G4Media.ro

VIDEO Cine și când trebuie să ia iodură de potasiu în cazul…

Sursa foto: Captură video / G4Media

VIDEO Cine și când trebuie să ia iodură de potasiu în cazul unui potențial incident nuclear? Interviu cu Marius Geantă

Pentru români, subiectul administrării pastilelor cu iodură de potasiu este un punct sensibil încă din anul 1986, din momentul accidentului de la Cernobîl. Potențiala amenințare a unui incident similar a declanșat îngrijorare în rândul oamenilor în această primăvară, odată cu războiul din Ucraina și odată cu unele declarații cu amenințări legate de atacuri nucleare, din partea Rusiei.

Autoritățile române nu au, după 3 luni de la primele discuții publice pe acest subiect, un plan clar, ci au ajuns deocamdată la un proiect de Ordin de ministru privind modul cum s-ar putea distribui preventiv pastilele cu iodură de potasiu.

G4Media a abordat subiectul din perspectiva adevărului științific. În cadrului unui interviu realizat cu medicul Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, discutăm despre ce este iodura de potasiu și cum exact trebuie utilizate pastilele. De asemenea, Marius Geantă a vorbit și despre ce presupune un plan cu proceduri pentru astfel de situații și a exemplificat cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite.




Privind Ordinul de ministru cu traseul distribuirii iodurii de potasiu, Geantă, susține că propunerea ordinului ministrului Sănătății prin care iodura de potasiu va urma un circuit ce va cu prinde medicul de familie și farmaciile, pentru a ajunge la populație, este cea mai bună soluție.

”Cred că, așa cum este el formulat acest ordin, el vine și clarifică toate aspectele și anume cine trebuie să beneficieze: personale cu vârsta sub 40 de ani. Ce trebuie să facă: trebuie să aibă o prescripție de la un medic de familie. Dacă nu are medic de familie, se poate adresa oricărui medic de familie ca să obțină această rețetă. Apoi, cu această rețetă în original, trebuie făcută precizarea, se prezintă, și sunt termenele definite în acest ordin, la o farmacie, (…) iar farmacia va explica cum se iau aceste pastile. Foarte important este un lucru și anume că le va elibera, iar persoana care va primi gratuit, pentru că nu costă nimic aceste pastile, persoana respectivă va trebui să semneze un consimțământ pentru că va primi și informații, probabil niște broșuri, mă gândesc, în care se va explica cum și cum trebuie luate aceste pastile. De ce insist pe aceste elemente, pentru că odată consimțământul semnat, presupune un angajament din partea fiecăruia dintre noi, că în cazul în care va fi nevoie a luat la cunoștință de ce trebuie făcut, iar documentul, broșurile, va explica fiecăruia cum trebuie să le folosească și asta se închide acest cerc”, susține dr. Geantă.

El spune că acest traseu este necesar pentru că este procedura corectă cu care sunt obișnuiți românii atunci când au nevoie de un medicament.

”E circuitul normal pe care noi îl știm exact. Noi nu mergem la farmacie care necesită un medicament, întâi mergem la un medic, e un circuit logic și ușor de recunoscut. Nu ai nevoie de modificări legislative, foarte important de spus, și iată cum un ordin de ministru, pentru că despre asta vorbim, care cred că vine și așază bine piesele în această problemă, a distribuirii către populație a acestor pastile. Nu am avut nevoie de lege, e suficient de un ordin de ministru”, spune preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Citește și: Rolul pastilelor de iodură de potasiu, în cazul unei explozii nucleare / De ce nu se pot lua preventiv și de ce persoanele de peste 40 de ani nu au nevoie de ele

Sursa foto: Captură video / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cum adică „e nevoie de planuri pentru astfel de crize”. Pai avem un dsu isu care are astfel de planuri, nu? Ca doar acolo este un șef în medicina dezastrelor, distinsul doctor Arafat. Dacă nu are planuri pentru asemenea urgente atunci ce dracu face la dsu?
    Ps. Bag mana în foc ca nu exista niciun plan pentru gestionarea unei noi pandemii….

    • nu degeaba arafat e inamovibil

  2. Scuze, dar nu am incredere daca nu vorbeste Presură.

  3. daca au cipuri ? daca raminem sterili trei generatii ? daca ne cresc coarne ? daca ne apare in frunte ,,666 ,, Avem recuzita ramasa de la covid

  4. La o adica, eu unul as propune niste supozitoare cu iodura de potasiu.
    Ar putea fi mult mai eficiente…