G4Media.ro

Academia Oamenilor de Știință din România susține că nu a știut de…

sursa foto: Facebook/ Aurel Papari

Academia Oamenilor de Știință din România susține că nu a știut de lansarea cărții lui Adrian Năstase cu Asociația Română de Prietenie cu China/ Cine este Aurel Papari, cel care a folosit sigla: Colaborator al Securității, cu titlu de revoluționar retras de președintele Iohannis

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) susține, într-un punct de vedere la solicitarea G4Media, că „nu a acceptat și nu a știut de organizarea” la Constanța, alături de Asociația Română de Prietenie cu China, a unei cărți semnate de fostul premier al României Adrian Năstase.

  • „Din acest motiv am solicitat domnului Aurel Papari să nu folosească în niciun fel sigla Academiei noastre”, a transmis Adrian Badea, președintele AOSR.

G4Media a scris, miercuri, despre evenimentul promovat pe Facebook de Aurel Papari, președinte al Universității private ”Andrei Șaguna” din Constanța și membru AOSR, în care Academia apărea ca organizator al evenimentului, alături de  Asociația Română de Prietenie cu China. Papari este și președintele filialei Constanța a Asociației Române de prietenie cu China.

Afișul a fost modificat ulterior publicării articolului G4Media, iar în locul siglei Asociației Oamenilor de Știință din România a apărut sigla Universității „Andrei Șaguna” din Constanța.

  • Vezi contextul integral la finalul articolului

Conform site-ului oficial al AOSR, Papari conduce Secţia X – Filosofie, psihologie, teologie şi jurnalism, din cadrul instituției.

Printre membrii titulari de la Constanța ai Academiei, alături de Papari, se mai regăsește și Teodosie Macedon Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului (Lista completă aici).

Cine este Aurel Papari – Colaborator al Securității cu titlu de revoluționar retras de președintele Iohannis, organizează frecvent evenimente cu ruși și chinezi

Fost rector al Universității ”Andrei Șaguna” din Constanța și fondator al acestei instituții, Aurel Papari este în prezent președinte al Universității.

Papari a rămas fără titlul de ”Luptător pentru Victoria Revoluției din 1989”, după ce președintele Klaus Iohannis i-a retras această distincție prin decret prezidențial, în februarie 2021.

Aurel Papari are și o sentință definitivă a Curții Supreme, din 2015, prin care judecătorii constată calitatea de colaborator al Securității, sub numele conspirativ ”Petrescu”. Papari a semnat angajamentul cu Securitatea în 7 iulie 1978, pe vremea când era medic psihiatru la Spitalul Municipal Constanța. Papari își turna colegii medici, conform motivării judecătorilor Curții de Apel București și a documentelor furnizate de CNSAS.

Despre unul dintre colegi, Papari a scris că elogiază sistemul de viață capitalist, că are rude în SUA și că are de gând să fugă din țară.

Securitatea i-a dat ”în grijă” lui Papari întreaga Secție de Psihiatrie de unde furniza periodic informații cu privire atât la activitatea unității, cât și la planurile personale ale medicilor care lucrau acolo.

Papari s-a scuzat în fața instanței spunând că intelectualii erau oprimați și constrânși să colaboreze cu Securitatea și a cerut respingerea acțiunii, invocând faptul că este aromân, iar această comunitate era cunoscută de comuniști drept profund religioasă.

Papari mai spune în întâmpinare că a făcut ”tot ce a fost omenește posibil” pentru a proteja interesele colegilor medici și ale pacienților și că a fost obligat să accepte colaborarea cu Securitatea pentru că era ”ginere de legionari”.

Mai multe detalii din prima sentință de colaborator al Securității, dată de Curtea de Apel București, aici.

Reamintim că Universitatea Andrei Șaguna din Constanța a organizat de-a lungul timpului multe evenimente la care au participat oficial ruși și chinezi.

Spre exemplu, în februarie 2020, Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, a fost întâmpinat cu proteste la Constanța, acolo unde urma să țină o alocuțiune referitoare la relațiile dintre UE, România și Rusia. Evenimentul a fost organizat la Universitatea privată ”Andrei Șaguna”, la cererea Ambasadei Federației Ruse.

