G4Media.ro

Turcia reia planul de a transforma un alt sit bizantin emblematic în…

Foto: Petru Clej

Turcia reia planul de a transforma un alt sit bizantin emblematic în moschee

Autoritățile din Turcia merg mai departe cu transformarea unui alt monument bizantin important, Biserica Chora din Istanbul, într-o moschee, cu planuri de a o deschide credincioșilor musulmani pentru rugăciunile de vineri, 23 februarie, a relatat ziarul Yeni Safak, citat de ekathimerini.

Planul de a converti biserica, care a funcționat ca muzeu timp de aproape 80 de ani, datează din 2020, când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis un decret care includea, de asemenea, transformarea emblematicei biserici Hagia Sophia în moschee.

În timp ce Hagia Sophia a fost inaugurată ca moschee în luna iulie a aceluiași an, proiectul bisericii Chora a fost pus în așteptare pentru a putea fi efectuate lucrări de restaurare.

Transformarea Hagia Sophia, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO și reprezintă un simbol puternic pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, a stârnit o revoltă internațională și a provocat o tensiune suplimentară în legăturile deja încordate dintre Atena și Ankara.

Foto: Petru Clej

Biserica Chora, sau Biserica Sfântului Mântuitor, este un alt faimos monument înscris pe lista capodoperelor din Patrimoniul Mondial UNESCO. Ea fost construită inițial la începutul secolului al IV-lea ca parte a unui complex de mănăstiri, în afara zidului de pământ constantinopolitan. A fost reconstruită în secolul al XI-lea pentru a lua forma unei cruci inscripționate, în timp ce biserica a suferit o prăbușire parțială în secolul al XII-lea, probabil din cauza unui cutremur. Structura actuală datează în cea mai mare parte din secolul al XIV-lea.

Foto: Petru Clej

„Mozaicurile și frescele sale, comandate de umanistul și poetul bizantin Theodore Metochites (secolul al XIV-lea), formează unul dintre cele mai complete ansambluri de artă bizantină târzie care au supraviețuit în Istanbul”, potrivit UNESCO.

Biserica Chora a fost prima care a fost jefuită atunci când otomanii au cucerit orașul în 1453 și a fost transformată în moschee sub sultanul Bayazid al II-lea la începutul secolului al XVI-lea, când a fost redenumită Kariye Camii și i s-a adăugat un minaret la structură.

Clădirea a fost desemnată muzeu de către guvernul Turciei în 1945.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...