
VIDEO O dronă britanică doboară în premieră ținte aeriene cu rachete de precizie
O dronă de fabricație britanică a doborât pentru prima dată ținte folosind rachete de precizie, într-un avans care ar putea ajuta trupele să respingă atacurile avioanelor fără pilot, scrie The Telegraph.
Quadcopterul de mare capacitate a fost echipat cu rachete ghidate cu laser care au fost lansate cu succes asupra unor drone zburătoare în timpul testelor din această vară deasupra unui deșert din Utah.
Se crede că este pentru prima dată când o dronă de acest tip a tras rachete de precizie pentru a distruge o altă dronă aflată în aer.
Trials with the TRV-150, a modified @MalloyAero T-150 & the APKWS weapon system demonstrate how advancements in drone technologies can be harnessed to provide effective and affordable solutions to tackle both emerging UAS threats and more traditional targets.
— BAE Systems (@BAESystemsplc) July 17, 2025
Malloy Aeronautics, cu sediul în Berkshire, care a fabricat drona utilizată în cadrul testului, a declarat că se află deja în discuții cu mai multe forțe armate care sunt interesate să achiziționeze noua tehnologie.
Aceasta survine în contextul în care țările occidentale se grăbesc să își revizuiască echipamentele în urma războiului din Ucraina, care a evidențiat modul în care dronele transformă conflictele moderne.
Atacurile rebelilor houthi din Marea Roșie au forțat, de asemenea, navele marinei americane să lanseze rachete – care costă milioane de dolari – pentru a doborî drone care pot fi cumpărate pentru doar câteva zeci de mii de dolari bucata. Aceasta a determinat o luptă pentru metode mai ieftine.
Amenințare low-cost
În viitor, utilizarea de drone low-cost echipate cu rachete mai ieftine poate reprezenta o posibilă soluție.
Malloy, care este deținută de gigantul britanic al apărării BAE Systems, a declarat că producția quadcopterelor sale T-150 costă în prezent zeci de mii de lire sterline fiecare.
Acestea pot fi apoi combinate cu rachete de 70 mm ghidate cu laser, dezvoltate pentru armata SUA, care costă în jur de 20.000 de dolari (15.000 de lire sterline) fiecare.
Dronele au fost concepute inițial ca vehicule logistice care pot transporta încărcături de până la 68 kg fiecare, permițându-le să preia sarcinile de transport de marfă efectuate în prezent de elicoptere cu echipaj uman.
Acestea sunt deja utilizate de grupul de atac al portavioanelor Marinei Regale pentru a transporta corespondență, alimente și componente tehnice între portavionul HMS Prince of Wales și navele care îl însoțesc în timpul desfășurării lor în regiunea Indo-Pacific.
Malloy și BAE au început un program de modificare a T-150 pentru a-l face compatibil cu rachetele de precizie în februarie.
Testul de tragere a fost apoi efectuat în mai la o unitate a armatei americane din Utah – distrugând ținte la sol și în aer cu ajutorul rachetelor ghidate cu laser.
O înregistrare video publicată de companie arată cum drona își descarcă rachetele în aer, rachetele izbindu-se de o camionetă albă aflată la sol și de o dronă înaripată care zboară prin aer.
În Regatul Unit, Ministerul Apărării a încheiat, de asemenea, parteneriate cu companii private pentru a dezvolta arme cu laser care pot distruge dronele inamice cu o explozie de energie intensă și care costă doar 10 lire sterline per lovitură.
Miniștrii au ordonat ca laserele să fie instalate pe cel puțin patru nave ale Royal Navy începând cu 2027.
Marea Britanie este lider
Neil Appleton, director executiv la Malloy, a declarat că societatea britanică este lider în domeniul dronelor de transport greu.
Acesta a furnizat dispozitive forțelor ucrainene care luptă împotriva Rusiei și îmbunătățește constant tehnologia, a spus el.
În ultimii patru ani, Malloy a trecut de la construirea unui număr mic de drone într-un hangar la ocuparea a patru hangare. În prezent, intenționează să construiască până la 1.000 pe an după ce a fost achiziționată de BAE anul trecut.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.