G4Media.ro

Andrei Caramitru răspunde criticilor Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“: Programul USR nu se…

Andrei Caramitru răspunde criticilor Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“: Programul USR nu se limitează la „relocarea“ forței de muncă spre orașele mari / Reducem taxele pe salariile mici și pentru tineri, prioritizăm investițiile, toleranță 0 pentru corupție

Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR, răspunde criticilor Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“, spunând că programul pe fiscalitate al partidului este în dezbatere și nu se limitează la „relocarea“ forței de muncă spre orașele mari, așa cum a apărut într-o relatare în presă. El prezintă principalele propuneri ale USR, precizând că pentru zonele defavorizate vor fi combinate măsuri de stimulare a investitorilor, investiții în infrastructura strategică și suport pentru angajați inclusiv (re)profesionalizarea lor. În acest scop, USR a studiat atât programele existente în țări dezvoltate (UE, SUA) cât și cele din țări în dezvoltare (de exemplu Malaezia sau Maroc) și propune, printre altele, reducerea taxelor pe salariile mici și pentru tineri, prioritizarea investițiilor, toleranță 0 pentru corupție.

Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, o structură civică regională care militează pentru dezvoltarea regiunii, a dat o replică dură unei propuneri făcute de USR de relocare a forței de muncă din zonă spre zonele cu mare deficit de lucrători (detalii aici).

Andrei Caramitru menționează că recent a avut o discuție cu presa economică în contextul publicării Policy-paper-ului USR despre reforma fiscalității și ANAF-ului.

„Sunt bucuros că am avut o expunere media foarte bună și că am primit sugestii și comentarii de valoare. Din păcate – un jurnalist prezent la discuție a relatat trunchiat discuția pe care am avut-o despre dezvoltarea zonelor sărace și a menționat greșit că programul nostru se limitează la «relocarea» forței de muncă spre orașele mari (prin taxe reduse pentru cei care decid să își găsească un loc de muncă în altă localitate). Este de înțeles reacția Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei la această relatare – ne spun că Moldova nu trebuie să fie doar un rezervor de forță de muncă pentru celelalte regiuni și orașele mari. Suntem de acord! Și e foarte bine că primim feedback. Programul nostru este fundamental participativ – culegem idei, le prioritizăm, le propunem în spațiul public și – după dezbateri – tragem linie”, precizează Caramitru pe pagina sa de Facebook.

El prezintă stadiul discuțiilor despre dezvoltarea zonelor sărace.

SITUAȚIA ECONOMICĂ A ZONELOR SĂRACE

– Depopularea acestor zone a ajuns la cote tragice: de exemplu Teleorman are cea mai mare rată de scădere a populației rezidente, de peste 30% din anii 90 până acum (2/3 din populația activă). Marea majoritate au plecat în Diaspora, ceilalți lucrează în orașele mari din țară. Numărul de angajați rămași este infim, la fel investițiile sau colectarea de taxe. Educația și sănătatea sunt la nivele întâlnite doar în Africa sau India, nu Europa. În ciuda investițiilor uriașe alocate prin PNDL către firmele de casă ale PSD/ALDE
– Problemele cele mai grave sunt în orașele mici (monoindustriale – unde fabricile din timpul comunismului s-au închis) și în satele care sunt la mari distanțe de centrele urbane
– De ce situația a ajuns atât de gravă? Structura localităților și locația lor (prea mici, prea depărtate de centrele urbane unde există activitate economică), lipsa infrastructurii de interconectare între regiuni și cu centrele urbane, corupția generalizată care sufocă orice inițiativă privată locală
– Investitorii serioși nu vin să investească pentru că (i) nu mai găsesc forță de muncă suficientă rămasă în sate și orașele mici (o fabrică sau fermă eficientă are nevoie de sute de angajați capabili să lucreze cu tehnologie modernă) și (ii) vor să interacționeze cu o administrație locală curată și care investește inteligent în comunitate – nu să fie dependenți de primari corupți
– Oamenii pleacă în Diaspora pentru că nu sunt există locuri de muncă (sau sunt plătite cu salariul minim) și – dacă merg în alt oraș în Romania – nu pot câștiga suficient pentru a plăti și o chirie.

SOLUȚIILE NU SUNT SIMPLE – CELE „TRADIȚIONALE” EȘUEAZĂ

– Pe termen mediu – chiar dacă agricultura se modernizează și crește accelerat – nu va putea absorbi toată forța de muncă din zonele defavorizate. Pentru că fermele eficiente sunt bazate pe tehnologie avansată și nu pe muncă manuală. Marii producători mondiali (Statele Unite, Franța) au sub 5% din populație în agricultură
– Metodele „tradiționale” de dezvoltare (investiții doar în infrastructură sau clădiri, chiar cele făcute „cu cap” nu ca la noi) nu funcționează – nici în Anglia, nici în America, nici în Franța, unde zonele rurale și orașele mici suferă.

