G4Media.ro

Dragoș Pîslaru: Muncitorii români plătesc cu 55 de lire în plus față…

Sursa: Parlamentul European

Dragoș Pîslaru: Muncitorii români plătesc cu 55 de lire în plus față de alți cetățeni UE la obținerea vizei în Marea Britanie/ Europarlamentarul USR PLUS cere clarificări de la ministrul britanic al Muncii

Europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pîslaru, susține că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană, și că a cerut clarificări de la Consulatul României din Londra și de la ministrul britanic al Muncii, Mims Davies, potrivit unei postări pe contul de Facebook.

Europarlamentarul a precizat că va verifica informația și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică”, a mai scris Dragoș Pîslaru, care face parte din grupul Renew Europe din Parlamentul European.

Postarea integrală a lui Dragoș Pîslaru:

„Brexit-ul începe să își facă simțită prezența.

Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu informația relativă la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri. Nimic ieșit din comun până aici. Dar imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit.

În căutarea unei explicații m-am adresat Consulatului României din Londra, doamnei Ministru al Muncii Mims Davies, și am înaintat o întrebare scrisă Comisiei Europene. Voi verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revin aici cu clarificări imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu.

Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”.

Potrivit site-ului oficial al guvernului britanic, costurile pentru viză se ridică la 244 de lire.

Acest preț va fi redus automat cu 55 de lire pentru cetățenii din următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia.

Sursa: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asta pentru cine inca credea ca UK e OK cu noi. Niciodata n-am stiut de unde afluxul nostru spre ei – afara de faptul ca ma rog…de la TVR, de pe VHS, generatiile 79…80 invatasera engleza.

  2. Speram sa fie doar o scapare pe acel site alguvernului britanic si sa auzim ceva scuze. In caz contrar mictionam cu bolta pe UK.

    • Nu e nicio scăpare. Singurele din UE care lipsesc de pe listă sunt România și Bulgaria. În schimb au băgat calul troian Turcia care tocmai începea să culeagă roadele atitudinii sfidătoare a lui Erdogan la adresa Europei.

    • Exact, e o taxa de xenofobie. Romanii si bulgarii sunt trecuti la categoria de ‘nu va dorim dar inca avem nevoie de voi pentru capsuni’.

      Oricum despre asta a fost tot Brexit-ul inainte sa puna chestiile alea poleite cu independenta fata de Bruxelles-ul tiranic(lol, niste birocrati plicticosi ma oprima si ma asupresc).

      Fara votul xenofobilor nu ar fi trecut niciodata de 50%

      Si partea nasoala e ca pot continua de acum incolo cu genul asta de discriminari ca pentru asta au votat.
      Romanii vor trebui sa se duca catre alte tari si sa ii lase cu legumele si fructele in camp.

    • Am greșit. M-am uitat încă o dată pe listă și mai lipsesc doi baltici și slovenii. De remarcat că pe lista de reduceri apar Islanda, Norvegia, Macedonia de nord și Turcia care nu sunt în UE.

      Probabil e cum zice Tree Fitty mai sus, o taxă de xenofobie, dar cred că are și o componentă de taxă pe disperare. Iau bani de pe românii și bulgarii care merg să lucreze în agricultură, iar la islandezi le face reducere, că și așa erau puțini și impactul e mic.

  3. E prețul biletului de avion cu care vor fi trimiși înapoi. Să facă închisoarea la noi.