G4Media.ro

OPINIE Doi ani de pandemie. Să nu îi uităm

Sursa foto: Pixabay.com

OPINIE Doi ani de pandemie. Să nu îi uităm

S-au împlinit doi ani de zile de la apariția primelor cazuri de COVID-19. Economiile lumii s-au clătinat, s-au închis granițe, s-au anulat zboruri, s-au închis scoli și spitale, fabrici, oamenii rămânând fără locuri de muncă.

România a încercat, așa cum a putut ea, să facă față noii ordini. Teama de necunoscut a creat panică, frica în fața unui virus apărut dintr-odată a dus la momente de isterie generală. Vă amintiți imaginile din Lombardia de la început. Cu ambulanțele. Cu morții.

Vă amintiți spectaculoasele izolete în care oamenii erau urcați și transportați ca în filmele apocaliptice. Ne amintim cum spitalele din România s-au închis, externând bolnavii pentru a se transforma în unități exclusiv Covid, în condițiile în care românii sunt bolnavi de cancere, boli cardio-vasculare și fel și fel de alte patologii.

Ne aducem aminte când se internau cazurile ușoare de Covid și pacienții stăteau și câte 60 de zile într-o cameră, așteptând două teste PCR negative la rând. Privind retrospectiv, am putea cădea pradă tentației de a spune că s-a greșit prea mult. Însă, de fapt, s-a învățat din mers. Cum altfel, când nimeni, în istorie, nu s-a confruntat cu acest virus?

Cumva, societatea s-a adaptat, autoritățile din domeniu sanitar au învățat, s-au schimbat schemele terapeutice, tratamentul celor bolnavi, au apărut vaccinurile. Toată lumea a evoluat.

Și continuă să o facă.

E important să nu uităm.

Ne amintim cum în vară șeful statului și premierul anunțau că am învins pandemia, lovind în plin o campanie și așa palidă de vaccinare. Știm ce a urmat în toamnă, când Romania a fost nevoită să transporte bolnavi în alte țări fiindcă nu mai avea capacitatea de a-i trata în secțiile de Terapie Intensivă.

Ne vom aminti și la începutul anului următor, prin ianuarie și februarie, cum ne-am distrat de sărbători, cum am petrecut în târgurile de Crăciun, cum ne-am întâlnit la mese copioase in familie. Nu vom uita acest Crăciun.

Cel mai important e să nu-i uităm nici pe cei aproape 60.000 de români care au murit după ce s-au infectat cu coronavirus de la începutul pandemiei. Cei mai mulți provin din familii diferite. Zeci de mii de familii din România au rămas fără cineva drag, răni ce nu pot fi pansate, iar vindecate probabil că niciodată.

În memoria colectivă sunt doar niște cifre.

Dar ele au nume: Doru, Vasile, Ion, Marcel, Maria, Ana și așa mai departe.

Ei au rămas doar în fotografiile celor dragi și în statistici.

Un gând bun pentru ei și pentru familiile lor la final de an nu ar strica. Așa, să ne amintim și noi, la rândul nostru, că suntem tot oameni, nu roboți. Oameni. Și suntem atât de fragili.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Noi poate uitam dar Pfizer care a facut miliarde sigur nu va uita.

    • Si groparii cat au facut? Milioane de miliarde? Dar popa?

    • Popa si groparii sau îmbogățit si datorita faptului ca vaccinurile nu au fost chiar asa eficiente. Sa nu uitam ca chiar si in Romania ce sub-vaccinata 10% din decese au fost la cei vaccinați.

    • Costuri (așa, pe general)
      5, 5 mil d.e.c.ese x 1000€ (în medie)= 5mild (mii de patroni)
      Doze zeamă vândute vreo 8 mild×15 €= 120 mild (la câțiva acționari)

    • Ești invidios?

    • Si li s-a oferit si imunitate, deci nu vor plati pt rahatul lor de „vaccin”, nici daca apar efecte secundare pe termen mediu si lung.

  2. Am respectat regulile sanitare impuse și duc un stil de viață sănătos, nu am comorbitati deci nu m-am îmbolnăvit niciodată de când a început această nebunie. Stilul de viață sănătos ajuta in prevenirea tuturor bolilor!!!!

