G4Media.ro

VIDEO Tinerii români cer, în Consiliul Europei, să devină o prioritate pentru…

sursa foto: Pixabay

VIDEO Tinerii români cer, în Consiliul Europei, să devină o prioritate pentru autoritățile locale din România

Tinerii din România aproape că nu sunt băgați în seamă, la nivel decizional, de autoritățile locale din țară, a susținut un delegat de tineret din România în plenul Consiliului European, cu prilejul dezbaterii Raportului “Monitoring of the European Charter of Local Self-government in Romania (Monitorizarea Cartei europene a autonomiei locale în România)”, din cadrul Congresului autorităților locale și regionale – structură a Consiliului Europei.

La dezbateri a fost invitat și Cseke Attila-Zoltán, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Delegatul de tineret din România, prin programul Rejuvenating Politics al Consiliului Europei, Francesca Maria Cristea, a vorbit despre despre provocările politicilor care vizează tinerii, în România.

“Am luat cuvântul pentru că în raport se menționează mult prea puțin despre tineret. Așa că am vrut să aduc în vedere că încă avem provocări în aplicarea legii (raportul spune doar că există Legea Tineretului) și am vrut să arăt ce fac organizațiile de la noi din țară prin Capitala Tineretului din România, dar și procesul de Youth Mapping început la Cluj. Am cerut mai multe mecanisme prin care autoritățile locale chiar să colaboreze cu tinerii, pentru că tinerii nu sunt o prioritate în fiecare oraș și asta nu e doar o problemă în România, ci și în Europa. Raportul României menționează o singură frază, cum că tinerii părăsesc orașele mici și mediul rural și chiar și țara, fără să detalieze de ce”, spune Maria Francesca Cristea.

Făcând parte dintr-un program de observare a tineretului, creat pentru a pregăti Cluj-Napoca pentru generația viitoare, ea a vorbit plen despre faptul că tinerii trebuie sa se simtă în siguranță pentru a veni cu idei. “E de așteptat ca tinerii să fie în față ca răspuns în situații de criză, dar cum pot face ei acest lucru fără susținere adecvată din partea comunității? (…) Putem spune că organizațiile de tineret au dezvoltat orașele să lucreze cu tineretul, și ele au creat contextul în care tinerii se pot întoarce în orașele din care provin și le pot revigora. Dar cel mai important, aceste organizații învață autoritățile locale să lucreze cu tinerii și să ii lase să conducă procesul de revigorare”, a mai susținut delegatul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...