VIDEO Un expert de la Kiev explică de ce vrea Ucraina să intre în clubul București 9. Iulian Fota: Țările membre nu au discutat despre asta. România și Ucraina să-și consolideze relația bilaterală
A sosit momentul pentru cooptarea Ucrainei în ceea ce ar putea deveni formatul București 10, o adaptare a actualului format București 9, consideră Sergiy Gerasymchuk, un expert ucrainean care subliniază că astfel ar putea fi sporită eficiența eforturilor de contracarare a acțiunilor Rusiei în regiune.
Am fost de nouă ori la București în ultimul an, precizează Gerasymchuk, care notează în acest context că este limpede faptul că, în România, Rusia este percepută ca un stat agresor în raport cu Ucraina.
Într-adevăr Rusia este o preocupare, poate cea mai mare, și pentru România, dar nu este și singura, punctează, în schimb, Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații, de la București.
Fost consilier prezidențial pe teme de securitate, Iulian Fota atrage însă atenția că nicio țară membră a formatului București 9 nu și-a propus extinderea acestui cadru de cooperare.
Mai mult, subliniază Fota, România cel puțin trebuie să rămână fidelă, fără echivoc, unei singure alianțe, iar aceea este NATO.
Punctele de vedere au fost exprimate miercuri, la Kiev, în cadrul conferinței Bucharest 9: looking for cooperation on the Eastern NATO flank.
Principalele declarații ale lui Sergiy Gerasymchuk, director adjunct al Centrului de studii sud-est europene, de la Kiev:
- România și Polonia înțeleg faptul că Rusia este un stat agresor și că trebuie luate măsuri în acest sens.
- Pentru Polonia problema este regiunea Kaliningrad. În România, Marea Neagră a fost considerată, istoric vorbind, cel mai bun aliat al României. Acum, după anexarea Crimeei și militarizarea acesteia, Marea Neagră a devenit o amenințare directă la adresa României.
Arhitectura internațională de securitate este în schimbare, avem nevoie de o mai mare unitate în regiune. - Statele membre înțeleg necesitatea întăririi prezenței NATO în zonă. Observăm că România are ambiția de a juca un rol important și în NATO și în formatul B9. România are planuri de înlocuire a avioanelor sovietice cu aparate F-16, iar ambilțiile bugetare sunt de a aloca 2% din PIB pentru apărare.
- Cooperarea Ucrainei cu B9 presupune că, într-adevăr, avem relații bilaterale strânse cu cea mai mare parte a membrilor, în primul rând cu Polonia, România, cu statele baltice.
- În toate declarațiile sale, grupul B9 sprijină Ucraina, ca atare poate că a sosit momentul pentru un format B10 (care să includă Ucraina – n.r.).
Principalele declarații ale lui Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații:
- Formatul B9 nu este o alianță regională. Nu avem intenția de a crea o altă alianță regională. Pentru România există o singură alianță, iar aceea este NATO. Nu există intenții în România de a crea cluburi regionale în interiorul NATO.
- Împărtășim aceeași viziune și aceleași preocupări. Da, Rusia este cu siguranță cea mai importantă provocare și pentru România, dar nu și singura provocare. În NATO și UE încercăm să ne raportăm nu doar la provocările care vin dinspre est, ci și dinspre sud.
- În curând cred că vom vedea tot mai multe discuții în diverse formate, inclusiv în NATO, despre cum va trebui abordată relația cu China.
- Din câte știu eu, nu există până în acest moment vreo tendință în interiorul B9 de a face un pas înainte, spre un B9+1 sau B10.
- Este pentru prima oară când aud pe cineva aducând în discuție ideea unui nou format.
În B9 există țări care uneori au puncte de vedere diferite când vine vorba de Rusia. Cred că trecerea la un format B9+ sau B10 ar putea genera noi discuții. - Centrul de greutate al provocărilor se mută dinspre vest spre est, spre China, spre Africa.
Nu cred foarte mult în cooperarea multilaterală în materie de informații, ci mai degrabă în formatul bilateral sau bazat pe afinități civilizaționale, dacă pot spune așa, de exemplu SUA-Canada, SUA-Australia, etc. - Țările încearcă să construiască o lume globală nouă, nimeni nu știe cum exact va arăta ea, dar asta se întâmplă. Iar în această mișcare vedem că prevalează formatele de discuții bilaterale în fața celor multilaterale. S-a văzut asta și la Summitul G20 de la Osaka, unde discuțiile bilaterale au avut cea mai mare greutate.
- De aceea, trebuie să întărim relația bilaterală. De aceea sugerez și Ucrainei, în primul rând, să își consolideze relațiile bilaterale.
Context
Formatul București 9 (B9) este o inițiativă regională. Acest cadru de cooperare regională a fost lansat în 2015, la București, în cadrul reuniunii șefilor de state din Europa Centrală și de Est.
Din formatul B9 fac parte doar țări membre NATO și UE: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii