G4Media.ro

Tătaru: O eventuală relaxare ar putea apărea după 15-20 mai sau 1…

Sursa: G4Media.ro

Tătaru: O eventuală relaxare ar putea apărea după 15-20 mai sau 1 iunie/ Aceste relaxări se vor face progresiv doar separat pe fiecare localitate în parte şi cu nişte restricţii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Galaţi, în contextul pandemiei de coronavirus, că o eventuală relaxare a măsurilor impuse ar putea apărea după 15-20 mai sau 1 iunie.

Demnitarul a precizat că relaxarea măsurilor privind combaterea coronavirusului se va face gradual şi cu anumite precauţii şi restricţii.

„În acest moment ţinem foarte mult la restricţii fiindcă vin trei-patru săptămâni destul de grele. Vorbim poate de o relaxare după 15-20 mai sau 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face progresiv doar separat pe fiecare localitate în parte şi se vor face în acelaşi timp şi cu nişte restricţii. Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi. Adică trebuie să ne gândim că o relaxare pe care o facem va rămâne cu nişte precauţii”, a spus Tătaru, citat de Agerpres.

În plus, ministrul a afirmat că o eventuală relaxare a măsurilor nu se va aplica persoanelor peste 65 de ani, decât mai târziu.

„Pentru cei de peste 65 de ani se ia în calcul şi o perioadă mai mare de o lună după relaxare, dacă situaţia o va cere. Noi trebuie să ne gândim că ei sunt cei vulnerabili. Uitaţi-vă în acest moment la cei care produc decesele, sunt cei care au patologie multiplă, comorbidităţi, care au peste 65 de ani. Noi trebuie să ne protejăm vârstnicii şi trebuie să luăm măsurile care trebuie luate”, a subliniat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aflat, luni, la Galaţi, unde a vizitat un cămin privat de îngrijirea bătrânilor, aflat în carantină pentru COVID-19, dar şi Spitalul Judeţean, care îngrijeşte, la ATI, cazurile foarte grave cu coronavirus.

Citește și

Ponta pune 15 condiții pentru ca Pro România să voteze prelungirea stării de urgență: Activitatea productivă și de servicii să înceapă pe 1 Mai/ Extinderea și pe teritoriul României a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. Tovarasul „Corleone” facut scapatul de puscarie fost presedinte al ligii lui Mitica l-a invins chiar pe el, pe COVID-19. Si el, si familia.
    Sa intelegem ca pentru cei ca el exista leacul ?

  2. Oare cu lipsa medicamentelor pentru cele mai vulnerabile persoane (diabetici, cardiaci, cu boli de imunitate sau cancer) cum rămâne, tovarase „liberal” manghele?

  3. Da pe ce va bazati domnu Duracell cind aruncati asa cu datele calendaristice?

    • Se bazeaza pe deficitul urias pe care Romania il are si pe care UE il va ierta. Spera sa primeasca fonduri europene pentru redresare economica. Tov. ministru al economiei tocmai s-a jurat pe rosu ca avem scadere, scuzati „contractie economica” de 30-40% acum cind inca n-am atins virful pandemiei. Asa-zisa strategie a guvernului este foarte vizibila.
      In acest timp multi oameniau fost concediati sau sint in somaj tehnic care nu se stie daca va fi platit. O multime de oameni sufera, dar asta nu conteaza. Mai importanta este ascunderea gunoiului sub pres.

  4. Masca, ok(desi nu prea cred ca o sa o poarte prea multi la 35 de grade), dar mănușile la ce dracu ajută? Dacă nu ai rani pe mâini, mai bine te speli pe mâini des, e mult mai rațional, mănușile raman infecte! Ca fapt divers….am avut deja 2-3 indivizi care se scobeau/scarpinau in/ la nas, cu mănuși, pe sub masca!

  5. Pai acum vreo saptamana era ca pe 15-20 aprilie e varful epidemiei si de la 1 mai o sa se mai relaxeze restrictiile. Acum e pe 1 iunie? Tovarase, economia Romaniei e la pamant. Pana la 1 iunie o sa fie mult mai multi romani morti de foame, decat romani morti din cauza coronavirusului.

  6. Coae, ne plictisesti raaaaau

  7. Dupa Paste se merge la spital cu tratament injectabil, nu e alta solutie.

  8. Astia is retardati ! Tari mai afectate de virus relaxeaza conditiile tocmai pentru a porni economia si dobitoci astia pt ca sunt in an electoral de frica pierderii voturilor tin oamenii in casa . Economia romaneasca fiind o economie emergenta o sa aibe mult de suferit din cauza contextului extern ,nu cred ca e ok sa punem si mai multe lemne pe foc . Nu cred ca e bun augur faptul ca desi e soare afara si 23 25 C , fapt care oricum potenteaza sistemul imunitar , astia prefera sa tina oameni sa se flagezeze in casa . Intr adevar pot muri cateva sute , mi de oameni , dar nu stiu ce sa zic cu 2 mil de someri

    • @Lazar Andrei
      Doar 2 mil de someri pentru ca alte 2 mil de oameni perfect capabili si sanatosi lucreaza „la stat”, iar 4-5 mil lucreaza afara. Altfel erau cu totul alte cifre si ne bateam la intersectii sa spalam parbrize.

    • Vali, hai sa nu mai mancam ciocolata ca nu sunt 2 milioane de bugetari. Mai taie 750.000 din ei si lasa dezinformarea ca la asta va pricepeti toti. Deocamdata, bugetari aia multi sunt in PRIMA LINIE in timp de privatii stau tolaniti in fotolii, beau bere si sparg seminte si sunt platiti de STAT sa STEA DEGEABA! Asa ca ciocul mic, macar 2 luni de zile. Stiu ca este greu dar aveti bunul simt sa va abtineti de la a manca ciocolata.

    • @Eugen – care bugetari sunt in prima linie, boule? Bugetari sunt 1,7 milioane. In prima linie sunt doctorii si aia nu prea multi, ca restul freaca menta ca nu ai voie sa mergi la spital.
      Ce mare lucru 7000 cu virus intr-o luna? Stii cate cadre medicale sunt in total? Habarnistule.
      Militienii si jandarmii sunt foarte fericiti ca li s-a dat mana libera sa rupa ce vor ei.
      Crezi ca ne e mila de bugetari? Boule! Profesorii si o gramada de functionari stau acasa cu leafa intreaga, dar mie nu-mi da nimeni o bucata de paine de pomana si toate fabricile se inchid pe rand, nimeni nu mai baga un ban in nimic.

    • @Plictisitu, limbajul folosit in exprimare dezvaluie nivelul tau de mediocritate. Persoanele ca tine chiar nu merita un raspuns. Iti doresc o seara excelenta la spart seminte si aruncat cu injurii pe internet.

    • Asa e , te rog vorbeste frumos ! G4media e singurul site unde comentez cate ceva si mi se pare cel mai de bun simt site de la noi . Sa nu il facem o cloaca de porci asa cum sunt majoritatea siteurilor din romania si asa cum se pare ca suntem noi romanii . Intr adevara bugetari sunt 1250000 si asta e un adevar . Cat despre injuraturi daca era vre on troll rusesc sau vre on conspirationist care fura curent te intelegeam sa il injuri dar asa gratis ??? Suntem bolnavi !

    • Cand vorbesti de mancat ciocolata e limbaj elevat, boule? Cloaca e Tara asta intreaga.

  9. Costume de scafandru nu vreti?! Sa-mi aratati o farmacie care vinde masti si manusi si pe urma sa impuneti restrictia asta. Doar n-o sa ies in iunie cu fular si manusi de ski.
    Cretini.

    • Noroc cu tine ca esti foarte destept, ceea ce se vede si dupa cum vorbesti, si ai o solutie mai buna.

