G4Media.ro

VIDEO Reportaj Recorder.ro: Dumnezeul achizițiilor

VIDEO Reportaj Recorder.ro: Dumnezeul achizițiilor

„Am scos țara din noroaie” nu este doar o mare minciună, este și paravanul în spatele căruia se ascunde o mare afacere, scrie Recorder.ro

În ultimii ani, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a înghițit 10 miliarde de euro din bugetul de stat, iar Liviu Dragnea, inventatorul acestei povești, a promis încă 10 miliarde pentru următoarea etapă a programului.

Recorder a plecat pe urmele banilor și a descoperit că cel mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani este, într-o bună măsură, un jaf generalizat: lucrări făcute de mântuială și cu prețuri supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care condiționează acordarea finanțărilor în funcție de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se îmbolnăvesc instantaneu când presa le cere explicații pentru cheltuirea banilor; un preot de la o măruntă parohie de țară care, în timp ce era consilier în Ministerul Dezvoltării, controla o rețea de firme prin care încasa milioane de euro din PNDL; artificii procedurale prin care contractele sunt sparte în bucăți mai mici pentru a evita organizarea de licitații.

Și dincolo de toate, aceiași țărani copleșiți de sărăcie, dar totuși capabili să înțeleagă realitatea: țara e în continuare îngropată în noroaie, iar banii se scurg în conturile firmelor de partid.

Cele 10 miliarde de euro alocate până acum către Programul Național de Dezvoltare Locală sunt, în primul rând, bani tăiați de la investițiile în mari proiecte de infrastructură. Cu o asemenea sumă, s-ar putea construi o rețea de autostrăzi care să traverseze România de la est la vest și de la nord la sud. Însă un astfel proiect ar fi în centrul atenției și cetățenii ar monitoriza atent cheltuirea banilor.

În cazul PNDL, cele 10 miliarde de euro au fost fărâmițate în 15.000 de obiective de investiții care devin imposibil de urmărit. Mii de contracte împărțite către sute de firme de casă deținute de persoane anonime, dar bine conectate. Nimeni nu poate controla această operațiune de drenare a banilor publici care se desfășoară pe întreg teritoriul României.

Reportajul de mai jos e o fereastră prin care se poate distinge o parte din acest jaf de proporții.

Vezi integral reportajul pe Recorder.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Aproape toti popii au primit, intr-un fel sau altul, sume uriase de la buget pentru campania electorala facuta PSD. Toti sunt vinovati de ce se intampla acum.

  2. Vremuri grele,epoca post-comunista-cleptocratia conduce in Romania.Hotii nici nu se mai jeneaza.Ati vazut,iti intorc spatele convinsi ca sunt protejati de „la centru” ,de la partid,vorba unui primar.Sunt calmi,au raspunsul pregatit ,stiu ce au de facut.Un asemenea reportaj nu trezeste nicio reactie la nivelul partidului,cel putin pana la aceasta ora.Povestiti asta nepotilor vostri,ca va veni si vremea aia.Spuneti si generatiilor care vor veni.

  3. Asa imi provoaca o greata turbionara reportajul ala perfect.
    Uite aici dumnezeul achizitiilor si asta exploateaza chiar mai multi decat Biserica
    http://m.ziuanews.ro/stiri/seful-cel-mare-al-rar-se-insoara-cu-fata-fostului-director-general-colega-de-birou-cu-fosta-sotie-948704

  4. Îi felicit pe jurnaliștii care fac astfel de investigații. Sper să nu se oprească nici atunci când li se vor pune bețe în roate, când vor fi intimidați, momiți sau se va încerca mituirea lor, mai mult sau mai puțin voalată. Mai rău decât un politician corupt este un preot corupt. Pentru că, deși primul are datoria să slujească oamenilor care l-au ales, misiunea celui de-al doilea este mult mai înaltă, trădarea ei ducând la pierderea de suflete, la scăderea credinței. El va mima credința, iar enoriașii, care întotdeauna știu „ce face popa”, îl vor imita, pentru că nu vor avea un model care să le arate credința autentică, lipsită de ipocrizie. Mare păcat.
    Pe de altă parte, dacă sunteți preocupați doar de aspectele negative ale slujitorilor Bisericii, imaginea ei va fi, cum altfel, tot negativă – așa cum și este, dacă o privești doar prin ochii presei. Dacă ești onest, cauți să reflectezi toate aspectele: așa da; așa nu. Pentru că sunt și mulți preoți demni de tot respectul. Dacă vrei să faci un portret, iar nu o caricatură, atunci privești chipul în lumină – fie ea și orbitoare – și din unghiuri diferite.

  5. Unde este Curtea de Conturi??? Hmmm….stai ca uitam ca acolo e pus fosta mana dreapta a lui Livache!

  6. Miroase asa de tare a rahat ca nu mai putem respira, ne infundam in rahat, o sa murim in rahat, nu ne-am scos noi, nu ne mai scoate nimeni! E sfarsitul!!!

  7. cunosc indeaproape PNDL si intradevar din 2013 si pana azi, putem spune c-a scos tara din noroi. Daca urmarim evolutia programului din 2013 vedem c-a fost sustinut de toate partidele aflate la putere…nu numai de PSD, semn ca, ori a fost bun programul ori au furat toti din el.

    Referitor la furat…nu contesc c-or fi si idioti care se arunca ca si kamikaze in tot felul de combinatii…dar 99% din investitii depasesc limita achizitiilor directe (450.000 lei fara tVA), deci trebuiesc facute proceduri de licitatii…iar acolo s-a rupt filmul. Achizitiile sunt facut electronic pe SICAP, poate sa vina si dragnea si mama lui dragnea ca nimeni nu se risca sa dea pe altul castigator daca sistemul iti arata clar ca altul are pretul mai mic. Doar un reporter ignorant si nestiutor poate contesta calitatea licitatiilor efectuate pe SICAP (sistem conectat la toata UE) si in care iti pot veni si firmele straine.
    Combinatiile se pot face pe acele investitii directe adica sub limita maxima impusa de 450.000 de lei…dar alea reprezinta un procent infim in PNDL si vizeaza de cele mai multe ori investitiile in iluminatul stradal cu leduri. cu 450.000 lei poti pune maxim 400-600 de lampi…or aici ei se mai joaca. Nu pun 500…pun 200 si mai trag din bani.
    Dar la asfaltari chiar nu prea vad cum pot face furtul, decat daca sunt kamikaze…sau de-a dreptul nebuni.

    Dar sa nu uitam…referitor la reteaua de autostrazi ce putea fi facuta de 10 mld de euro…da…faceam o retea de 250 de km de autostrada (2 mld euro = 50 km bechtel)X 5= fix 250 km…
    Aveti un fix cu proiectele grandioase…cred c-am ramas cu maretia de pe vremea lui nea nicu….
    fratilor, peste 50% din populatia romaniei sta la sate…nu pe autostrazi…ei trebuiesc scosi din noroi. Asa ca lasati-o mai incet cu autostrazile voastre care se tot construiesc de vreo 30 de ani doar pe hartie si in buzunare si haideti sa mai privim si spre pamant, cam ce nevoi reale avem