G4Media.ro

Academia Oamenilor de Știință, despre intenția privind desfințarea acestei structuri: „Un proiect…

sursa foto: G4Media.ro

Academia Oamenilor de Știință, despre intenția privind desfințarea acestei structuri: „Un proiect pur politic, care uzează de argumente străine adevărului şi domeniului cercetării ştiinţific”

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi exprimă surprinderea faţă de iniţiativa legislativă de desfiinţare a acestui for şi protestează împotriva „calomnierii şi discriminării” instituţiei, considerând că „argumentele care fundamentează acest gest politic sunt abuzive şi nu corespund adevărului”.

Într-un comunicat transmis joi se menţionează că „iniţiativa de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România exprimă un proiect pur politic, care uzează de argumente străine adevărului şi domeniului cercetării ştiinţifice, întemeiat doar pe judecăţi de „valoare” nule şi neavenite, vehiculate insistent în mediul public, într-un fel de rechizitoriu colectiv, susţinut prin definiţii calomnioase”.

Instituţia transmite că face parte din istoria contemporană a ţării, cu o vechime de aproape un secol, fiind înfiinţată la 29 martie 1935 sub numele Academia de Ştiinţe din România de un grup de savanţi români, în frunte cu profesorul doctor Constantin Angelescu, eminent medic, cercetător, dar şi om politic al ţării, ministrul liberal al instrucţiunii publice şi al cultelor.

„Încă de la înfiinţare, ASR a cuprins în rândurile sale mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti, creatori de şcoli ştiinţifice, precum şi ale ştiinţei mondiale, între care opt premianţi Nobel (membri de onoare). După căderea regimului comunist, instituţia funcţionează ca Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, prin Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007, în calitate de „continuator şi unic legatar” al Academiei de Ştiinţe din România. Această lege – care consacră o „sinecură a PSD” – a fost iniţiată de d-nul Radu Câmpeanu, preşedintele PNL, a fost aprobată de cele două camere ale Parlamentului în cvasi-unanimitate, având şi avizul scris al preşedintelui Academiei Române, în perioada când prim-ministru era d-nul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu”, mai arată sursa citată.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România precizează că este, prin Statut şi prin întreaga activitate, o instituţie apolitică, neavând legătură cu niciun partid.

„Opţiunile politice ale unora dintre puţinii membrii AOSR care activează în diverse partide din România, şi nu într-unul singur – un drept garantat prin Constituţie – nu angajează instituţia. Prin urmare, AOSR nu este o „uzină de sinecuri” a unui anumit partid politic, aşa cum calomnios se afirmă în argumentarea politică a iniţiativei de desfiinţare. Domnii Ion Iliescu şi Teodor Meleşcanu nu au fost membri fondatori ai AOSR, nu au participat la nicio manifestare a Academiei noastre şi nu au primit nicio indemnizaţie de membru, nefiind, practic, legaţi de această Academie. Doamna profesor Ecaterina Andronescu este membru al Academiei noastre datorită activităţii sale ştiinţifice de excepţie (peste 300 de lucrări publicate în reviste internaţionale cu factor de impact şi peste 4.900 de citări în baza internaţională Google Academic)”, mai transmite AOŞR.

Activitatea ştiinţifică a AOŞR este una complexă, desfăşurată în cadrul Programului anual de cercetare-dezvoltare, menţionează sursa citată.

„Acest Program a cuprins în anul 2019, înainte de suspendarea finanţării instituţiei prin decizie politică, 23 de proiecte, peste 40 de articole cotate ISI sau indexate BDI. Valoarea activităţii ştiinţifice desfăşurate în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este atestată şi de situarea instituţiei pe un onorant loc 9 între instituţiile de cercetare din România în prestigiosul clasament internaţional SCIMAGO – Elsevier (…), prin care sunt evaluate şi ierarhizate din punctul de vedere al performanţei universităţile şi institutele de cercetare ale lumii, şi este în principal bazată pe evaluarea vizibilităţii SCOPUS (…), unde oricine poate constata că AOSR figurează cu peste 11.000 de citări în perioada 2009-2021”, arată instituţia.

AOŞR este pe locul 794 în această ierarhie, iar Academia Română pe locul 676.

„Suspendarea finanţării de la bugetul de stat prin decizie politică, începând cu anul 2020 şi continuând şi în acest an, reprezintă o lovitură dată instituţiei, care pune în joc însăşi existenţa acesteia. Neconstituţionalitatea acestui demers a fost confirmată şi de Curtea Constituţională a României, care, prin hotărârea sa de astăzi, 24 iunie a.c., a decis că art. 38 al Legii bugetului din acest an, prin care se elimină finanţarea AOSR de la bugetul de stat, este neconstituţional şi trebuie eliminat”, se menţionează în comunicat.