    • @Alex,nu te lua de om! Este Vali cel destept,vrea sa fie nr.1.Nu conteaza ce tampenii debiteaza,important este sa nu fie confundat cu mine.Aceasta este marea lui doleanta.:))))))

  10. Daca se mai prelungeste mult harababura asta, o sa ajunge la faliment! De ce spun harababura? Simplu: aceste masuri sunt contradictorii ( unele dintre ele) si nu vad cum o plimbare pe dealuri, pana la un teren, proprietate personala ( pentru a-l ingriji, curata, planta) poate fi mai periculos decat o iesire la supermarket! Dar deh, daca iti produci singur mancare, nu prea mai esti folositor, dispari ca si client….nu doar atat, ci trebuie sa justifici ( prin certifucat de producator sau alte documente) ca alimentele ce le produci sunt o sursa de venit…adica sunt vandabile! Pai daca eu nu vreau sa vand nimic, vreau doar sa merg sa-mi curat pomii, sa-mi plantez ceapa si cartofii, de ce nu pot? Sa inteleg ca virusul se gaseste si in pamant, dar cum naiba doar in pamantul romanesc, in cel german, nu…..!
    Masca, manusi, 2 metri distanta si la munca bai baieti…ca se duce dracu tot, mai rau decat era…

  11. Este evidenta si necesara aceasta etapizare si a luarii unor masuri de protectie(chestia cu manusile este deplasata totusi ,mai ales ca vine vara ) .Corecta este insa trecerea la normalitate prin eliminarea restrictiilor in localitati si urmarirea efectelor acestei liberalizari . Nu putem heirupist sa dam drumul la toata economia in acelasi timp . Protejarea celor in virsta este obligatorie ,dar poate virsta celor supusi acestor reguli ar trebui crescuta la 70 de ani .Liberalizarea treptata va elimina si mare parte din efortul material al statului , un numar important de cetateni se vor reintoarce la vechile obiceiuri .

  12. In Germania unde sunt peste 100k cazuri se vorbeste despre deschiderea mall-urilor si restaurantelor incepand cu 15 mai. Tataru al nostru o da cu statul in casa pana la 1 iunie.

    Ia zi Tatare cum iti imaginezi ca va arata economia Romaniei dupa 3 luni de pauza? aud?

  13. Am vazut ca persoane vulnerabile sunt si persoane de värsta intre 30-60 ani nu doar persoanele peste 65 de ani. Totul depinde de sistemul nostru imunitar. Italia este inchisa di 9 martie iar numarul de contagii sunt deasupra de 4000 . Acum nu se mai moare de alte boli ,toate persoanele mor din cauza virusului?????Interesant……

    • N-am facut o socoteala pe cifrele de la noi, dar cei sub 40 de ani sunt intotdeauna mentionati in titluri. Asta inseamna ca-s, probabil, sub 10% din totalul celor decedati. Daca avem in vedere conditiile impecabile din spitalele noastre si pregatirea exceptionala a medicilor de aici, rezulta ca cei care au supravietuit au avut zile, iar ceilalti nu.
      Tot de aici rezulta ca cei tineri stau chiar degeaba in case, e o pedeapsa aspra fara un motiv anume. Nu toti locuiesc cu parintii sau bunicii asa ca…

  14. Oare pe ce cifre si studii se bazeaza cand prezinta termenele astea? Eu inteleg ca vor sa ne convinga sa nu iesim din casa, dar ar trebui sa le spuna „organelor” sa vegheze corect la aplicarea reglementarilor. Restul…

  15. Daca iesiti din casa, va infectati si dati si familiei la intoarcerea acasa… e mai bine?

    • Terminati cu panica asta!!! Daca respecti masurile elementare de igiena….nu se intampla nimic!!! Asta inseamna sa fi responsabil….ceea ce noua ne cam lipseste…preferam sa stam ca si cartitele ascunsi, decat sa fim responsabili….

  16. Eu zic să nu ne relaxam, că suntem praf si pulbere capitolul sistem de sănătate…. cred că 1 iuni :este o dată de bun simț ținând cont de spitalele noastre unde primii infectati sunt medicii.

