G4Media.ro

Unde vor fi instalate primele computere cuantice ale UE / Investițiile totale…

Sursa: IBM

Unde vor fi instalate primele computere cuantice ale UE / Investițiile totale planificate depășesc 100 de milioane de euro / Aparatura se va baza în întregime pe hardware și software european

Întreprinderea Comună Europeană de Calcul de Înaltă Performanţă (EuroHPC) a anunțat selectarea a șase locații pentru găzduirea primelor calculatoare cuantice europene. Aceste locații se află în Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia și Polonia. Calculatoarele cuantice vor fi integrate la fața locului în supercalculatoarele existente și vor forma o rețea amplă în întreaga Europă, transmite Naftemporiki, citată de Rador.

  • Notă: Un calculator cuantic sau computer cuantic, folosește proprietățile cuantice ale materiei, cum ar fi suprapunerea și inseparabilitatea, pentru a efectua operațiuni pe date. Spre deosebire de calculatoarele clasice care efectuează operații logice folosind biți (şiruri binare, de 0 şi 1) și tranzistori, calculatoarele cuantice operează prin controlul comportamentului particulelor de qubiți, sau biți cuantici, care pot avea simultan mai multe poziţii (1 şi 0 în acelaşi timp), ceea ce înseamnă că pot procesa un număr enorm de rezultate potențiale simultan.

Investițiile totale planificate depășesc 100 de milioane de euro, dintre care jumătate provin de la UE, iar cealaltă jumătate de la cele 17 țări care participă la asocierea EuroHPC. Cele 17 țări ale asocierii EuroHPC participante la această inițiativă cuantică sunt: ​​Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Spania, Franța, Italia, Letonia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda, Suedia și Norvegia.

Cercetătorii universitari și industria, indiferent de locul în care se află în Europa, vor putea avea acces la aceste șase computere cuantice bazate pe tehnologie europeană de ultimă generație. Datorită calculatoarelor cuantice, problemele complexe legate de domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau utilizarea energiei vor putea fi rezolvate în câteva ore și nu în ​​luni sau ani de zile, cum s-ar întâmpla în cadrul sistemelor de calcul actuale, consumând în același timp mult mai puțină energie.

Noile calculatoare cuantice, care se așteaptă să fie disponibile în cele șase locații de mai sus până în a doua jumătate a anului 2023, vor susține o gamă largă de aplicații de importanță industrială, științifică și socială pentru Europa:

– Dezvoltarea mult mai rapidă și mai eficientă de noi medicamente, prin crearea unui „geamăn digital” al corpului uman, asupra căruia de ex. să fie efectuate testări virtuale ale medicamentelor.
– Rezolvarea problemelor complexe de logistică și planificare ce vor ajuta companiile să economisească timp și combustibil.
– Dezvoltarea și testarea, în mediu virtual, de noi materiale precum polimeri pentru avioane, convertoare catalitice pentru mașini, celule solare sau superconductori la temperatura camerei care pot stoca energie pe termen nelimitat.

Este vorba despre o inițiativă pur europeană: această aparatură se va baza în întregime pe hardware și software european, folosind tehnologie europeană. Pe viitor vor fi achiziționate mai multe computere cuantice. Pentru a dezvolta în continuare calculul cuantic și software-urile cuantice în special, Comisia Europeană intenționează să creeze centre de excelență pentru știință și industrie, concentrându-se pe cazurile de utilizare atât academice, cât și industriale ale calculatoarelor și simulatoarelor cuantice.

Întreprinderea comună EuroHPC a finanțat deja proiectul hibrid de calcul de înaltă performanță și simulatoare cuantice (HPCQS), care a fost demarat la sfârșitul anului 2021. Proiectul își propune să integreze două simulatoare cuantice, care vor controla fiecare peste100 de biți cuantici (qubits), pe două supercalculatoare deja existente: supercalculatorul Joliot Curie al GENCI, o entitate națională franceză de supercalcul și supercalculatorul JUWELS al centrului de supercalculatoare Jülich cu sediul în Germania. În acest fel, HPCQS va deveni primul incubator hibrid din lume de calcule de înaltă performanță bazate pe calculatoare cuantice.

Sursa: Naftemporiki/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Du-te si pune mana pe carte nu te mai bashii pe internet !

  2. N-ar fi stricat să dați și linkul spre articolul de pe site-ul EU ca oamenii să-l poată citi în original și să înțeleagă despre ce e vorba!

  3. Pentru Romania suna a SF!!!!
    Cat a locat Romania din PIB pentru Cercetare in anul 2022?!
    august 2022: „Din nou în coada listei: România e țara cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare din UE.
    Cu o alocare de 1,78 miliarde lei, Ministerul Cercetării a primit în 2022 ceva mai mulți bani decât anul precedent (cu 0,61%), dar are cea mai mică majorare dintre ministere.
    In România, și ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a scăzut, în perioada 2018-2020 față de perioada 2016-2018, cu 3,9 puncte procentuale, arată datele definitive publicate vineri de Institutul Național de Statistică.”
    Cele mai mari alocări pentru R&D au fost înregistrate în Luxemburg (689 euro pe persoană), urmat la distanță de Danemarca (530 euro) și Germania (471 euro).
    Pe de altă parte, țările UE cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare pe persoană au fost România (19 euro pe persoană), Bulgaria (24 euro), Letonia (45 euro) și Ungaria (60 euro).

  4. Ar fi bun un Computer Cuantic , pentru Recalcularea Tuturor Pensiilor din Romania !

    • Genial !

  5. 100 milioane chiar e extrem de putin pentru un asemenea domeniu. SUA si China investesc miliarde in calculatoare cuantice

  6. muscalii dă 💩💩💩💩💩 n au procesoare nici pentru pisiuri…‼️‼️‼️‼️la cuantice viseaza cand au burta plina cu votca 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