AOŞR apreciază că Academia Română nu are niciun amestec în acest demers „nedemn” şi nu are nevoie de patrimoniul acestei instituţii.

„Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi exprimă indignarea şi revolta faţă de modul tendenţios, în esenţă calomnios şi denigrator, în care este abordată instituţia şi protestează cu fermitate împotriva acestui tratament discriminatoriu, construit pe argumente false, care încalcă şi sfidează orice reguli ale corectitudinii politice”, mai arată sursa citată.

Parlamentarii USR PLUS Cristi Berea şi Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o iniţiativă de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, relatează Agerpres.

sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. 90% nu au cercetare relevanta internațional pe domeniile lor. Majoritatea sunt cu funcții în universități sau în alte poziții importante ale statului și sunt intr-o increngatura de interese incredibil de bine pusă la punct. Aceeași poveste este din păcate la Academia Romana, unde de valoare și merita sa fie acolo sunt cei din științe exacte. Serparie peste tot. Desființarea este cea mai buna soluție, iar la Academia Romana reevaluarea tuturor după standardele internaționale.

  • Pe langa ca sunt niste nulitati, niste impostori, (multi dintre ei) plagiatori, fara absolut nicio activitate stiintifica, au si un tupeu nemasurat.
   La fel sunt ca cei din Institutul Revolutiei si din Institutul Tapului Levantin.
   Nu fac absolut nimic valoros, absolut nimic util, dar vor salarii nesimtite de la stat.
   Daca sunt valorosi, asa cum pretind, sa se auto-finanteze, sa publice cartile scrise de ei, sa publice articolele scrise de ei in reviste, sa tina cursuri, sa faca proiecte.

 2. AOSR nu are legatura cu valoarea stiintifica, toti membrii sunt oameni selectati pe diverse legaturi si combinatii. Nu produc nimic util, doar iau indemnizatii din bani publici.

 3. Legat de citari . Câteva reviste din Estul Europei, care sunt cotate ISI, dar în vârful cozii clasamentelor internaționale, au format un adevărat colhoz al citarilor încrucișate. De aici sunt citarile. Cu asta se laudă.

 4. Daca vor functii de conducere sa fie alesi, daca pot, ca administratori de bloc sau presedinte de bloc.

 5. Ca de obicei toți limitatii și neinformații comentează. A găsit USR PLUS de unde sa economisească bani și ia uite ca romanul abia astepta o veste așa de buna. Adevarul ca la oamenii aceștia era problema, nici decum la corupții de sute de milioane de euro sau la companiile ai căror directori macină miliarde de euro.
  Ca idee, eu m-am uitat pe lista membrilor și cel puțin in domeniul medical unde și lucrez sunt personalități de renume național: Vasile Sarbu, Irinel Popescu, Vlad Ciurea, Radu Deac, Leon Dănăilă și etc. Puteți caută despre fiecare. La celelalte secții nu m-am băgat pentru ca nu știu. Romanul repede sare cu gura, sunt curios ce ati realizat voi in viața ăștia de comentați ca membrii de mai sus mănâncă banii statului pe degeaba:))ei erau problema..ca de obicei vi se distrage atenția de la cele mai mari probleme:))marile furturi și sinecuri nu o sa le rezolve nimeni, ca toți politicienii sunt implicați in toate sinecurile posibile. Sănătate !

 6. Elena Ceausescu mai lipseste din acest club.

 7. Cand se va desființa aceasta „gaura neagră” in care sunt risipiți (inclusiv) banii mei?!

 8. Nu cred ca mai are vreo importanta, in cazul de fata .. partidul pe care il sustii,.. ca e psd/pnl/usr/samd !
  Iti vine pur si simplu sa ii pui la zid pe toti excrocii astia, lipitori, infractori, lichele .. brrrr, mor de nervi !
  Si la fel ca asta, mai sunt f. multe, descoperite de cei de la emisiunea aia, `Statul La Stat` !

  Viitorul copiilor vostri, al vostru, al tarii .. furat continuu de specimenele astea si multi altii ca ei .. de mai bine de 20 de ani ..!!!!

 9. Academia lui Hagi, Academica Clinceni, Academia aceasta a Oamenilor de stiinta, Academia Medicala plus o gramada de Academii militare si ale SRI nu ar trebui sa contina in nume cuvantul „ACADEMIE” ci acesta sa fie brand al Academiei Romane cu criterii clare de admitere si valori indubitabile. S-au prevalat de faptul ca sunt „ACADEMICIENI” tot felul de insi cu merite discutabile dar care au ramas sau raman in functii de conducere pana la varste foarte avansate mai ales in domeniul medical promovandu-si rudele si cunostintele de nu poti respira de nulitati.