G4Media.ro

VIDEO CNAIR Imagini din turnul podului suspendat de la Brăila, surprinse de…

VIDEO CNAIR Imagini din turnul podului suspendat de la Brăila, surprinse de la înălțimea de aproape 190 de metri. Plasarea cablurilor va începe în iunie

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat vineri pe contul de Facebook o serie de imagini surprinse în turnul de pe șantierul podului suspendat de la Brăila.

Turnul a fost finalizat și are o înălțime de aproximativ 189 de metri. Potrivit unui reprezentant al constructorului, operațiunea de plasare a cablurilor va începe în luna iunie.

Între cele două turnuri, deschiderea podului va fi de aproape 1.120 de metri și în total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri.

Contractul pentru Podul de la Brăila a fost semnat în 2017 cu Asocierea Astaldi (Italia) – IHI Infrastructure Systems (Japonia) pe circa 2 miliarde de lei (la valoarea de atunci, aproape 500 de milioane de euro). Construcția propriu-zisă a început în 2019 cu lucrul la cele două turnuri.

Proiectul prevede realizarea unui pod rutier suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu patru benzi de circulație.

Realizarea podului suspendat are atât o importanță locală – prin realizarea conexiunii între județele Brăila și Tulcea, cât și o importanță internațională prin realizarea conexiunii Regiunii Sud-Est cu coridorul trans-European IV și coridorul pan-European IX.

Antreprenorul general este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. (Japonia). Lucrarea este finanțată prin Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară AP 2.

Valoarea totală a proiectului este de 2,5 miliarde de lei, din care valoarea cofinanțării asigurate de UE este de 1.69 miliarde de lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Lasati vrajeala, mai bine spuneți cat va fi taxa de trecere peste pod. Ca se ne pregatim bănuții.
    Se va platit si la dus si la intors?
    O singura taxa pentru doua treceri nu e posibila, nu? Tre’ sa ne umplem si noi timpul cu ceva… ca de exemplu platind taxe neconstituționale.

    • In toata lumea se platesc taxe de pod indiferent de regim. Si in Romania a fost mereu asa si e foarte bine. Astfel de poduri necesita monitorizare si intretinere periodica.

    • Poate o fi asa, poate nu.
      Doar CCR poate decide in privința „dreptului la libera circulatie” si „justa asezare a obligatiilor fiscale” avand in vedere ca noi toti din Bucuresti platim Rovigneta care ne da dreptul sa circulam pe drumurile din judetul Tulcea sau Constanta fara sa trebuiasca sa platim suplimentar alti bani.
      Te-ai prins?

    • Ai idee cat e comisionul pe care-l plateste statul intermediarilor pentru fiecare suma incasata comparativ cu „alte țari”?

    • @Nicu, monitorizarea si intretinerea periodica poate fi facuta si cu fonduri UE

    • Spark: treci cu bacul, poate e mai ieftin.
      Ai de ales. CCR nu are ce sa zica. Nu te opreste nimeni sa treci Dunarea; poti sa ignori podul asta, e clar ca nu-i pentru tine. Pentru tine asta e un lucru de nimic dupa cate spui.

      E la fel ca ca vaccinul: nu e obligatoriu. E treaba ta cum duci consecintele, cand ai atatea variante de ales. CCR nu-ti poate asigura imunitate printr-o decizie fie ea si in unanimitate.

      Asta era cel mai mic lucru de bagat in seama la momentul actual. Noroc cu sparc ca l-a pus pe rol.

    • @Inapasevedeinvers, clar nu te-ai prins.
      In Constitutie se vorbeste despre „justa asezare a obligatiilor fiscale”. Prin plata vignetei am dreptul sa merg cu mașina din Bucuresti pe drumurile din Constanța. Nu poți sa ma taxezi suplimentar pentru a-mi exercita acel drept. E dubla impunere.
      E obligația statului sa asigure infrastructura rutiera din punctul A in oricare punct B si sunt de acord sa platesc o singura taxa pentru asta.

    • *unde punctele A și B sunt puncte de interes public.
      Legile sunt scrise frumos pentru cine le citeste si intelege.
      Doar ca la noi intermediarii șmekeri castiga foarte bine nefacand nimic si nu vor renunta la acest drept, cu acordul politicienilor. Dreptul de a primi bani cu ghiotura de la fraierii care-i dau benevol.
      Și lasa-ma cu covideul tau. Aia-i alta tema.
      Iar TAXA de pod pot sa o aplice DOAR persoanelor juridice.
      Citeste si tu cu atentie legislatia UE!

    • Politicienii români nici nu stiu ca e taxa de pod. Ei isi fac concediile in alte țări. Taxa e impusa dă șmechers
      Litoralul e al populimii… ajung la el dupa ce platesc taxa de trecere.

