G4Media.ro

Autoritățile sunt în alertă: Pesta porcină evoluează în 346 de localități din…

Sursa foto: Pexels

Autoritățile sunt în alertă: Pesta porcină evoluează în 346 de localități din 26 de județe

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localităţi din 26 de judeţe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în creştere faţă de 12 septembrie când au fost raportate 1185 focare, transmite Agerpres.ro.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în alte 3 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi 481.921 de porci afectaţi de boală şi există 2.126 de cazuri la mistreţi.

Cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman (281 de focare în gospodăriile populaţiei şi 527 de cazuri la mistreţi), Giurgiu (219 focare dintre care 5 focare exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A şi 260 de cazuri la mistreţi) şi Dolj (190 de focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi).

Pe de altă parte, au fost stinse 1.353 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (585 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), Brăila (144 de focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale) şi Ialomiţa (132 de focare).

Până marţi, 24 septembrie, au fost despăgubiţi 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 260,438 milioane de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, notează ANSVSA. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, atrage atenţia ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează Autoritatea Veterinară, citată de Agerpres.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu vor face nimic „autorităţile” să apere ţara de pestă. Ei sunt acolo doar să omoare porcii, fiindcă nu-i duce capul să ia alte măsuri.

    Aveţi ce votaţi, sau ce a câştigat în urma absenţei voastre.

  2. Autoritățile sunt in alertă!
    Da, sunt alertă.
    Cum sa distrugă septelul din Romania si sa faca loc importurilor de carne din China sau Europa.

  3. E o mare balacareala gripa asta…Totul este facut astfel incat rasa romaneasca de porc sa fie inlocuita cu alte rase create in laboratoare, carne saraca in proteine si nutrienti. O sa avem mancare ca pe dincolo… Saraca si fara gust… Si o sa te mire faptul ca faci cancer la 30 de ani… Dureros… Din pacate guvernul nostru e prea ingenuncheat sa mai dicteze ce face la el in tara. Astea sunt directivele venite de la (m)Ue.pacat de noi si pacat de mostenirea lasata de stramosii nostrii care nu facem altceva decat sa o distrugem si vina este a noastra a tuturor pentru ca acceptam astfle de situatii.