G4Media.ro

Turcia: Un șofer de autobuz refuză să oprească pentru rugăciune și relansează…

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Turcia: Un șofer de autobuz refuză să oprească pentru rugăciune și relansează dezbaterea despre secularism

Un șofer de autobuz de cursă lungă a redeschis, fără să vrea, dezbaterea privind secularismul în Turcia, după ce a refuzat să cedeze la cererea unui pasager de a opri pentru a-și face rugăciunea, scrie Le Figaro.

Autocarul efectua sâmbătă una dintre cele mai lungi călătorii prin Turcia, de la Van, în apropiere de granița estică cu Iranul, până la Izmir, pe coasta Mării Egee, o călătorie care durează mai mult de 24 de ore, potrivit avocatul companiei Oz Ercis, contactat marți de AFP. „Compania se află în centrul unei controverse legate de secularism. Suntem desemnați ca țintă. Dar noi respectăm toate credințele”, a declarat avocatul Tuncay Keserci.

Totul a început, potrivit acestuia, cu un mesaj pe Twitter al unui pasager care se plângea că nu a putut să își spună rugăciunea în timpul călătoriei, deoarece compania a refuzat să oprească. În replică, compania a reamintit, într-o declarație împărtășită de avocatul său, că Turcia este o țară laică, conform Constituției.

„Niciunul dintre drepturile definite de Constituție nu poate fi folosit pentru a încălca concepția democratică și laică” a Republicii, a explicat compania. „Nu este posibil (…) să ignorăm drepturile celorlalți pasageri care nu se roagă și care doresc să ajungă la destinație la timp pentru ca un pasager să se roage”, potrivit sursei citate.

Tensiuni în perspectiva alegerilor din 2023

Răspunsul companiei a devenit viral în Turcia, o țară cu o majoritate musulmană, dar cu o tradiție seculară, în ciuda erodării acestui principiu de către guvernul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Mulți internauți turci au lăudat compania Oz Ercis pentru apărarea secularismului și pentru „curaj”, în timp ce alții au condamnat-o și au spus că nu vor mai călători cu ea. Cu toate acestea, islamul le permite călătorilor să își organizeze timpul și orele de rugăciune atunci când călătoresc.

„Suntem victimele unei campanii de linșaj, ca și cum am împiedica oamenii să se roage”, a declarat avocatul Keserci, care a precizat că pasagerul în cauză a putut să se roage mai târziu, când autobuzul a oprit într-o zonă de odihnă. Managerii companiei sunt foarte pioși, iar regiunea Van este cunoscută ca fiind predominant conservatoare, insistă avocatul.

„Amintirea noastră despre secularism nu înseamnă că nu suntem religioși. Secularismul îi protejează și pe musulmani”, susține el. Președintele Erdogan, care a restabilit permisiunea de a purta vălul islamic în universități și în administrație, a promis că principiul va fi înscris în Constituție înainte de alegerile din iunie 2023.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Asa sunt patriotii, suveranistii de vor sa conduca si RO ..maine te trezesti ca trebuie sa poarte batic in cap nevasta !😂 sau ca nu trebue sare cu iod, nu trebuie legi.. doar credinta in hAUR..bleah!

  2. Oare de ce Dumnezeu asculta rugaciunea celui ce crede in existenta Lui oriunde si oricind iar alah nu o accepta turcului decit daca se opreste din mers ?!

    • Scuza-ma Adrian dar comentariul rau este un fel de a spune ca „a ta e mai mare”.
      In articol nu este o comparatie intre religii.
      Nu exista nici o legatura intre ce accepta/ prevede/ permite religia ta, si a pasagerului/ soferuli.

  3. Bine cã nu l au dezcãpãtzânat credinciosii pe acel necredincios în ideologii si doctrine religioase …. 🥶😂😂😂😂 Allah .. e mult prea iubitor 😂😂