G4Media.ro

Vladimir Putin se confruntă cu o „rebeliune tăcută” la Kremlin din cauza…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin se confruntă cu o „rebeliune tăcută” la Kremlin din cauza eșecurilor din Ucraina: „Singurul său regret este că nu a început războiul mai devreme”

În februarie anul trecut, când președintele Putin a anunțat invazia Ucrainei printr-un discurs televizat înfiorător, Kremlinul era atât de încrezător în succesul său încât primul val de trupe rusești a primit ordin să împacheteze uniforme speciale pentru o paradă a victoriei la Kiev. Nu a durat mult până când planurile lui Putin s-au destrămat, scrie The Times (articol pe bază de abonament).

După aproape un an de război, zeci de mii de soldați ruși au fost uciși, sute de mii de bărbați au fugit din țară pentru a evita recrutarea, iar unele regiuni rusești de la granița cu Ucraina sunt bombardate aproape zilnic. În ultimele două săptămâni, forțele rusești au suferit cea mai mare rată de pierderi de la începutul războiului, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În locul discursurilor triumfătoare din capitala ucraineană, imaginea lui Putin ca maestru strateg a fost spulberată, lăsându-l probabil mai slab decât oricând în timpul celor 23 de ani de domnie. Eșecul său de a asigura o victorie rapidă l-a costat respectul și loialitatea neîndoielnică a înalților oficiali de la Kremlin, a declarat Ghennady Gudkov, un fost colonel KGB și fost parlamentar rus care trăiește în exil.

„Putin nu mai poate conduce Kremlinul ca înainte. El a făcut o mulțime de greșeli stupide și toată lumea – de la statul major al forțelor armate la conducerea FSB [serviciul de securitate] și până la colaboratorii săi apropiați, înțelege acest lucru”, a spus el.

„[Oficialii] devin mai îndrăzneți și mai curajoși, iar luptele interne s-au intensificat. Nu mai există subordonarea față de Putin care exista în urmă cu un an”, a spus Gudkov, care a citat conversații cu rude ale unor persoane din interiorul Kremlinului, consilieri ai unor personalități politice de la Moscova și magnați ruși anonimi. „Aceasta este o rebeliune tăcută împotriva lui”.

Tatiana Stanovaia, un analist politic rus ale cărui cercetări se concentrează asupra Kremlinului, a declarat că, deși existau puține șanse ca oficialii să fie suficient de curajoși pentru a-l critica în mod direct pe Putin, mulți au fost dezamăgiți de gestionarea dezastruoasă a războiului de către acesta. „Mulți dintre ei obișnuiau să-l respecte”, a spus ea. „Nu mai sunt”.

În afară de regresele umilitoare de pe câmpul de luptă, economia Rusiei este, de asemenea, încorsetată sub greutatea sancțiunilor occidentale, inclusiv un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Luna trecută, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 1.760 de miliarde de ruble (aproximativ 20 de miliarde de lire sterline), cel mai mare pentru luna ianuarie de când Putin a venit la putere în 2000. De asemenea, sancțiunile i-au privat pe membrii elitei rusești de active străine, inclusiv de proprietăți în Europa, făcând în același timp mult mai dificil pentru copiii lor să studieze la școli și universități occidentale de prestigiu.

Cu toate acestea, Putin rămâne convins că își îndeplinește „misiunea istorică” de a aduce Kievul sub controlul Moscovei, a declarat Fiodor Lukianov, care conduce Consiliul rus pentru politică externă și de apărare, care uneori oferă consiliere Kremlinului. Se crede că acest consiliu nu a fost consultat cu privire la decizia de a invada Ucraina, deciziile cheie fiind luate exclusiv de Putin și de un mic grup de lideri duri.

În ciuda eșecurilor suferite de armata sa, Putin a părut în largul său atunci când a răspuns la întrebări la un forum la sfârșitul lunii octombrie, potrivit lui Lukianov, care a moderat discuțiile. „Era mai încrezător și relaxat ca niciodată”, a spus el. „Nu a existat niciun fel de iritare, indiferent de întrebările care i-au fost adresate. El pare să fie 200% sigur că ceea ce face el și ceea ce face Rusia este necesar și că era inevitabil. Că suntem de partea bună a istoriei, indiferent ce se întâmplă”.

