G4Media.ro

Audierea procurorului Robert Mueller în Congresul SUA: Mult zgomot pentru nimic

UNITED STATES - JUNE 19: FBI Director Robert Mueller testifies before a Senate Judiciary Committee hearing in Dirksen Building on oversight of the FBI. (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call)

Audierea procurorului Robert Mueller în Congresul SUA: Mult zgomot pentru nimic

Fostul procuror special, Robert Mueller, care a condus ancheta privind posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, a fost audiat miercuri timp de sapte ore de către congresmenii de la Washington, dar răspunsurile sale nu au oferit informații diferite față de cele descrise în raportul pe care l-a finalizat în luna aprilie a acestui an.

Mueller nu a prezentat nicio dovadă clară privind legăturile dintre campania lui Donald Trump și Kremlin (așa cum sperau democrații), dar nici nu s-a grăbit să-l exonereze în vreun fel pe liderul de la Casa Albă (așa cum credeau republicanii).

Așteptată cu nerăbdare de politicienii și analiștii de peste Ocean, audierea fostului procuror special nu a făcut altceva decât să sporeasca confuzia și suspiciunile legate de influențele străine în scrutinul din urmă cu trei ani, dar și să intensifice acuzațiile conservatorilor că ancheta lui Mueller a fost una motivată politic.

„Mult zgomot pentru nimic” pare să descrie cel mai bine audierea de miercuri de pe Capitol Hill, despre care mulți experți spun că are șansele să ramână în istorie din cauza prestației neconvingătoare și deseori confuze a lui Mueller.

Membrii Comitetului Judiciar din Camera Reprezentanților a Congresului american au petrecut ore întregi chestionându-l pe Mueller în legătură cu concluziile anchetei sale, dar au obținut puține informații suplimentare față de cele prezentate în raportul de 448 de pagini făcut public în urmă cu câteva luni.

Democrații și republicanii au ales să se concentreze pe teme foarte diferite în întrebările lor. Democrații au încercat în mod repetat să sublinieze detaliile atitudinii posibil obstructioniste ale lui Trump și interacțiunile campaniei sale cu Rusia, în timp ce republicanii au încercat să submineze credibilitatea lui Mueller, să-l prezinte ca pe un anchetator partizan dominat de conflicte de interese și, de asemenea, să pună la îndoială originile investigației sale.

Mueller a oferit răspunsuri scurte, adesea răspunzând printr-un singur cuvânt – „da”, „nu”, „corect” – sau cerându-i celui care îi pusese întrebarea să meargă înapoi la textul raportului său.

Audierea fostului procuror special a fost, în opinia majorității analiștilor, lipsită de substanță, Mueller preferând să nu se abată de la informațiile și limbajul riguros al raprtului din aprilie. El a trebuit în mod repetat să răspundă atacurilor direcționate asupra lui de către republicani, dar și să limiteze eforturile democraților de a-i răstălmăci declarațiile și de a le folosi pentru a-și justifica încercarile de a-l acuza direct pe Trump de colaborare cu Rusia.

De altfel, Trump a petrecut ultimele luni caracterizând raportul procurorului special ca o „exonerare totală,” deși Mueller a afirmat miercuri că el și echipa sa nu au ajuns la o astfel de concluzie.

„Concluziile indică faptul că preşedintele nu a fost exonerat privind faptele pe care le-ar fi comis. Nu acest lucru arată raportul,” a declarat Mueller, care în documentul său a conchis că nu există „probe suficiente” ale vreunei înţelegeri, în pofida unor numeroase contacte între Moscova şi apropiaţi ai lui Trump.

Mai mult decât cele afirmate de Mueller în fața congresmenilor de la Washington, ceea ce a atras atenția analiștilor a fost însă prestația sa neconvingătoare. În repetate rânduri, fostul procuror special a fost șovăielnic, a părut confuz și a cerut de câteva ori legiuitorilor să repete întrebarile, pe care părea că nu le aude sau nu le întelege.

Mueller a făcut eforturi vizibile să-și păstreze răspunsurile cât mai concentrate posibil și fără să se abată de la un scenariu prestabilit.

Prestația sa ezitantă a atras atenția unor politicieni democrați și analiști liberali. David Axelrod, strategul care a servit drept consilier senior la Casa Albă în timpul lui Barack Obama, a afirmat că Mueller nu pare să se fi ridicat la înaltimea misiunii sale.

„Este delicat de spus, dar Mueller, pe care îl respect foarte mult, nu a depus mărturie publică în fața Congresului în ultimii cel puțin șase ani,” a scris Axelrod pe Twitter. „Și nu pare la fel de ascuțit la minte cum a fost atunci.”