Diplomatul a fost așteptat în fața universității de un grup de protestatari care scandau în semn de nemulțumire pentru anexarea Peninsulei Crimeea, leagănul civilizației și culturii tătare, în 2014. Mai multe detalii aici.

Context

Controversata Academie a Oamenilor de Știință din România, finanțată de stat, a apărut ca organizator la Constanța, în parteneriat cu Asociația Română de Prietenie cu China, a uneia dintre cărțile lui Adrian Năstase, conform unui anunț postat miercuri pe Facebook de președintele Universității Andrei Șaguna, Aurel Papari.

„Avem deosebita plăcere de a Vă invita la Masa Rotundă ”Importanța geopolitică a zonei Ponto-Danubiene”, organizată de Academia Oamenilor de Știință din România – filiala Constanța și Asociația Română de Prietenie cu China, vineri, 12 ianurie 2024, începând cu ora 13.00, în Aula Magna a Universității „Andrei Șaguna”, se arată în postarea de pe Facebook.

În cadrul evenimentului va fi lansat și volumul ”Danubii Flumins Pars Infima. Interesele și drepturile românilor la gurile Dunării”, semnat de fostul premier Adrian Năstase și de Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova în România.

Printre invitați se află fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu și amiralul în rezervă Aurel Popa.

sursa foto: Facebook/ Aurel Papari

Afișul a fost modificat ulterior publicării articolului G4Media, iar în locul siglei Asociației Oamenilor de Știință din România a apărut sigla Universității „Andrei Șaguna” din Constanța.

Reamintim că România are, începând din 2021, o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Pe de altă parte, finanțarea de la stat a Asociației Oamenilor de Știință din România (AOSR) a stârnit multe polemici în spațiul public și a existat chiar și o inițiativă legislativă de desființare a acestui for.

Cu toate acestea, doar în decembrie 2023, pe fondul tăierilor bugetare, Guvernul a alocat 2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru AOSR, din care 845.000 de lei pentru indemnizațiile membrilor acestei instituții fantomatice.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost reorganizată prin Legea 31 din 15 ianuarie 2007 și este „for naţional, de consacrare ştiintifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţei (..) instituţie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonomă”.

Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție controversată, fondată – printre alții – de Ecaterina Andronescu. Academia a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual, potrivit Edupedu.ro.

O anchetă Digi24 a arătat că AOSR este una dintre academiile care primesc oameni politici care nu “au loc” în academia romana. “Sunt nişte personalităţi extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie. Ştiţi cât este această indemnizaţie, câteva sute de lei“, declara în 2020, pentru Digi.24 Adrian Badea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR).

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a înființat prin modificarea, în 1996, a denumirii unui ONG – Asociația Oamenilor de Știință din România, conform pressone.ro. Acum are 250 de membri titulari, toți plătiți din bugetul de stat. Parlamentarii cu interese în această instituție au votat legile astfel ca membrii AOSR să se bucure de aceleași drepturi ca adevărații academicieni. Spre exemplu, dacă un membru AOSR moare, moștenitorii săi beneficiază de o sumă lunară neimpozabilă, după modelul Academiei adevărate, mai scrie pressone.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si azi s-ar gasi zeci de mii de cetateni care l-ar vota pe ady daca ar candida. E barbat bine, dăştept, tot respectul pentru că se descurcă. Sclavi milogi care exceleaza in lene si aroganță.

    • Presupun că adorația se referă la ady Năstase, depre care nici dușmanii nu ar putea spune că nu este descurcăreț. Am să uit de puzderia de semantici care însoțesc sintagma de descurcăreț în această parte a Europei. Mă surprinde totuși lipsa de vigilență a acestei ilustre academii, datorită căreia sunt primiți ca membri niște delatori cu certificat. Faptul că astfel de personaje mai sunt și ”președinți” de universitate denotă o neglijență crasă, incompatibilă cu România ”educată”.

  2. Desființați această cloacă de politruci filo-ruși ce-și zice ”Academie”.