G4Media.ro

Un videoclip în care este prezentată renovarea unei piramide egiptene a stârnit…

sursa foto: Captură video

Un videoclip în care este prezentată renovarea unei piramide egiptene a stârnit furie: „Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianţă la piramida lui Menkaure!”

O înregistrare video care arată lucrările de renovare a piramidei egiptene Menkaure în granit a declanşat critici la adresa proiectului, iar un expert a denunţat „absurditatea” acestuia, potrivit The Guardian, transmite News.ro.

Într-un videoclip postat vineri pe Facebook, Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, a arătat muncitori care aşezau blocuri de granit la baza piramidei, care se află lângă Sfinx şi piramidele mai mari Khafre şi Keops din Giza. El l-a numit „proiectul secolului”.

Când a fost construită iniţial, piramida a fost învelită în granit, dar în timp a pierdut o parte din învelişul său. Renovarea urmăreşte să restabilească stilul original al structurii prin reconstruirea stratului de granit.

Lucrările sunt programate să dureze trei ani şi vor fi „cadoul Egiptului pentru lume în secolul XXI”, a declarat Waziri, care conduce misiunea egipteano-japoneză responsabilă de proiect.

Însă, zeci de persoane supărate au lăsat comentarii critice la adresa lucrărilor.

„Imposibil!”, a scris egiptologul Monica Hanna.

„Singurul lucru care lipsea era să se adauge faianţă la piramida lui Menkaure! Când vom opri absurditatea în gestionarea patrimoniului egiptean?”, a întrebat ea.

„Toate principiile internaţionale în materie de renovare interzic astfel de intervenţii”, a adăugat Hanna, care a cerut tuturor arheologilor să se „mobilizeze imediat”.

Alţi comentatori au reacţionat cu sarcasm. „Când va fi planificat proiectul de îndreptare a Turnului din Pisa?”, a întrebat unul dintre ei.

„În loc de gresie, de ce să nu tapetăm piramidele?”, a spus altul.

Problema conservării patrimoniului în Egipt – care obţine 10% din produsul intern brut din turism – este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor zone întregi din zona istorică a oraşului Cairo a dus la mobilizări puternice din partea societăţii civile, căreia îi este interzisă în mare parte activitatea politică şi care îşi concentrează acum cea mai mare parte a luptei cu guvernul pe probleme de planificare urbană şi de patrimoniu.

În ultima vreme, dezbaterea s-a concentrat asupra moscheii Abu al-Abbas al-Mursi din secolul al XV-lea din oraşul de coastă Alexandria, al doilea ca mărime din Egipt.

Autorităţile locale au anunţat o anchetă după ce un antreprenor însărcinat cu renovarea a decis să vopsească în alb tavanele ornamentate, sculptate şi colorate ale moscheii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Se spune „Mykerinos” în română, repetenților.

    • @ hollow – Ok, hai sa zic altfel. Domnu’ hollow, esti in mare eroare! Mykerinos era denumirea folosita de grecii antici, românii (ca sa nu se confunde cu romanii) nu ii spuneau in niciun fel. Menakaure (sau Menakaura) este transcrierea fonetica din egipteana veche, ceea ce o face cea mai potrivita alegere.

  2. Un fake evident, blocurile alea ar avea de ordinul a 10 tone fiecare, iar muncitorii par să le dezgroape din nisip cu coșarca. Tre’ să fii un individ foarte special să interpretezi imaginile astea augmentate de AI ca prezentând „lucrări de renovare a piramidei și placare cu granit”.

    • @ Bubulac – Cred ca nu ai intes exact ce se intampla acolo. La baza priamidei, care este mult ingropata in nisip, sunt blocurile de granit originale (informatie pe care o gasesti si in articol, de altfel) pe care muncitorii le dezgroapa, problema care se punea erau blocurile de granit de deasupra care vor reconstitui aspectul original. E adevarat ca poti fi indus in eroare de mica greseala de traducere din articol („a arătat muncitori care aşezau blocuri de granit la baza piramidei”), dar tu spui despre video ca e fake, lucru pe care puteai sa-l verifici inainte.

  3. Din ce văd, nu este o pavare cu gresie ci blocuri de granit rezistente. Oare pavarea până la vârf nu va face să cadă piramida în interiorul ei ?