
ANALIZĂ – Depășim Polonia, dar putem egala Franța? Votul din turul 2 din România poate stabili un reper în UE
Prezența la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România se îndreaptă spre un scor între 65% și 70%, dacă ritmul de votare din acest moment se menține.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unei analize G4Media.ro, prezența la vot crește cu aproximativ cinci procente în fiecare oră. Cum la ora 18 am avut o prezență de aproape 54%, înseamnă că vom încheia ziua cu o prezență totală de circa 70%.
Am analizat mai jos prezența la vot la cele mai recente alegeri prezidențiale din cele câteva state UE care au regimuri semiprezidențiale (cel mai bun exemplu fiind Franța). În aceste state, președintele este ales direct de cetățeni și are puteri reale, dar guvernul (prim-ministrul) joacă un rol semnificativ și coabitează cu președintele.
Prezența la vot în Polonia la alegerile prezidențiale din 2020
68,18% dintre polonezi au votat în iulie 2020, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din acest stat. Ultra-conservatorul Andrzej Duda a câștigat cu 51.03% din voturi, depășindu-l cu foarte puțin pe Rafal Trzaskowski, cu 48,97%.
Polonia are noi alegeri prezidențiale chiar astăzi, 18 mai 2025, când este organizat primul tur. G4media.ro a relatat situația votului istoric din acest stat UE aici. Principalii competitori sunt liberalul de stânga Rafał Trzaskowski și național-conservatorul Karol Nawrocki. Dar scrutinul nu este doar despre cine va deveni următorul șef al statului, notează Deutsche Welle, într-o analiză publicată înaintea votului din acest stat UE.
”Rezultatul alegerilor prezidențiale va determina dacă guvernul de centru-stânga, pro-european, condus de Donald Tusk, va putea să-și implementeze planurile reformiste, blocate până acum de președintele Andrzej Duda alături de care guvernul ales în urmă cu aproximativ 18 luni a fost obligat să coabiteze”, arată publicația citată.
Prezența la vot în Franța la alegerile prezidențiale din 2022
71,99% a fost prezența la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Franța din aprilie 2022. Emmanuel Macron a câștigat cu 58,55% în fața lui Marine Le Pen, care a avut un scor de 41,45%.
Prezența la vot în Lituania la alegerile prezidențiale din 2024
Prezența la vot din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Lituania din mai 2024 a fost de 49,74%. A fost un vot practic fără istoric, candidatul independent Gitanas Nauseda câștigând cu 75,29%. Contracandidata sa, Ingrida Simonyte, a primit voturile a doar 24,71% dintre alegători.
Prezența la vot în Portugalia la alegerile prezidențiale din 2021
Prezența la vot a fost de doar 39,26%, dar trebuie să ținem cont că aceste alegeri au fost influențate de pandemie. Președintele Marcelo Rebelo Sousa a câștigat cu aproape 61% din voturi.
Ce puteri au președinții în România, Franța, Polonia, Lituania și Portugalia – TABEL
Puteți citi o analiză a prezenței la vot la alegerile prezidențiale din România din 1992 până astăzi aici. Primele rezultate ale votului apar imediat după ora 21, când Avangarde și CURS prezintă primele exit poll-uri, sondaje realizate la ieșirea de la urne. Puteți urmări live text votul național aici, dar și votul din diaspora – aici.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.