La rândul lor, republicanii l-au tratat pe Mueller ca pe un martor ostil și au încercat să-l saboteze recurgând la întrebari agresive, adesea chestionându-l pe fostul procuror special cu privire la informații specifice din raportul său.

Dar cum au reacționat membrii celor două partide mari americane la audierea din Congres?

Democrații. După toate declarațiile din ultimele săptămâni, democrații sperau că audierea fostului procuror special îi va ajuta în demersurile lor de a declanșa procedura de punere sub acuzare a președintelui Trump și de înlăturare a acestuia din funcție (citește mai multe despre procesul de impeachement aici).

Așteptările lor au fost însă exagerate, iar atmosfera haotică din timpul audierii (în timpul căreia Mueller a avut dificultăți repetate să audă întrebarile, a vorbit prea încet, s-a bâlbâit și deseori nu a vorbit direct în microfon) a alimentat starea de confuzie generală. Mueller a fost de departe un martor mult mai puțin formidabil decât se asteptau democrații.

Mueller a sugerat de ceva vreme că nu ar fi dorit să depună mărturie și că, dacă va fi citat, nu va prezenta nicio informație diferită de cele prezentate în raportul său. La solicitarea sa, Departamentul de Justiție chiar a emis o procedură care să-i indice ce anume poate sau nu să spună în timpul audierii din Congres.

Iar miercuri, Robert Mueller a fost deseori ezitant și confuz, de multe ori apărând nefamiliar chiar cu multe dintre informațiile prezentate în propriul său raport.. Speranțele democraților ca mărturia publică a fostului procuror special va energiza discuția despre demiterea lui Trump au fost aproape în totalitate spulberate de lipsa unor informații clare privind colaborarea dintre liderul de la Casa Albă și Kremlin.

Singurele lucruri concrete obținute de democrați au fost declarația lui Mueller că ancheta sa nu îl exonerează pe Trump și precizerea fermă conform căreia regulamentele Departamentului Justiției care interzic inculparea unui președinte au fost cele care l-au împiedicat să urmărească acuzațiile de obstrucție a justiției la adresa lui Trump. În plus, Mueller a confirmat că guvernul rus a căutat în mod evident să ajute campania Trump, însă fără a dezvolta aceste acuzății.

Ulterior, Mueller a fost prezent în fața Comitetului pentru informatii din Camera Reprezentantilor, vorbind despre ceea ce a descoperit atunci când a investigat amestecul Rusiei în procesul electoral american din 2016. În declarația sa, el a subliniat că nucleul anchetei a fost concentrat asupra unei intervenții externe în alegerile din SUA.

„Pe parcursul carierei mele, am văzut o serie de provocări la adresa democrației noastre,” a spus Mueller. „Efortul guvernului rus de a interveni în alegerile noastre este unul dintre cele mai serioase.” Mueller a reiterat apoi un apel pe care l-a făcut si la 29 mai: „Acest lucru merită atenția fiecărui american.”

Concluzia celor mai mulți dintre analiști a fost aceea că, departe de a-i ajuta în demersul lor, mărturia lui Robert Mueller mai mult i-a încurcat pe democrați în eforturile lor de a-l demite pe Trump. Misiunea lor de a-l trage la răspundere pe republican pentru pretinsa întelegere pre-electorală cu Rusia a devenit acum și mai complicată.

Republicanii. Conservatorii și, prin extensie, Trump par să fie adevărații câștigători ai audierii de miercuri din Congresul de la Washington. Uniți în eforturile lor de a-l chestiona pe Mueller și de a-i dovedi partizanatul politic, membrii republicani ai Comitetului Judiciar l-au bombardat cu întrebari pe șeful anchetei privind Rusia, criticându-l vehement pentru declarația că cercetarea dosarului care a stat la baza anchetei sale nu a fost „de competența mea.”

E greu de crezut că neanchetarea felului în care a fost declanșată investigația despre Rusia nu intră în atribuțiile comisiei speciale, au afirmat republicanii.

Nu este de mirare că, profitând de prestația neconvingătoare a fostului director FBI, republicanii s-au grăbit să afirme că Mueller a fost „pierdut,” „confuz” și „nu pare să fie la curent cu concluziile propriei investigații.”

„Am fost surprins că Mueller a fost atât de dezorientat,” a declarat republicana de Arizona, Debbie Lesko. „Nu a putut să răspundă la câteva întrebări simple, lucru care m-a surprins cu adevărat,” a spus ea.

