G4Media.ro

VIDEO Beneficiile și dificultățile de la „Erasmus”/ „Bursa nu acoperă mereu toate…

VIDEO Beneficiile și dificultățile de la „Erasmus”/ „Bursa nu acoperă mereu toate cheltuielile”/ Inegalitatea burselor și criza locuirii, printre problemele cu care se confruntă Generația Z

Programul de schimb academic Erasmus le oferă studenților oportunitatea de a experimenta învățământul superior într-un mediu internațional. Plecarea cu o bursă Erasmus aduce cu sine numeroase beneficii, însă nu este lipsită de provocări. Unul dintre principalele avantaje ale participării la programul Erasmus este îmbogățirea experienței academice și culturale a studenților. Aceștia au ocazia de a învăța într-un mediu nou, de a explora metode de predare diferite și de a se familiariza cu perspective academice variate.

Studenții au ocazia de a interacționa cu „oameni din toate colțurile lumii, nu doar ale Europei” spune Iulia, președintele Erasmus Student Network.

Șocul cultural de care studenții au parte este probabil cel mai mare beneficiu al unui astfel de program internațional. „E fascinant să vezi empatia cu care aceștia își trăiesc viața în țara străină”, mai spune Iulia.

Însă nu este totul roz în astfel de mobilități, cea mai mare problemă fiind cea a inegalității bursei Erasmus, despre care Iulia spune că „cu siguranță” sunt un impediment în calea plecării studenților. „Atunci când te duci într-o țară străină pentru studii trebuie să-ți asiguri niște costuri cum ar fi cele de cazare și mâncare. Și, ei bine, bursa de multe ori nu reușește să acopere costurile pentru toate astea”.

Procedura de selectare a participanților la programul Erasmus este specifică fiecărei universități, continuă Iulia, în cadrul discursului ei de la un eveniment dedicat Generației Z. „Și știu că asta devine frustrant”, îi răspunde aceasta unei participante care spune că a fost la o diferență de mai puțin de un punct de a fi selectată pentru Erasmus.

La fel de frustrantă poate fi și criza locuințelor cu care se confruntă Generația Z, subiect dezbătut în cadrul aceluiași eveniment. Un participant a deschis subiectul locuințelor sociale din Cluj, care „cresc prețurile chiriilor atât de mult încât în cartierul Mănăștur s-a dus la aproape 3.000 de euro metrul pătrat pentru cumpărare, iar chiriile ajung și la 380 de euro”

Același participant a mai dat exemplul unor cartiere din Brașov și din Iași construite în zone marginale ale orașului „unde nu există transport public, nu există școală, există doar un magazin la parter”. Participantul revine la exemplul Clujului, care „doar prin faptul că a anunțat că se va face un nou mall, a crescut prețul chiriilor cu 20-30 de euro în cartierele mărginașe”

Aceste subiecte au fost dezbătute în cadrul unui eveniment de presă organizat de europarlamentarul Nicu Ștefănuță în cadrul căruia au fost invitați mai mulți influenceri și persoane publice precum Silviu Faiăr, Anca Broască sau Alina Greavu (Aluziva).

„Cred în tinerii României, că ei au forța de a schimba în bine România. Problemele cu care se confruntă ei sunt fără precedent, și este de datoria noastră a politicienilor să îi ascultăm și să căutăm soluții, de la bursele Erasmus+ mai mari, la chirii mai ieftine și locuri în cămine mai multe pentru studenți, la problemele de la locul de muncă, sănătatea mintală și burnout, și binînțeles toată anxietatea legată de viitor, schimbări climatice.”, se arată într-un comunicat emis de europarlamentar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...