G4Media.ro

Taxa pentru viza de muncă nu intră sub incidența Acordului post-Brexit, prin…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Taxa pentru viza de muncă nu intră sub incidența Acordului post-Brexit, prin care Marea Britanie s-a angajat să îi trateze în mod egal pe toți cetățenii UE / Șefa Comisiei Europene i-a răspuns lui Dragoș Pîslaru, care s-a plâns că românii sunt discriminați și plătesc mai mult / Ce urmează

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizează într-un răspuns scris trimis europarlamentarului Dragoș Pîslaru (USR PLUS, grupul Renew) că reducerea acordată de Marea Britanie la taxele pentru viza de muncă se referă la vizele de lungă ședere, care nu intră sub incidența dispozițiilor Acordului comercial și de cooperare UE-Regatul Unit (TCA), ceea ce înseamnă că nu vor intra sub monitorizarea Comisiei.

Dragoș Pîslaru a semnalat, în ianuarie, că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană. În aceeași situație sunt și cetățenii din Bulgaria, Estonia, Slovenia și Lituania care nu beneficiază de reduceri.

Situația a fost explicată, la momentul respectiv, de Ministerul Afacerilor Externe prin faptul că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996.

Europarlamentarul USR PLUS a transmis ulterior Comisiei Europene trei întrebări:

1. Care este poziția Comisiei în cazurile de discriminare a unor cetățeni ai UE de către un stat terț cu care UE a încheiat acorduri oficiale, în acest caz Regatul Unit?
2. Care este raționamentul care stă la baza acestei măsuri și cum pot fi prevenite alte probleme similare?
3. Ce măsuri poate lua Comisia în negocierile sale cu guvernul britanic pentru a rezolva această problemă?

În răspuns primit luni de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, șefa Comisiei Europene regretă faptul că Regatul Unit a decis să îi trateze pe cetățenii UE în mod diferit în acest caz specific.

„Reducerea acordată de Regatul Unit pentru taxele de viză se referă la vizele de lungă ședere, care nu intră sub incidența dispozițiilor TCA”, precizează oficialul european.

Publicăm integral răspunsul Ursulei von der Leyen:

„Răspuns oferit de președinta von der Leyen în numele Comisiei Europene (26.4.2021)

Deși UE și Regatul Unit sunt libere să își stabilească politicile în materie de vize, Regatul Unit s-a angajat, în cadrul Acordului comercial și de cooperare UERegatul Unit (TCA) să îi trateze pe toți resortisanții statelor membre ale UE în mod egal în ceea ce privește vizele pentru vizite pe termen scurt. În consecință,
Regatul Unit nu poate să prevadă, pentru vizitele de scurtă durată, posibilitatea de a călători fără viză pentru cetățenii din anumite state membre și să impună, în același timp obligația de viză pentru alții.
Reducerea acordată de Regatul Unit pentru taxele de viză se referă la vizele de lungă ședere, care nu intră sub incidența dispozițiilor TCA. Comisia regretă faptul că Regatul Unit a decis să îi trateze pe cetățenii UE în mod diferit în acest caz specific. Vicepreședintele Comisiei, dl Šefčovič, a ridicat problema în cadrul întâlnirii sale cu cancelarul Ducatului Lancaster al Regatului Unit din data de 11 februarie 2021.
Principiul nediscriminării între cetățenii UE este aplicabil și în alte domenii ale TCA care prezintă relevanță directă pentru cetățeni, de exemplu coordonarea sistemelor de securitate socială sau participarea la programele Uniunii. Comisia confirmă că este hotărâtă să susțină principiile egalității de tratament și nediscriminării și să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Uniunii în cursul punerii în aplicare a TCA.
În cadrul procesului de monitorizare a aplicării TCA, Comisia va fi vigilentă cu privire la orice discriminare realizată de Regatul Unit între statele membre sau cetățenii acestora și va lua toate măsurile corespunzătoare în această privință”.

Ce urmează

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru consideră că măsura aplicată de guvernul britanic constituie „o lipsă de considerație față de cetățenii români, iar conservatorismul juridic britanic pe această speță de drept internațional este de-a dreptul răuvoitor”.

„Eu nu mă voi opri aici cu acest demers, întrucât răspunsul este nesatisfăcător. Pe de-o parte sunt gata să sprijin eforturile bilaterale în dialogul România – UK, pentru ca situația să fie rezolvată rapid. Pe de altă parte voi continua presiunea la nivel european pentru a scoate în evidență discriminarea de neacceptat”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Parlamentul European urmează să adopte, în sesiunea plenară din această săptămână, acordul post-Brexit.

Europarlamentarul Dan Nica PSD, grupul S&D), care, alături de mai mulți reprezentanți români, a preluat subiectul taxelor pentru viza de muncă, a depus un amendament la Acordul EU-Regatul Unit. Amedamentul este cosemnat de europarlamentarii USR PLUS și însușit de grupul Renew Europe.

Votul asupra Acordului post-Brexit urmează să aibă loc marți.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Europeni low cost.
    Mișto e ca ala care ia inițiativa e de la PSD…

  2. Veti instala o chestie ? Vezi ce formulari ciudate apar atunci cand vrei sa spui ceva dar stii prea putine cuvinte ?