G4Media.ro

VIDEO Psiholog, despre cazurile de burnout din rândul tinerilor: ”Au fost obișnuiți…

sursa foto: Pexels

VIDEO Psiholog, despre cazurile de burnout din rândul tinerilor: ”Au fost obișnuiți cu un anumit tip de viață, iar acum trebuie să se adapteze la un mediu de lucru care presupune supraîncărcarea cu sarcini” / ”În momentul în care au ieșit de la serviciu și au închis ușa, atunci să fie ușa aia închisă”

Tot mai multe cazuri de „burnout” (epuizare prin muncă, n.r.) apar și în rândul tinerilor, deși se află la începutul carierei profesionale, remarcă psihologii.

”Apar aceste probleme în contextul în care tinerii au fost obișnuiți cu un anumit tip de viață, iar acum trebuie să se adapteze la un mediu de lucru care presupune supraîncărcarea cu sarcini, termene limită foarte strânse, responsabilități noi, poate responsabilități care le ies din aria lor de competențe, pentru că dintr-o dată primesc foarte mult de muncă, în percepția lor, față de ritmul lor de viață cu care erau obișnuiți”, a explicat pentru G4Media/ENTR Oana Vasiu, psiholog clinician specialist.

Ea susține că explicația ține de faptul că tinerii pleacă din băncile facultății cu așteptări foarte mari și ajung să gestioneze greu sarcinile primelor locuri de muncă.

Psihologul explică faptul că tinerii ar trebui să fie atenți la primele simptome al consumului psihic cauzat de locul de muncă, pentru că dacă nu vor lua măsuri, problemele se vor accentua. Le transmite să nu uite totodată de viața privată, de sport, familie și prieteni.

”În primul și primul rând îi sfătuiesc să nu piardă acest echilibru între viața profesională și viața lor socială, viața personală. E important să se bazeze pe rețeaua lor socială, e important să se vadă cu prietenii lor cât mai des, să râdă, să aibă un hobby în continuare să nu-și elimine ce le aduce plăcere și bucurie. Să nu elimine timpul liber. Sub nicio formă. Să facă sport. Să țină cont de ei, să facă și lucruri pentru ei pentru că noi nu ne identificăm doar cu rezultatele profesionale, să nu-și ia toată confirmarea existentei lor din mediul lor profesional și atât. Dacă primesc un feed-back bun la serviciu, sunt cineva. Nu. Sunt cineva și doar dacă merg cu prietenii și râd. Relația de cuplu este din nou foarte importantă. () Iar în momentul în care au ieșit de la serviciu și au închis ușa, atunci să fie ușa aia închisă. Și să reia din nou ce au de făcut pentru serviciu de abia a doua zi, când ajung din nou acolo”, spune specialistul care activează la centrul ”Burnout Hub Sibiu” și ”Centrul Evolve”, care oferă soluții pentru probleme exact pentru acest tip de afecțiuni.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sunt mulți politicieni, preoți și funcționari ai statului care ,,suferă ” de burnout. Propun reducerea timpului de lucru, nu am auzit de vindecări miraculoase cu ajutorul psihologului. Cel mai bun psiholog al tău , ești chiar TU.

  2. Munca este supraevaluată. Nu ne-am născut numai ca sa muncim. Acuși închidem ochii și n-am văzut sau trăit mai nimic.

  3. Gabi fugi la dictionar, muncaeste subevaluata! Burnout se produce cand nu ai angajati destui si vrei profit cat mai mare! Se vindeca greu !

    • In general, ideea de munca este supraevaluată, asta am spus. Au dreptate tinerii când ridica pretenții la salariu și la timp liber.

    • Nu munca istoveste pe angajat, relatiile interumane sunt problematice, in contextul in care banii nu sunt asa de multi pe aici, bataia pe urcusul in ierarhie e mare, orgoliile imense, imense, lipsa de educatie, fuga de responsabilitate, faptul ca nu profesionalismul conteaza ci pretenarii – pana si in privat oamenii isi trag dupa ei tot cunostintele cu care se simt comfortabil, deseori oameni slabi, peste tot trebuie sa ai pe cineva, sa-ti faci o gasca. Daca nu faci “politica”, nu barfesti pe cine trebuie cand trebuie, nu pupi pe cine trebuie, freci podele toata viata, inchizi ochii cand se urca unu peste munca ta sau pleci. Caracterul angajatilor e problema mare. Se vorbeste masiv de bullying in scoli, asta ramane cu tinerii si mai putin tinerii, din ambele tabere, si mai tarziu, la job. Societatea, asa cum e ea acum in tara, duce la burnout. Jobul ramane in spatele usii, atmosfera sulfuroasa de la job trece prin gaura cheii.