G4Media.ro

Grecia protestează față de redeschiderea ca moschee a fostei mănăstiri ortodoxe Chora…

Foto: Petru Clej

Grecia protestează față de redeschiderea ca moschee a fostei mănăstiri ortodoxe Chora din Istanbul de către autoritățile turce

Ministerul de externe al Greciei a condamnat redeschiderea oficială, duminică, a Muzeului Chora, un fost lăcaș de cult greco-ortodox din Istanbul, ca moschee – o acțiune care a fost similară cu redeschiderea controversată a emblematicei Hagia Sophia ca moschee, în urmă cu patru ani, relatează Balkan Insight.

„Decizia autorităților turce de a începe operarea Mănăstirii Chora ca moschee musulmană constituie o provocare pentru comunitatea internațională, deoarece denaturează și afectează caracterul său de sit al patrimoniului mondial UNESCO aparținând umanității”, se afirmă într-o declarație a ministerului de externe de la Atena.

Construită în secolul al IV-lea ca biserică Chora, clădirea a fost transformată în moschee în jurul anului 1511, după cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în 1453, devenind un simbol al puterii imperiului. În 1945, a fost transformată în muzeu de către guvernul de la Ankara.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a emis apoi un decret în august 2020 pentru a o transforma din nou în moschee. În cadrul aceluiași decret, Erdogan a ordonat, de asemenea, deschiderea Muzeului Hagia Sophia ca moschee.

Foto: Petru Clej

O ceremonie islamică specială a fost organizată duminică pentru a marca redeschiderea, care a fost salutată de președintele Erdogan.

După 79 de ani, „această moschee se redeschide și îi salută pe credincioșii din Istanbul” ca și Marea Moschee Hagia Sophia, a declarat Erdogan într-un mesaj video la ceremonie.

Icoanele creștine neprețuite, frescele și picturile de pe pereții moscheii vor fi acoperite în timpul rugăciunilor islamice, deși lăcașul de cult va rămâne deschis pentru a fi vizitat de oameni de toate credințele.

Însă Ministerul grec de Externe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conservarea patrimoniului conținut în clădire.

„Menținerea caracterului universal al monumentelor și respectarea standardelor internaționale de protecție a patrimoniului religios și cultural este o obligație internațională clară, obligatorie pentru toate statele”, a declarat ministerul.

Foto: Petru Clej

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...