    • Still de viata sanatos pe naiba. Se numeste loterie, pana nu faci boala nu ai de unde sa stii daca faci o forma grava sau nu.

    • Nu este chiar loterie, dar nu poți sa fi sigur ca scapi usor.
      Dupa doi ani de pandemie se stie totuși statistic cin este predispus sa facă o forma grea: cei in vârsta, ce cu anumite boli cronice.
      Sunt si excepții, evident.

    • Nicio persoana sanatoasa si activa, din cele pe care le cunosc ca au trecut prin boala, nu a avut simptome nici macar medii, indiferent daca era vaccinata sau nu. In cazul meu a fost ca un guturai care a tinut vreo doua zile. Pentru cei bolnavi situatia e cu totul alta, intrucat sistemul lor imunitar e oricum slabit.

    • @anticus, exact. Trebuie sa nu fi ipohondru. Asta este tot . Altfel ajungi in spital cu siguranță . Și pentru aia cu comentariile cu trecutul prin boala , de unde știți mă voi că mulți nu au trecut prin boala fara ca ei să își dea seama ? Pentru că au avut o simpla răceală . Wtf . Trebuie să fiți foarte speriați de bombe și ipohondri daca va imbolnaviti grav doar din ce va spun unii ….

  3. Cea mai mare problema este ca foarte putini specialiști au avut demnitatea profesionala sa recunoască ca bâjbâie într-un mod absolut in contracararea acestei pandemii.

  4. Ne tot dăm mari c-am ieșit în cosmos și am spart atomul dar deocamdată suntem la același nivel de vulnerabilitate precum dinozaurii.

  5. Ma uitam in ianuarie 2020 la Bannon’s war room si dupa ce Bannon s-a documentat cu niste specialisti a spus ca daca a natural nu e asa bai dar daca e facut de om o sa fie de naspa.

    • parteneriatul sino-american in domeniul bioweapon ne-a adus acest virus.
      si lumea totusi mucles…daca era vb de rusi…

    • După 2 ani ai ajuns la concluzie? Natural, făcătură, nu e bai, e nașpa?

  6. Cum e? Natural sau făcut? Nu e bai, e nașpa? Ne zici și concluzia (a ta, a lui bannon) după 2 ani?

  7. Isteria si frica au fost si sunt in continuare intetionat intretinute, pentru profit, putere si inro.birea pop.ulatiei. In fiecare zi iei la iveala tot mai multe dovezi despre incompetenta, rea vointa, cri.me.

    • Incompetenta in domeniul medical in Romania si-a arătat adevărata fata in aceasta pandemie.
      O anumita parte din decese Covid se „datorează” medicilor.

    • Si iata cum se demonstreaza ca de fapt NU e despre sanatate:

      haaretz.com/israel-news/.premium-attorney-general-s-nod-paves-way-to-sanctions-on-unvaccinated-1.10493576

      Restrictii pentru nevaccinati, chiar daca ele nu au logica epidemiologica. Doar asa, pentru ca pot, pentru ca grupul de control trebuie elim.inat prin orice mijloace.

    • Da. Multa lume s-a prins deja ca restricțiile pentru nevaccinați nu sunt decât o făcătura sa forțeze lumea sa se vaccineze.

    • De fapt daca cititi articolul, sunt exact ma.surile care la noi s-au luat deja (stim.ulente pentru vaccinare, elimi.narea testelor din certificat).

      Practic Israelul dem.onstreaza ceea ce se zice la noi de luni de zile – ca ma.surile nu au jus.tificare epidemiologica si sunt ilegale.

    • @altul stai tu liniștit, nici nu îți poți imagina se profit se face de pe urma nesimțirii și prostiei. Cei mai mari borfași in politică de acolo au câștigat!

      Frica, este principalul stimul emoțional care a făcut omenirea sa supraviețuiasca, chiar să evolueze!

  8. Covid-19, o pandemie a fricii instrumentata politic (expert epidemio de la Yale Uni).

    • Ce „pandemie”, șefule? Pandemia a fost gripa spaniolă din 1918-1919. Asta-i gripă comună și atât.

