G4Media.ro

VIDEO La expoziția „Museum of fakes”, liceenii au putut depista fake news…

VIDEO La expoziția „Museum of fakes”, liceenii au putut depista fake news și dezinformarea cu un joc interactiv dezvoltat de o echipă de programatori din Austria

Un joc interactiv, prin care se poate naviga și remedia un viitor sumbru, marcat de proliferarea dezinformării, i-a putut ajuta pe tineri să poată recunoaște mai ușor știrile false. Timp de 3 zile, între 11-13 aprilie, liceenii au putut participa la expoziția interactivă „Museum of Fakes”, în care adolescenților li s-a prezentat o metodă mai aplicată de a învăța despre dezinformare. Jocul a avut mai multe runde, iar elevii au putut să scaneze imaginile din sală pentru a putea completa taskurile.

Conform celui mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților, 34% dintre adolescenții de 16-17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi. Utilizarea rețelelor de socializare crește semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%) – date publicate de Organizația Salvați Copiii în luna ianuarie 2024.

Inițiativa expoziției a pornit acum doi ani, spune Mădălina de la Expert Forum,  când organizația a decis să monitorizeze ce se întâmplă pe TikTok și pe Instagram, în țări precum România, Austria, Italia și Ungaria, în principal legat de narativele pentru tineri.

„Ideea expoziției de astăzi vine tocmai pe baza a ceea ce am găsit, care sunt subiectele legate de dezinformare despre Uniunea Europeană, pe de o parte, și despre valul de imigranți în România, specificul fiind și criza refugiaților dată cu războiul din Ucraina”, a completat Mădălina.

În final, tinerii și-au prezentat rezultatele de la joc și au vorbit despre fenomenul de dezinformare alături de un voluntar. „Poate să apară pe orice rețea socială și poate influența persoane din orice categorie de vârstă”, și-a exprimat preocuparea Andrei, în vârstă de 18 ani, când a fost întrebat ce știe despre fake news.

„Acest fenomen este un pericol, ca să spun așa, atât pentru democrația noastră, cât și pentru toate aspectele politice, sociologice, pentru că într-un fel, informația este foarte importantă”, a spus și Robert, în vârstă de 19 ani.

Aceștia au pus accent pe faptul că jocul prezentat a fost unul interactiv și că li s-au dat și exemple concrete, din viața de zi cu zi.

„Faptul că este interactivă și că pot instala aplicația și s-o folosesc în timp real pe telefonul meu”, a mai spus Andrei, iar Robert a apreciat că „s-au dat exemple reale, nu doar ipotetice”.

„Museum of Fake” face parte din proiectul Escape Fake 2.0 și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă și de Fondul European pentru Media și Informare, gestionat de Fundația Calouste Gulbenkian. Expoziția a fost organizată de Expert Forum și Polycular, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...