    • @Dragos
      1. Taxa de pod este instituita si destinata exclusiv pentru cheltuielile de intretinere si este destul de logic sa fie platita exclusiv de catre utilizatori, proportional cu „utilizarea”, nu de toata populatia. CCR va sta mult in nededterminare ca sa decida daca statul, care construieste – si deschide o cale de comunicatie si faciliteaza astfel circulatia persoanelor „de la punctul A la punctul B” – are dreptul sau nu, sa solicite o taxa de intretinere prin care, de fapt nu limiteaza libera circulatie intre punctele A si B mai mult decat este limitata fara acest pod.
      E un subiect dezbatut, dezbatut si ras-dezbatut dar uitat pentru ca – nu-i asa – afecteaza bugetul cetateanului care se da cu masina. Care cetatean merge sa sparga mii de lei in cluburi dar e afectat de cei 26 de lei (cat o bere pe plaja din Mamaia) platiti drept contributie pentru intretinerea celor doua poduri de la Fetesti-Cernavoda, dus si-ntors.

      2. „Lasati vrajeala” este de fapt punctul de la care „m-am luat”.
      Articolul este despre o realizare inginereasca extraordinara, mult peste ceea ce se vede in mod normal in Romania, iar comentatorul incearca sa o duca in penibil punand in discutie aspectul pecuniar irelevant in momentul de fata.
      Adica: „bai lasati vrajeala, ce rahat de pod ati facut voi …. decat sa ma puneti sa platesc taxa de pod, mai bine nu-l mai faceti”. Asta e un mod de a pune problema specific unora care nu au facut niciodata ceva, efectiv, dar stau pe margine, dau din gura, sparc seminte si arunca noroi in cei care, in timpul asta, fac.

    • „Lăsați vrăjeala” are la baza „Let go and beg for freedom” dar nu cred ca poti sa intelegi asta.

    • @Inapasevedeinvers – nu poti sa analizezi doar ce ai tu chef.
      1. e obligatia statului sa asigure infrastructura rutiera – unele cu taxa unele fara
      2. nu poti sa faci „dubla impunere” – cetateanul plateste pentru un drept (care-i permite sa mearga din B pe drumurile din CT) dar pentru a-l accesa (pe acel drept) trebuie sa plateasca inca o taxa „de trecere”

  2. Banuiesc ca mai putin decat costul trecerii cu bacul. BTW, care-i faza cu neconstitutionalitatea? Podul de la Fetesti e tot taxat. Am vazut taxare pe podurile mari peste tot in Europa. Se face in sfarsit o trecere civilizata pe malul celalalt si tot gasiti nod in papura.

    • E o lege blocata in Camera deputatilor sa fie scoasa taxa de pod de la Fetesti. ORBAN se face ca nu stie de ea.
      Dancila a zis ca nu o scoate, Orban ca PM a spus ca nu o scoate… dar legea e initiata de PNL. Sa o supuna la vot daca au co@e.

  3. Cind vad filmari din astea talimbe, cu telefonul tinut vertical, ma apuca asa, o usoara enervare.

  4. Felicitari !!

    • Păi sa bage taxde pod si la Cosmești – peste Siret,
      și la Slatina peste Olt.
      Ce-o fi asa special la Dunarea asta care desparte judetele Tulcea si Constanta de România întregita? Ce e cu birul ăsta numit pompos „taxă de trecere”?

    • Poti sa dai cautare pe Google „Cosmești” si o sa intelegi.

  5. Ce nu spune CNAIR e ca podul va fi gata dar nu exista acces pe el. 😈 Alooo… CNAIRU’ ne spui si ceva de strazile care leaga podu’???? 😈😈😈

    • Eu cred ca glumesti. Deja au anuntat ca fac stațiile de taxare. Ca angajeaza personal.
      Sper sa nu le pice prea des softul care emite bonurile iar camerele sa nu inregistreze aiurea numerele si sa trimita amenzi aiurea. Ca oricum doar in instanta le poti contesta… chiar daca ai platit prin SMS

  6. CNAIR este supra solicitată. Peste tot se lucreaza cu firme șpăguitoare, lucrari de proasta calitate acceptate de consultantele de casa ale benefeciarului. Ce sa mai vorbim daca 1 km dupa ani a ajuns la 900 m- reali masurați . Atenție ! Nu lucrări încasate. Dar vede cineva?

    • Da-i naibii de bani. Daca se lucreaza cu fonduri UE.
      TOTUL e sa nu-i furi de la poporul care inca mai menține țara asta pe linia de plutire.
      Cum naiba sa izolezi Dobrogea de o țara întreaga prin 3 taxe diferite de pod? Platesti de fiecare data ca treci un pod.
      Suna ca draku oricati bani ar baga in marketing.

  7. Nu vorbeste nimeni de accizele la combustibil, despre care nu stie nimeni unde se duc…