G4Media.ro

Un grup de 16 state americane îl dau în judecată pe Trump…

Un grup de 16 state americane îl dau în judecată pe Trump din cauza declarării zidului de la frontieră drept urgenţă naţională

O coaliţie formată din 16 state a intentat, luni, un proces menit să blocheze planul preşedintelui Trump de a ridica un zid la frontieră fără permisiunea Congresului, ele susţinând că decizia preşedintelui de a declara proiectul drept urgenţă naţională este neconstituţională, transmite The Washington Post.

Procesul, care este intentat de state în care guvernatorii sunt democraţi, cu excepţia statului Maryland, caută să formuleze o interdicţie preliminară care să-l împiedice pe preşedinte ca, în perioada în care procesul se află pe rol, să mai poată declara starea de urgenţă.

Plângerea a fost depusă la Curtea Districtuală din California de Nord, o instanţă din San Francisco ai cărei judecători au mai respins şi alte proiecte ale Administraţiei Trump – unul, pe tema migraţiei, iar altul, cu privire la mediu.

Acuzându-l pe preşedinte că propune un proiect „neconstituţional şi ilegal”, în citaţie se precizează că statele încearcă „să-şi protejeze locuitorii, resursele naturale şi interesele economice, având în vedere că preşedintele Donald J. Trump ignoră flagrant principiile fundamentale ale separării puterilor în stat, consfinţite în Constituţia Statelor Unite”.

Plângerea, înaintată de procurori generali din aproape o treime dintre state şi reprezentând milioane de americani, a devenit imediat un element important în opoziţia manifestată faţă de declararea stării de urgenţă, cerută de Trump. Vineri, în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a anunţat că instituie starea de urgenţă la frontiera dintre SUA şi Mexic deoarece Congresul nu alocă destui bani pentru zid – un proiect care s-a numărat printre cele mai susţinute promisiuni din timpul campaniei sale electorale din 2016.

Luni seara, Departamentul Justiţiei nu a comentat în niciun fel procesul. Mai multe organizaţii non-profit s-au prezentat deja la diverse tribunale, anunţându-şi planurile de a intenta proces, iar luni, în mai multe oraşe, o serie de protestatari au ieşit în stradă. Vis-a-vis de Casa Albă, demonstanţii ţineau în mâini litere luminate cu neon care formau cuvintele „Power grab” („Putere acaparată”).

„Nu te-ai aştepa ca Ziua Preşedinţilor să fie sărbătorită aşa, dar noi facem ce trebuie făcut”, a declarat luni, într-un interviu, procurorul general din California, democratul Xavier Becerra, liderul coaliţiei statelor reclamante. „În cazul de faţă, trebuie să comemorăm… protestând, fie prin marşuri pe străzi, fie mergând la tribunal”.

Prin declararea stării de urgenţă, oficialii de la Casa Albă intenţionează să cheltuiască 8 miliarde de dolari pentru a ridica nişte bariere despre care Trump afirmă că îi vor împiedica sau îi vor convinge pe migranţi să nu treacă frontiera în ţară. Este vorba de aproximativ 6,6 miliarde în plus faţă de fondurile alocate de Congres în acest scop în ultimul său plan de cheltuieli. Ca să acopere această diferenţă, Casa Albă intenţionează, printre altele, să ia 3,6 miliarde din fondurile alocate construcţiilor din armată şi 2,5 miliarde din fondurile alocate Departamentului Apărării pentru combaterea traficului de droguri.

În plângerea de 56 de pagini, Becerra şi omologii săi susţin că devierea banilor pe care Congresul i-a stabilit pentru alte scopuri încalcă separarea puterilor în stat, aşa cum este ea definită în Constituţie. În plângere se mai arată că, atâta vreme cât Congresul adoptă legile, iar preşedintele le semnează, Constituţia cere ca preşedintele „să aibă grijă ca legile să fie aplicate întocmai”. Plângerea mai precizează că, potrivit unei alte clauze din Constituţie, banii nu trebuie plătiţi din fondurile Trezoreriei SUA decât cu aprobarea Congresului.

După atacurile teoriste din 11 septembrie, preşedintele George W. Bush a declarat starea de urgenţă, dar cheltuielile au fost permise din cauză că Congresul nu destinase banii altor scopuri.

Vineri, organizaţia Cetăţenii Publici şi Centrul pentru Diversitate Biologică au intentat separat procese la Curtea Districtuală a Districului Columbia, afirmând că declararea stării de urgenţă, anunţată de Trump, este neconstituţională.

Vineri, o altă organizaţie, Cetăţenii pentru Responsabilitate şi Etică din Washington, a dat în judecată Departamentul Justiţiei, acuzându-l că nu asigură o comunicare şi nu oferă expertiza juridică sau alte documente legate de decizia preşedintelui de a declara starea de urgenţă la nivel naţional.

Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. cristoiule, statul paralel american vrea sa-l doboare pe trump.
    nu bagi o propaganda ?

  2. Fiecare stat are bufonii lui. Din pacate in ultima vreme, tot mai des ajung bufoni la putere.