G4Media.ro

Guvernul dă aproape 2 milioane de lei pentru fantomatica Academie a Oamenilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Guvernul dă aproape 2 milioane de lei pentru fantomatica Academie a Oamenilor de Știință din România / 845.000 de lei sunt pentru indemnizațiile membrilor

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri un proiect de hotărâre prin care suplimentează bugetul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) cu suma de 1,97 milioane lei, din care 845.000 de lei sunt pentru indemnizațiile membrilor acestei instituții fantomatice.

Banii sunt dați din Fondul de rezervă bugetară.

Potrivit proiectului de HG, se aprobă suplimentarea bugetului Academiei Oamenilor de Știință din România cu suma de 985 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, la capitolul 53.01 „Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare”, respectiv la titlul 10 „Cheltuieli de personal” suma de 140 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor de personal, iar la titlul 59 „Alte cheltuieli” suma de 845 mii lei, pentru indemnizațiile membrilor academiei.

Context. Academia Oamenilor de Știință din România este o instituție controversată, fondată – printre alții – de Ecaterina Andronescu. Academia a fost permanent criticată în mediul de cercetare pentru lipsa de relevanță științifică a activității, dublată de bugete extrem de generoase alocate anual, potrivit Edupedu.ro.

O anchetă Digi24 a arătat că AOSR este una dintre academiile care primesc oameni politici care nu “au loc” în academia romana. “Sunt nişte personalităţi extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie. Ştiţi cât este această indemnizaţie, câteva sute de lei“, declara în 2020, pentru Digi.24 Adrian Badea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR).

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) s-a înființat prin modificarea, în 1996, a denumirii unui ONG – Asociația Oamenilor de Știință din România, conform pressone.ro. Acum are 250 de membri titulari, toți plătiți din bugetul de stat. Parlamentarii cu interese în această instituție au votat legile astfel ca membrii AOSR să se bucure de aceleași drepturi ca adevărații academicieni. Spre exemplu, dacă un membru AOSR moare, moștenitorii săi beneficiază de o sumă lunară neimpozabilă, după modelul Academiei adevărate, mai scrie pressone.ro.

 • „Soțul supraviețuitor, precum și copiii minori, urmași ai membrilor titulari ai AOȘR, beneficiază lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru soțul supraviețuitor și pentru urmașii membrilor Academiei Române”, se arată în Legea 31/2007 privind funcționarea AOSR.

Valoarea indemnizației lunare pe care o primesc membrii titulari ai celorlalte academii de științe (medicale, agricole sau tehnice) este echivalentă, de regulă, cu salariul mediu pe economie. În ceea ce privește AOSR, acest cuantum a fost stabilit, încă de la înființare (2007), la 2.000 de lei (brut), în timp ce salariul mediu brut la data adoptării Legii 31 era de 1.230 de lei, mai arată pressone.ro.

În plus, membrii conducerii AOSR sunt salarizați de la bugetul de stat. Astfel, Legea 296/2007 stabilește că „funcția de președinte AOSR este retribuită la nivel de membru al Guvernului, iar funcțiile de vicepreședinte și secretar științific, la nivel de secretar de stat”. În dezbaterile din 2007, parlamentarii au respins un amendament al senatorului Ion Basgan – membru al AOSR, cum altfel – care cerea statut de demnitar pentru toți membrii titulari și de onoare ai acestei structuri, mai arată pressone.ro.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România ar trebui desfiinţată, au cerut, în mai 2023, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al Uniunii, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului instituţiei.

Cristian Ghinea a prezentat „echipa de aur a AOSR”, „căpitanul echipei fiind Ion Iliescu”, cel care a înfiinţat această academie şi care îşi ia salariu lunar de aici, din anul 1996, între cei aflaţi pe lista „academicienilor” fiind şi Aliodor Manolea, implicat într-un scandal legat de „Flacăra violet”.

„Pe locul 2 – Ecaterina Andronescu, groparul educaţiei din România; 3 – Ion Solcanu, senator de mai multe ori de Iaşi al PSD; pe 4 – tot aşa, din negura politici recente, Vergina Vedinaş, fost senator PRM; 5 – Teodosie de la Constanţa – domnul care a fost informator al Securităţii, propagă mesajele lui Putin; 6 – Constantin Bălăceanu Stolnici, informator al Securităţii cu numele de Laurenţiu; 7 – Valeriu Tabără, omul a fost la toate partidele, senator de mai multe ori; 8 – Anghel Stanciu, alt PRM-ist, fost deputat PRM şi PSD, condamnat pentru corupţie. Pe locul 9 – Ion Cristoiu, tot propagator al mesajelor Rusiei în România şi el informator al Securităţii (…). Aceşti oameni se organizează ca în feudalism, îşi iau o bucată din bugetul ţării pentru a nu face nimic, sunt plătiţi doar pentru că există. Această academie este de fapt un ONG, a fost format după 90 şi în 1996, regimul Iliescu, printr-o lege în Parlament, a transformat acest ONG într-o instituţie de stat care primeşte în fiecare an bani de la buget – 10 milioane de lei pentru a nu face nimic. (…) Este o academie fantomă, sunt 67 de angajaţi, sediu de la stat. În tot acest timp, cercetarea adevărată suferă”, a susţinut Cristian Ghinea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Singurii care au spus ca ar trb desfiintata aceasta institutie penibi.la au fost cei de la USR, restul nici nu au vrt sa auda de vot/supune.re la vot. Inclusiv aia de la haur

 2. Urâtă treabă tovarășe Ciolacu ! Cu lăcustele astea pe post de mari hacademișieni o să îți dorești DOUĂ FONDURI DE REZERVĂ. Mai aveam puțin și făceau grevă aceste ”neprețuite” valori ale neamului ..aflate în slujba statului terorist ruzz !!! Mai mare rușine nici că se putea !!! TRIPLAȚILE INDEMNIZAȚIILE numai să-i știm împliniți să nu riscăm să-i vedem aplaudând în fața ambasadei ruzziei !!!
  A doua măsură asiguratorie pentru acești adevărați români ar fi să le pregătiți o hacademie de rezervă în cazul în care vine o nouă ”promoție” de șparlamentari rămași fără indemnizațiile din parlament. Tovarăși să nu lăsăm ”marile valori ” ale neamului și patriei să plece peste hotare, după cum cunoașteți..tovarășa Abramburica chiar a avut acest gând rău. Toașu Ciolacu ..dați TOT FONDUL DE REZERVĂ nu mai numărați să nu vă încurcați ..dați TOT la această neprețuită ..academie. Nici nu ne uităm când le dați bani. Altfel nu vom avea sărbători fericite numai la gândul că vor rămâne preavaloroșii academicieni .neachitați .

 3. De ce nu se dau banii la Educație?!

 4. bani pentru pilele si amantele psdnl-ului

 5. Cum e mai potrivit !
  Aroganță nerușinată sau

 6. Nerușinare arogantă !

 7. N-o desființează pentru că vor și ei să intre în ea. La valoarea lor…