USR VA PROPUNE UN SET DE MĂSURI CALIBRATE REALITĂȚII ZONELOR SĂRACE DIN ROMÂNIA

Filozofia de dezvoltare a USR pentru zonele defavorizate va combina măsuri de stimulare a investitorilor, investiții în infrastructura strategică și suport pentru angajați inclusiv (re)profesionalizarea lor. Am studiat în detaliu atât programele existente în țări dezvoltate (UE, SUA) cât și cele din țări în dezvoltare (de exemplu Malaezia sau Maroc) pentru a ajunge la niște idei care sunt acum în dezbatere internă și externă:
– Reducem taxele pe salariile mici și pentru tineri – ajută direct zonele defavorizate și reduce exodul
– Prioritizăm investiții în infrastructura „strategică” – autostrada Moldovei este prioritate de grad 0 pentru USR, la fel drumurile cheie care leagă satele și orașele mici de orașele mari
– Toleranță zero pentru corupție și favoritism (ANAF, primăriile și instituțiile statului trebuie să ajute investitorii noi, nu să protejeze firmele „de partid”)
– Atragem investiții în zonele defavorizate: prin (i) ajutoare fiscale (analizăm multiple opțiuni și validăm ce este acceptabil conform regulilor UE și ce a funcționat în alte țări), (ii) consultanță către autoritățile locale plătită central prin care experți de cei mai înalt nivel identifică soluții specifice care sunt apoi „vândute” posibililor investitori (Marocul a dezvoltat astfel, de la 0, industria auto – printr-un plan detaliat prezentat constructorilor francezi) și (iii) programe de fonduri europene facilitate de experți în dezvoltarea zonelor defavorizate (fondurile din bugetul statului vor complementa aceste programe – înlocuind corupția și ineficiența actualului PNDL)
– Introducem un parcurs radical diferit către piața muncii pentru tineri: investiții în internate pentru liceu (pierdem foarte mulți elevi pentru că liceul este prea departe de casa lor) și un program de ucenicie în parteneriat cu firmele private pentru bac-ul profesional (elevii sunt plătiți – cu taxe 0 – și la 18 ani sunt certificați de firme, așa cum se întâmplă în Germania sau Elveția; astfel evităm să avem copii care lucrează pământul în sate și ajung la 18 ani fără o educație solidă)
– Facilităm relocarea către orașele din România pentru cei care își găsesc un loc de muncă departe de locul unde s-au născut – prin taxe pe muncă reduse în primii 3 ani (pentru că e mai bine să rămână în țară, aproape de familiile lor – decât să plece în Diaspora).

Andrei Caramitru precizează că aceste propuneri sunt în dezbatere în cadrul USR, cât și extern. „Programul nostru este participativ – ne dorim să colaborăm apropiat cu toate forțele constructive din societate. Așa că – vă rog – trimiteți sugestii, critici inteligente, întrebări”, încheie Caramitru.

Citește aici propunerile USR în domeniul fiscal.

Foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asta e ce trebuie să facă USR-ul, să-și prezinte oferta, planurile și nu doar pe net și la TV, trebuie să ajungă la cit mai mulți și să pornească discuții.
    Asta, nu alianțe cu personaje cețoase.

  2. Imi place! Si sunt de acord cu desfiintarea acelui PNDL care a insemnat o imensa risipa de fonduri pe proiecte facute mai mult de dragul proiectului si al banului decat al necesitatii obiectivului.
    Curtea lor (a Romaniei) de Conturi se ocupa de vreo 10 ani cu fel de fel de statistici si calcule de eficienta si eficacitate a cheltuirii banului public dar nu-mi amintesc de o analiza a eficientei programului PNDL. Haideti, specialistilor din Curtea de Conturi, aveti un subiect bun cu PNDL!

  3. Dl Andrei Caramitru a cam dat cu mucii-n fasole, in chestia cu Moldova, si acum incearcă să dreagă busuiocul. Mai multa atentie, mai multă documentare nu ar strica.

  4. Intre doua articole despre dragnea,sus, dragnea huiduit de ana gomez si jos, dragnea comparat cu victor orban,este articolul cu raspunsurile lui Andrei Caramitru.Este raspunsul unei generatii tanara,scolita si determinata sa lupte pentru dezvoltarea acestei tari.Felicitari Andrei si fii convins ca sunt si solutii si conditii pentru a reanvia.

  5. Mircea, fă-te că lucrezi…fapte domnule, nu vorbe.

  6. Mișcarea pt. dezvoltarea Moldovei, a sărit că arsa, de parcă e asociația pezdeului.