G4Media.ro

Vânzările de laptopuri şi computere desktop cunosc o renaştere care se va…

Foto: Pixabay.com

Vânzările de laptopuri şi computere desktop cunosc o renaştere care se va prelungi şi în 2022

Consumatorii din întreaga lume au cumpărat în 2020 laptopuri şi computere desktop într-un ritm fără precedent de la debutul iPhone în 2007, iar producătorii au nevoie de mai multe luni pentru a acoperi comenzile, susţin directorii din industria de hardware şi analiştii intervievaţi de Reuters.

Munca şi învăţarea la distanţă a susţinut piaţa computerelor în perioada pandemiei de coronavirus, după ce în ultimul deceniu aceste dispozitive au fost devansate de smartphone-urile iPhone şi Android.

„Întregul lanţ de aprovizionare este pus la presiuni fără precedent”, spune Gregg Prendergast, preşedinte pentru cele două Americi la producătorul de hardware Acer Inc.

Livrările anuale de PC-uri, un termen colectiv folosit în industrie pentru laptopuri şi computere desktop, a atins un vârf de 300 milioane de unităţi în 2008 şi în ultimii ani a coborât la aproximativ 250 milioane. Puţini se aşteptau la o relansare în acest an.

Însă potrivit unor analişti, în 2020 este posibil ca livrările de PC-uri să se apropie de 300 milioane de unităţi, ceea ce ar însemna o creştere de aproximativ 15% comparativ cu 2019. Tabletele înregistrează un ritm de creştere şi mai rapid.

Potrivit firmei de cercetare Canalys, până la finele lui 2021, PC-urile şi tabletele instalate vor ajunge la 1,77 miliarde, de la 1,64 miliarde în 2019. Coronavirusul a presat familiile să se extindă de la un calculator personal în casă la unul pentru fiecare elev, pasionat de jocuri video sau lucrător de acasă.

Pentru a face faţă acestei cereri bruşte, cei câţiva mari producători mondiali de PC-uri şi-au crescut numărul de furnizori, au urgentat livrările şi au testat modele mai bune pe care să le lanseze anul viitor. Însă toate acestea nu sunt de ajuns.

Prendergast spune că Acer a decis să absoarbă costul transportului laptopurilor cu avionul direct către clienţii din educaţie, renunţând la nave şi trenuri pentru a elimina o lună din durata transportului. Însă în condiţiile în care liniile de asamblare nu fac faţă comenzilor, unii clienţi trebuie să aştepte patru luni pentru a lua în primite produsele comandate.

O serie de componente precum ecranele şi procesoarele sunt greu de obţinut chiar dacă multe uzine au depăşit de mult închiderile din perioada carantinei, susţin analiştii. Aceştia adaugă că prognozele de vânzări pentru 2021 ar fi fost îmbunătăţite dacă nu apăreau problemele de aprovizionare.

Ishan Dutt, analist la Canalys, şi-a amintit că în luna aprilie un client i-a spus unui vânzător că ar accepta orice dispozitiv cu tastatură, cu condiţia să fie livrat într-o săptămână. Această nevoie urgentă s-a mai redus, dar oamenii vor în continuare să facă upgrade, ceea ce menţine presiunea asupra industriei, susţine Ishan Dutt.

Banii alocaţi sub formă de stimulente de către guverne pentru şcoli şi companii în mai multe ţări ar putea crea cere suplimentară până în 2022, susţine la rândul său Ryan Reith, vicepreşedinte la firma de cercetare IDC.

Unele din computerele care vor veni pe piaţă în lunile următoare ar putea să răspundă unor noi nevoi. De exemplu, ar putea să aibă camere şi microfoane mai bune pentru videoconferinţe, susţin analiştii. În plus, mai multe modele vor avea cipuri celulare, permiţând utilizatorilor să acceseze semnalele de telefonie mobilă 4G sau 5G dar nu tradiţionalul Wi-Fi.

Sam Burd, preşedinte la producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc, declara luna aceasta că renaşterea pe care o înregistrează industria va permite lansarea pe piaţă, în scurt timp, a dispozitivelor cu software de tip inteligenţă artificială, pentru a simplifica sarcini precum logarea sau închiderea camerelor.

În trimestrul al treilea, comenzile online primite de Dell de la clienţi au crescut cu 62% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Preturile au sărit foarte mult iar statul, care a pus umărul la creșterea cererii și implicit a prețului, a dat bani doar unora din contribuabili. O discriminare extrem de urata.

    • Orice ban dat de stat este o discriminare. In loc să se ocupe de a preveni formarea de carteluri, de a stimula concurența, statul dă bani chiar firmelor mari, scoțând de pe piata firmele mici.
      Stimulentele pentru păstrarea angajaților au falimentat firmele mici de servicii, toate companiile au internalizat oamenii, toți incompetenții au un loc de muncă și nu mai găsești cine să-ți taie iarba sau să facă curățenie prin curte…