Mueller a „părut, de asemenea, că contrazice unele dintre afirmațiile anterioare pe care le-a făcut și unele dintre lucrurile din raportul său. A fost surprinzător pentru mine, nu mă așteptam la așa ceva.”

Mark Meadows, congresman republican care reprezintă Carolina de Nord, l-a acuzat de asemenea pe Mueller că „se luptă să răspundă la întrebările simple… Nu își poate aminti cu exactitate faptele, dovezile sau chiar propria sa concluzie.” Meadows a scris pe Twitter  că ancheta a fost „o armă folosită să vâneze un președinte pe care (democrații) îl urăsc.”

„Este evident o zi bună pentru președinte. Sperăm că va fi o zi bună pentru America,” a completat el.

„Acest spectacol a fost întotdeauna despre democrații care încearcă să anuleze rezultatul legitim al alegerilor din 2016 și astăzi, din nou, au eșuat în mod mizerabil,” a declarat managerul de campanie al lui Trump, Brad Parscale.

„Aproape trei ani și zeci de milioane de dolari au fost irosite pe această vânătoare de vrăjitoare și acum este mai evident ca oricând că democrații sunt complet consumați de ura față de președinte și de obsesia lor în răsturnarea voinței poporului care l-a ales.”

De altfel, Casa Albă s-a declarat câștigătoare după audierea lui Mueller, unul dintre consilierii lui Trump indicând pentru Politico  că răspunsurile monosilabice ale fostului procuror „sunt incapabile să îi facă mult rău” președintelui republican. Un alt consilier al lui Trump a descris drept „euforică” starea de spirit existentă în Casa Albă în timpul audierii lui Mueller.

În sfârsit, Trump a declarat că audierea a fost o catastrofă fără precedent pentru democrați – și pentru Mueller însuși. Citând o declarație făcută de jurnalistul Chris Wallace de la FoxNews, liderul de la Casa Albă a scris că audierea a fost „un dezastru pentru democrați și un dezastru pentru reputația lui Robert Mueller.”

Ulterior, vorbind ziariștilor, liderul SUA a afirmat că audierea lui Mueller dovedește că ancheta legată de Rusia a fost o „farsă” și „o vânătoare de vrăjitoare,” în acelasi timp el laudându-i pe „războinicii” republicani care l-au aparat în timpul audierilor de miercuri.

Iar după performanța lui Mueller de miercuri, declarația lui Trump pare a fi îmbrățișată de numeroși analiști, conservatori și liberali deopotrivă.

În opinia acestora, audierea fostului procuror special arată că a venit timpul ca dosarul investigației de 22 de luni să fie în sfârsit clasat, iar americanii să treacă peste acest episod nefericit din istoria lor recentă. În America lui Trump lucrurile nu mai sunt însă deloc firești.

Dacă republicanii susțin aproape la unison acest demers, democrații au cu totul alte idei. Timpul ne va dovedi dacă ei sunt dispuși să treacă cortina peste cei doi ani de anchetă sau, așa cum lasă să se înteleagă unii dintre membri radicali ai partidului, investigatia lui Mueller nu a fost altceva decât parte a unui proces elaborat și de durata, atent gândit, care va duce în final la înlăturarea din funcție a celui pe care îl acuză că, cu ajutorul Rusiei, a privat-o pe Hillary Clinton de victoria la alegerile prezidențiale din 2016.

Surse: Politico, New York Post, CNN, FoxNews, TIME/ Sursa: pbs.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. mueller a parut senil si sclerozat. probabil cei 17 democrati nervosi au facut tot raportul , el fiind doar fatada. s-a contrazis cu propriile sale vorbe si cu raportul. per total, un dezastru pentru democrati, un succes total pentru republicani.

  2. Interesant titlu, interesante concluzii. Citind articolul am impresia ca ne-am uitat la doua audieri diferite.

    • Corect. Muller a scris in raport, cel putin, ca presedintele Trump a incercat sa obstructioneze ancheta prin interpusi si prin intermediul Procurorului General.
      „Obstruction of Justice” ar fi fost incadrarea penala, insa conform recomandarilor, un presedinte nu poate sa fie acuzat de acest aspect, atata timp cat e in functie. How about that?

  3. Apare gigel și șatra lui in 3,2,1…

  4. Adevaratul meddling in alegerile din multe tari, dar mai ales din State este cel al Silicon Valley-ului stangist prin companiile Big Tech.

  5. “The Democrats had nothing! And now they have less than nothing!”

  6. „Elder Care”(îngrijirea vârstnicilor) ar fi trebuit să intervină pentru a-l proteja pe Mueller (75 ani)! A fost un dezastru!!!
    🙁 A fost dishonest pana la capat!