G4Media.ro

UPDATE Comisia Europeană anunță adoptarea unei foi de parcurs pentru intensificarea luptei…

sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

UPDATE Comisia Europeană anunță adoptarea unei foi de parcurs pentru intensificarea luptei antidrog/ Rețeaua de încredere: Colaborare între toate porturile împotriva traficului de stupefiante

Un plan foarte așteptat de combatere a traficului de droguri în creștere în Europa, care presupune colaborarea între toate porturile va fi publicat miercuri, transmite Politico.

UPDATE 19:50 Comisia Europeană anunță că a adoptat o foaie de parcurs a UE pentru a intensifica lupta împotriva traficului de droguri și a rețelelor infracționale, pornind de la inițiativele legislative și operaționale deja existente.

Foaia de parcurs stabilește acțiuni concrete și specifice pentru a elimina lacunele emergente, cu 17 acțiuni în 4 domenii prioritare:

  1. o nouă Alianță portuară europeană, pentru a spori reziliența porturilor la infiltrarea infracțională prin consolidarea activității autorităților vamale, a autorităților de aplicare a legii și a actorilor publici și privați din porturile din întreaga UE. De exemplu, cu ajutorul unor aparate de scanare și al unor echipamente de ultimă generație.
  2. Dezmembrarea rețelelor infracționale cu grad ridicat de risc, prin facilitarea anchetelor financiare și digitale, cartografierea celor mai mari rețele infracționale, consolidarea cooperării dintre procurorii și judecătorii specializați și utilizarea semnalizărilor din Sistemul de informații Schengen (SIS).
  3. Măsuri de prevenire a criminalității organizate, prin schimbul de bune practici și orientări între statele membre pentru a preveni infiltrarea acestor grupuri în societate și în economia legală, a împiedica grupurile infracționale să recruteze tineri și a îmbunătăți siguranța și sănătatea publică, precum și pentru a limita mai eficient accesul la precursorii de droguri.
  4. Colaborarea cu partenerii internaționali, pentru a face față amenințării globale, inclusiv prin consolidarea schimbului de informații, prin operațiuni comune pe principalele rute ale traficului de droguri și prin consolidarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii și a cooperării judiciare cu țările din afara UE.

știrea inițială

Există un fenomen Whac-A-Mole în ceea ce privește aplicarea legii privind traficul de droguri: De îndată ce te ocupi de problemă într-o zonă, ea apare în alta. Europa se dovedește a nu face excepție.

Cifrele arată că, în 2021, aproape trei sferturi din capturile de cocaină au fost efectuate în trei țări, Belgia, Țările de Jos și Spania, care au toate hub-uri portuare mari, cum ar fi Rotterdam, Anvers și Valencia. Dar, pe măsură ce activitățile de aplicare a legii se intensifică, agenția europeană antidrog a avertizat că infractorii își extind acum activitățile către alte porturi, „unde măsurile de interzicere a cocainei pot fi percepute ca fiind mai puțin intense”.

Să luăm exemplul Suediei, care a înregistrat deja un nivel record de confiscări de cocaină în 2023. A devenit o țară de tranzit pentru droguri deoarece infractorii o evaluează ca fiind „o țară cu risc scăzut în porturi”, a declarat luna trecută comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson – ea însăși din Suedia – pentru POLITICO.

Traficanții de droguri s-au orientat către micul oraș Helsingborg din cauza „punctelor slabe de protecție” și a numărului mai mic de controale vamale, a declarat Martin Petersson, un purtător de cuvânt al autorității vamale suedeze.

Ca urmare, portul a devenit un important centru european de trafic de cocaină, iar afluxul de droguri a alimentat violența în acest mic oraș de pe coasta de sud a Suediei. „Rata ridicată de utilizare a armelor de foc și a explozibililor de către infractori este o consecință a luptei bandelor pentru piața drogurilor din Suedia”, a declarat Petersson.

În încercarea de a împiedica ca această poveste să se repete în fiecare port de pe continent – și pe fondul creșterii violenței legate de droguri în apropierea sediului Comisiei Europene din Bruxelles – executivul UE ia măsuri.

Un plan de acțiune la nivelul UE pentru combaterea traficului de droguri, anunțat în septembrie de președintele Ursula von der Leyen, ar trebui să fie prezentat miercuri.

„Atunci când Anvers, Rotterdam, Hamburg și altele iau măsuri, [infractorii de droguri] se schimbă în alte porturi, de aceea este absolut necesar [să existe o] cooperare strânsă cu toate statele membre”, a declarat Johansson.

În locurile în care contrabanda cu cocaină este deja o problemă veche, țările și porturile din UE nu au așteptat ca UE să își unească forțele.

În cadrul unei inițiative belgo-olandeze, la începutul acestui an, miniștrii belgieni și olandezi, porturile din Anvers și Rotterdam, primarii orașelor și cinci mari companii de transport maritim au convenit să analizeze măsuri care să includă urmărirea containerelor și sigilii inteligente, precum și verificări mai amănunțite ale antecedentelor „persoanelor cu risc ridicat”.

Colaborarea are sens, a declarat Boudewijn Siemons, directorul general interimar și directorul de operațiuni al portului Rotterdam, deoarece, dacă o livrare de medicamente intră prin Anvers, „se va întoarce în Rotterdam într-o oră”, a spus acesta.

Comunicarea este esențială, a spus el: „Infractorii vor căuta întotdeauna un nou modus operandi. Dacă se detectează ceva într-unul dintre porturi, îi anunțăm pe ceilalți, pentru că trebuie să știi și tu ce cauți”.

Alte porturi, precum Hamburg și North-Sea, s-au alăturat, de asemenea, acestui efort. Dar „de fiecare dată, infractorii vor căuta un alt port”, a declarat Siemons, susținând că porturile mai mici „trebuie să vină și ele”.

Se așteaptă ca planul de acțiune al UE să includă o alianță portuară europeană pentru a consolida cooperarea în cadrul blocului comunitar.

Într-o Uniune Europeană care a eliminat controalele vamale și de frontieră, este „mai mult decât logic … să atacăm și [traficul de droguri] ca o singură Europă”, a declarat Siemons.

Strategia Comisiei vine în urma apelurilor pentru acțiuni comune lansate de Țările de Jos, Belgia, Italia, Spania, Franța și Germania. „Pentru a contracara așa-numitul efect negativ al patului de apă, trebuie să facem ca toate centrele noastre logistice să fie mai rezistente”, au scris cele șase țări într-o declarație adoptată în iunie la Anvers.

Belgia intenționează, de asemenea, să facă din combaterea traficului de droguri o prioritate în timpul viitoarei sale președinții a Consiliului UE, comisarul pentru droguri nou numit pledând pentru o „strategie europeană” pentru a împiedica cocaina să ajungă în Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...