G4Media.ro

Turcan: În şedinţa de Guvern va fi prezentat un memorandum privind o…

Sursa Foto: festivalenescu.ro

Turcan: În şedinţa de Guvern va fi prezentat un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, va fi prezentat un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală, cu un buget iniţial estimat de 100 de milioane de euro, transmite Agerpres.

„Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru industria culturală va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi de această schemă de ajutor de stat vor beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile. Eligibili vor fi organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari”, a declarat Turcan, la Palatul Victoria.

Vicepremierul a precizat că urmează să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

„Pentru a beneficia de acest ajutor, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere.

În context, Turcan a trecut în revistă şi măsurile aprobate de Guvern, până în prezent, în sprijinul sectorului cultural creativ.

„Acces la schema de granturi stabilită prin ordonanţa 130/2020 (OUG 130/ 2020 – n.r.), microgranturi de 2.000 de euro, granturi de capital de lucru şi de investiţii, şomaj tehnic, adică, 75% din salariul mediu brut pe ţară, pentru cei care activează în domeniul cultural existând aproximativ 3.000 de beneficiari. Şi, de asemenea, indemnizaţia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenţi şi nerezidenţi a fost o altă măsură aplicabilă organizatorilor de evenimente. De asemenea, am mai avut reglementări privind biletele achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în anul 2020”, a precizat vicepremierul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cu ce incalzim o sala de spectacol daca nu sunt bani pentru plata facturilor? Daca nu o incalzim macar in regim de avarie exista riscul sa crape tevile si caloriferele lucru care poate duce la compromiterea grava a cladirii. Unii si-au pus deja antigel in instalatia de incalzire dar ce te faci cu apa curenta? Daca vine inghetul toate vorbele si toate masurile nu mai pot face nimic… Aude cineva?

  2. Ce bine ca avem artisti de stat, ne permitem. Trimiteti un sculptor sa ia, cu dalta dsi ciocanul, ulimea mai putin creativa de pe peretii ATI-ului de la neamt.

    Cum e asta, 3000 de ghiorlaitori nu vor la spaaranghel pentru ca sculpteaza frumos. Sunt chiar mai putini decat tarabagii. Daca alegerile ar conta, m-ar durea drept in ula de voturile lor, si as fi terifiat de zilieri.

  3. Și dacă tine pandemia 5 ani o sa- i plătiți pe artiștii care stau degeaba? Mai este și altceva de munca in tara asta.Nu mai merge cu cântatul, să se apuce de altceva, sa mai contribuie și ei la bugetul țării.

  4. Din ciclul NOI MUNCIM NU GANDIM… Am pomenit eu undeva despre situația artiștilor? Era vorba despre situația disperată in care se afla multe clădiri de patrimoniu (nu cred că știți ce înseamnă). Mai citiți mesajul inca o dată poate înțelegeți ceva dar având în vedere interpretările voastre nu sunt speranțe. Va las sa loviți cu ura și mânie proletară dușmanul de clasa. Felicitări, ați înfrânt cu succes dragi tovarăși.