este vital şi dacă în PNRR Comisia a decis că nu poate finanţa, cu siguranţă de la bugetul de stat va trebui să alocăm bani”. Hai spuneti domnu pnlist inca odata ca Ghinea a scos proie tul. Hai sa vedem ce spun si fermierii despre Oros si scoaterea proiectului din Pnrr: „Vedem ce se întâmplă de 30 ani, doar vorbe goale. E ministru de doi ani de zile, știa ce înseamnă irigațiile pentru România, mai ales că în 2020 sud-estul României fost aproape 100% afectat. Era imperios necesar să mergem foarte bine pregătiți. De aceea nu vin bani, nu au fost pregătiți” sau :Ei susțin că proiectul prezentat a fost „prost fundamentat” și că asta arată „incompetența ministerului și, implicit, a ministrului.”

    • Bănuiesc că sunteți în interiorul PNL, că altfel nu vad cum.

      Proiectul cu canale de irigații acoperite cu panouri solare era fantasmagoric. De altfel, in ultimă faza, ministrul Ghinea a explicat că nu are cum să convingă comisia cu asa proiect și i-au invitat pe cei de la Agricultura la negocieri, in frunte cu Oraș. Rezultatul previzibil a fost un flit total

  12. Domnul Bulosh face rautacisme. Procesul in care Ghinea e implicat (ma rog, asa crede el) decurge absolutamente normal: el se prezinta la Europa cu niste powerpoint-uri facute de expertii coalitiei, apasa Enter, Europa mai taie un meleard de coco. Maine, alta zi, aceleasi taste.

  13. Atacul ministrului Ghinea la adresa dlui Bolos nu a fost fair play! In regulamentul din luna mai 2020 nu erau menționate procentele pentru componenta verde si digitală. Ele apar doar in draftul din 17 Septembrie, iar la data respectiva probabil domnul Bolos cu echipa nu s-au mai obosit sa corecteze PNRR-ul pentru ca așteptau alegerile din Decembrie.

    Se vede de la o posta ca domnul Bolos avea toate competentele pentru a crea un PNRR profesionist, dacă avea la dispoziție timpul pe care l-au avut actualii din MFE. Dacă USR+ ataca chiar si pe unul din putinii profesioniștii si diplomați din PNL (Bolojan fiind celălat) – e clar!

    • @Diana RD.

      Imi permit sa va contrazic.
      1. Se stia ca de la inceput ca aceste ajutoare acordate de UE sunt destinate dezvoltarii sectorului « verde » si digital. In planul realizat de fostul ministru Bolos, nu s-a regasit niciunul din aceste elemente. Nu stim cum ar fi fost facut PNRR de catre Bolos, pt ca nu l-am vazut la treaba. Stim insa ca actualul ministru- Ghinea a lucrat cu echipa sa, cu actualii ministri si cu experti de la CE timp de 6 luni ca sa faca un plan acceptabil si inca mai exista nereguli ( vedeti unele propuneri facute de min. Popescu – respinse de CE).
      2. Ghinea nu l-a « atacat » pe Bolos ; daca asta i-ar fi fost intentia, o facea de la inceput, de cand a venit in fruntea ministerului. El (Ghinea) a dat o replica unuia (Rares Bogdan) care l-a acuzat de incompetenta. Ce-ati fi vrut sa spuna Ghinea ? « Da, eu sunt un incompetent, am muncit, am rezultate, CE mi-a acceptat planul, dar cel care n-a facut nimic este mai bun decat mine, sunt convins ca el ar fi reusit din prima ».
      3. Sa permitem, totusi, ministrilor USRPLUS sa spuna adevarul si sa se apere de ploia de critici care cade asupra lor chiar si atunci cand fac treaba buna ; nu credeti ca e corect asa ?