Lukianov a dezvăluit, de asemenea, că mulți politicieni ruși sunt nedumeriți de ce Kremlinul nu a ripostat „cum trebuie” la furnizarea de arme occidentale către Ucraina. Putin a avertizat la începutul războiului că țările occidentale care vor încerca să vină în ajutorul Ucrainei se vor „confrunta cu consecințe mai mari decât oricare dintre cele cu care v-ați confruntat în istorie”. De asemenea, el a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriul ocupat din Ucraina pe care Rusia îl revendică ca fiind al său.

Retorica nucleară a Kremlinului a fost un factor cheie în decizia recentă a unui grup de oameni de știință internaționali de a muta acele ceasului Doomsday Clock, care ilustrează amenințările la adresa existenței umanității, la 90 de secunde înainte de miezul nopții, cel mai aproape de ora zero de când a fost înființat în 1947.

„Rusia ar fi putut riposta nu doar cu arme nucleare, ci și cu atacuri cibernetice masive sau vizând rutele de aprovizionare [pentru armele occidentale]”, a declarat Lukianov. „Problema este că, cu cât Rusia nu răspunde mai mult timp, cu atât este mai probabil ca acest răspuns să trebuiască să fie extrem de puternic pentru a demonstra angajamentul. Că va folosi argumentul suprem”.

Sugestiile potrivit cărora Putin este indus în eroare de consilierii săi cu privire la realitățile sumbre ale războiului nu-i par reale lui Lukianov. „El nu părea o persoană care nu este conștientă de ceea ce se întâmplă. Părea că are informații [corecte]. Dar aceste informații nu îl deranjează prea mult”.

Portretizat cândva de propaganda rusă drept un om al poporului care vorbește direct, Putin este acum o figură izolată. În ajunul Crăciunului ortodox, el a participat singur la slujbă într-o catedrală de la Kremlin care fusese golită de toți ceilalți credincioși. În decembrie, el și-a anulat brusc conferința de presă anuală și sesiunea anuală televizată de întrebări și răspunsuri cu poporul rus, precum și discursul său privind starea națiunii în fața parlamentului. Criticii susțin că Putin este reticent în a răspunde la întrebări dificile privind războiul, deoarece știe că nu poate oferi răspunsuri semnificative.

„După un an, Putin nu are nimic de răspuns la întrebarea principală: „Cum vede o cale de ieșire din situația pe care a creat-o?””, a scris pe rețelele de socializare Leonid Volkov, fostul consilier principal al lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, încarcerat.

„Această întrebare este pusă de generali și oameni de afaceri: Anturajul lui Putin nu înțelege pentru ce au fost făcute toate aceste pierderi și privațiuni. Dar Putin nu are niciun răspuns. Tăcerea este asurzitoare. Și va deveni din ce în ce mai zgomotoasă”.

Putin a petrecut o mare parte din pandemie ascuns în reședințele sale de lângă Moscova și la Soci. Vizitatorii au fost obligați să treacă prin „tuneluri” de dezinfectare înainte de a intra, iar oficialii au primit ordin de carantină timp de până la 14 zile înainte de a li se permite să se întâlnească cu președintele. Se crede că ordinul de autoizolare va rămâne în vigoare: Andrei Bocharov, guvernatorul regiunii Volgograd, nu a fost văzut în public timp de aproape două săptămâni înainte de a se întâlni cu Putin luna aceasta.

Măsurile coincid cu speculațiile continue privind starea de sănătate a lui Putin. Serviciile secrete militare ucrainene au declarat recent pentru ABC News, citând surse anonime, că liderul rus ar fi bolnav în fază terminală de cancer. Kremlinul insistă că Putin este sănătos, dar a fost văzut șchiopătând în public și apucându-se de părțile laterale ale meselor cu brațul drept în timpul discuțiilor.

Înainte de război, se pare că a fost vizitat de zeci de ori de un specialist în cancer. De asemenea, se crede că făcea băi de sânge din coarne de cerb, un leac tradițional în regiunea Altai din sudul Siberiei pentru o serie de afecțiuni. Există temeri pentru starea de spirit a lui Putin. „El reacționează la imaginile din capul său”, a declarat Gleb Pavlovski, un fost consilier al Kremlinului, pentru The Times la începutul războiului.