  9. Un argumentum ad populum (latină: „apelul la lume”) cunoscut și ca apelul la majoritate, în logică, este o eroare de argumentare care conclude că o propoziție este adevărată deoarece foarte multă lume crede că este adevărată; cu alte cuvinte „dacă mulți cred, atunci așa este”. În etică acest argument este formulat astfel: „Dacă mulți consideră că este acceptabil, atunci este acceptabil.”
    Acest argument mai este cunoscut sub diverse denumiri: apelul la mase, apelul la credință, apelul la lume, apelul la popularitate, apelul la consens, apelul la vogă, autoritatea celor mulți, tirania majorității, iar în latină sub denumirile: ‘argumentum ad populum’ („apelul la lume”), argumentum ad numerum („apelul la număr”) sau consensus gentium („consensul clanurilor”). Este de asemenea fundamentul unor serii de fenomene sociale, printre care susținerea comunitară, efectul „la modă” (peiorativ numit și instinctul de turmă).
    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

  10. „Cel mai important e să nu-i uităm nici pe cei aproape 60.000 de români care au murit după ce s-au infectat cu coronavirus de la începutul pandemiei”
    Nu suntem la nivelul ala de civilizatie, nici pe departe. In afara de familiile lor, deja au fost uitati de mult si ignorati atât de statul român cât si de multi compatrioti care prefera sa creada ca au murit ‘cu Covid’.
    Dar macar astia sunt amintiti.
    Insa ceilalti aproape 50 de mii din excedentul de decese care nu au fost testati niciodata?
    Aia care au murit prin catunele lor sau pe la bloc, „ca i-a tras curentu’ ” ?
    Multe alte tari pe care multi le considera sub nivelul Romaniei si-au ajustat cifrele la realitate anul asta.
    Noi continuam cu minciuna oficiala de stat si populatia spalata pe creier vrea sa arda pe rug incomozii si medicii, sa nu se mai raporteze.
    Asta e prapastia care ne desparte inca de tari mai civilizate unde viata si moartea unora mai vulnerabili nu e doar o soapta ignorata.

    • Eu sigur n-o sa-i uit. In loc sa-mi ia mie libertatea si marii majoritati pt care virusul e o viroza, au lasat sa treaca virusul prin ei.

  11. Din fericire Sars Cov 2 are mortalitatea sub 1% și afectează bătrânii și per.soa.ne cu imu.n.itatea slabă. Din fericire nu afectează copiii.
    Altfel ar fi fost nasol, vaccinurile au eșuat, pa.nd.emia e dezl.ănțuită în țările super vaccinate.

  12. Din fericire Sars Cov 2 are m.orta.litatea sub 1% și afecte.ază bă.trânii și per.soa.ne cu imu.n.itatea slabă. Din fericire nu afectează copiii.
    Altfel ar fi fost na.sol, vaccinurile au eș.uat, pa.nd.emia e dezl.ănțu.ită în țările super vaccinate.

  13. Au fost experti care au zis de la inceput ca se greseste dar li s-a pus pumnul in gura. Deci nu, nu s-a invatat din mers ci s-a gresit. Sa invatam din GRESELI ca sa nu le repetam.

  14. Pe mine ma doare fix la.pariz de aia 60000 care au crapat. E fiecare pentru el acum

    • La cat le doresti moartea „sosocilor” nu pacalesti pe nimeni ca vai, cata virtute sta intr-un postac decazut ca tine.

  15. Nu uitam. Cu siguranta nu uit și nu iert ca mi-ați furat doi ani de viata cu mizeriile voastre ipohondre panicarde și psihopate.
    Nu uit nici prestația arafatilir fără frontiere, nu uit nici carantinele, nici botnita în aer liber, nici politrucii, nici esențialii, nici reducere certificatului verde de la 12 la 9 luni, nici falimentul micilor privați, nici șomajul….
    Si astra îs numai asa, citeva detalii acum pe moment.
    Dar cu siguranță nu va uit pandemia, controlul și ipocrizia și manipularea și panica mediatică.
    Nu va uit. Și nu va iert. Veți plăti cindva.

  16. Platesc pe draq. Cainii latra ursu trece. Obisniiti-va sosocarilor