În timpul discursului său televizat din ajunul Anului Nou, ținut în mod tradițional pe fundalul Kremlinului, Putin a stat în schimb în fața unui șir de oameni cu fețe posomorâte în uniforme militare. Într-un discurs de nouă minute, cel mai lung pe care l-a ținut vreodată de Anul Nou, el a atacat Occidentul, acuzându-l că folosește războiul din Ucraina pentru a „slăbi și diviza” Mama Rusia.

Viața privată a lui Putin rămâne secretă. Oficial, el este singur din 2014, când a divorțat de Liudmila, o fostă stewardesă Aeroflot. Neoficial, se crede că Putin are o relație pe termen lung cu Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică, care a fost numită în 2014 la conducerea unei companii media pro-Kremlin. Kabaeva, în vârstă de 39 de ani, a fost sancționată de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite. Săptămâna trecută, ea a descris televiziunea de stat rusă ca fiind o „armă de război” comparabilă, prin puterea sa, cu pușca de asalt Kalașnikov. „Haideți să lucrăm!”, a spus ea la un eveniment mediatic, cu un simbol Z pro-război prins pe costumul ei negru de afaceri.

Cele două fiice adulte ale lui Putin din căsătoria sa cu Ludmila, Maria Vorontsova, 37 de ani, și Katerina Tihonova, 36 de ani, au fost sancționate de țările occidentale anul trecut. Kremlinul nu a recunoscut niciodată în mod public relația lor cu Putin, dar SUA au declarat că există dovezi că cei din jurul lor au profitat de pe urma statutului lor. Tihonova a fost căsătorită anterior cu Kirill Șamalov, un om de afaceri a cărui avere a crescut vertiginos după ce a devenit ginerele lui Putin în 2013.

De asemenea, se crede că Putin are trei copii cu Kabaeva, dar identitatea acestora nu a fost niciodată confirmată. Se crede că liderul rus are, de asemenea, o fiică adolescentă pe nume Elizaveta dintr-o relație pe care a avut-o în timpul primului său mandat cu Svetlana Krivonogih, o fostă femeie de serviciu din Sankt Petersburg. Krivonogikh, care s-a îmbogățit masiv după relația sa cu Putin, a fost sancționată luna aceasta de Marea Britanie.

Există puține speranțe că Putin se va retrage din Ucraina, a declarat analistul politic Stanovaia. Încolțit și plin de resentimente, el este convins că nu are altă opțiune decât să încerce să zdrobească ceea ce el consideră a fi o amenințare inacceptabilă pentru Rusia din partea unui guvern pro-NATO la Kiev, a spus ea. În viziunea lui Putin asupra lumii, Occidentul poartă întreaga responsabilitate pentru provocarea războiului, iar sfârșitul conflictului este posibil, în mod realist, doar dacă țările occidentale renunță la sprijinul lor pentru Ucraina.

„Putin și elita rusă văd acest război ca fiind existențial. Dacă Rusia pierde, dacă există lovituri asupra Crimeei, cred că sunt pregătiți din punct de vedere psihologic să folosească arme nucleare”, a declarat Stanovaia. „Putin crede că a dat Ucrainei prea mult timp pentru a se înarma. El crede acum că, dacă nu face nimic, Rusia va înceta să mai existe în câțiva ani. Singurul său regret este că nu a început războiul mai devreme”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. „Regrese umilitoare” e noul slogan al Rusiei.

  2. Zici cri.i minal

  3. Folositi-l abia asteptam 😁

  4. „rebeliune tacuta” daaaaa; un fel de „rezistenta prin cultura” de la noi

    • Stai asa! Nu dati navala!
      Critica (acceptata si publicata ) e despre ca putin e prea moale, nu despre ca a produs pana acum niste sute de mii de morti si milioane de oameni care si-au parasit sau si-au pierdut casele.
      NU!!! El nu a fost destul de ferm. Pai, tatucu stalin nu ar fi fost asa de bleg!

  5. Majoritatea Rusilor sunt ca Putin. Sunt fiare insetate de sange . Au cruzimea in sange.

  6. si a dat seama si betivu muscal ca sinuc.iderea nucleara nu e o optiune…daca nato n ar avea nucleare moderne ar fi accelerat ji.godi.le de la k.kremlin…😉😉😉😉😉😉😉😉😉