    • Daca asteptam sa nu se mai infecteze medicii in spitale, stam pana la anul in casa. Nu vezi ca nu au facut mare lucru in 5 saptamani de cand a inceput tambalaul?

  17. Ciuma galbena nu este capabila de soluti economice si sociale care sa ajute populatia…nimic concret doar povesti si abureli….

  18. Orice masura s-ar lua, sistemul de sanatate este acelasi….tot vor fi locuri insuficiente la ATI, tot nu vor fi suficiente echipamente si medicamente, tot nu vor fi medici capabili, care sa empatizeze (fara clasica spaga)….asa ca….ideal este sa nu ajungi la spital….trebuie sa fim responabili…repet!!!

  19. Apropo….tot o aud pe asta…ca statul ia aceste masuri ca se ne protejeze….weahhhh….imi e greata, chiar imi e greata!!!! Pai unde ati fost ma nenorocitilor 30 de ani? Sa ne protejati sa nu fim sclavii Europei, sa avem un salar decent, sa avem spitale, nu biserici, sa avem autostrazi…..spuneti unde ati fost, cand luati spaga din banii spitalelor….acu ne vreti binele? Sa am eu incredere in voi? Mars….

    • Pai da boss, ca asa e cel mai bine pentru statul vietii.

      Statul da bani pentru biserici ca sa castige alegeri.
      Statul are la dispozitie fonduri UE de investit in infrastructura dar n-o face pentru ca nu le ies combinatiile. In aceleasi conditii, acelasi stat se imprumuta de bani pe care-i poate fura mai usor.
      Statul isi pune oamenii in fruntea spitalelor si scolilor si-si bate joc de educatie si sanatate, si tot statul cere cele mai mari sacrificii tot de la cetateni cand da de greu.
      Statul inchide tot turismul si horeca si ofera somaj tehnic de toata jena. Acelasi stat taie programul de lucru al bugetarilor cu 50% dar salariul doar cu 25%.
      Statul baga in carantina fortata romanii care se intorc din alte tari dupa ce tot el stat i-a fortat sa plece.

    • Ai perfecta dreptate!!! Ne complacem in situatia asta, asa am facut mereu…inchidem ochii cand vedem ceva deranjant, de frica sa nu suparam pe cineva!!! Fac parte din marea masa a bugetarilor….am muncit pt asta, sunt mandru…dar in acelasi timp sunt constient si imi e rusine de marea mizerie din care fac parte….nu este corect pentru nimeni, ca eu sa lucrez la jumatate, dar sa am salariul intreg….nu este corect….nu sunt si nu ma simt un parazit….celor ce le convine asta….sunt!

  20. Mai rezista dracu 2 luni condamnat la domiciliu!

  21. Oricum de la un punct incolo sunt „retarded” aceste masuri. Din momentul in care interzici adunari mai mari de 3 persoane si ai blocat toate spatiile inchise in care ar putea oamenii sa se adune, ar trebui sa fie suficient si sa te concentrezi pe educatie civica/respectarea masurilor si sa nu persisti in a transforma tara asta in dictatura militara.

    De ce naiba, de exemplu, inchizi parcurile si interzici deplasari fara hartie la purtator, dar n-ai o problema cu inghesuiala din magazine/supermarketuri sau cu faptul ca in Ferentari se dau party-uri de manele in blocuri? Inteleg ideea ca e o nevoie de baza si minimizezi cat poti riscurile, dar asta cu parcurile si cu deplasarile sincer n-o inteleg. In virtutea distantarii sociale, de ce sa nu ma pot sui in masina si sa ma duc sa fac un traseu la munte sau pur si simplu sa ma opresc la marginea drumului, pe un petic de spatiu verde si sa ma asez pe o patura? Daca oricum oamenii se expun fortat de nevoi la un risc cand merg dupa mancare, de ce sa nu permiti macar cateva activitati de recreere cu risc mult mai mic decat cel anterior? Pui paza in parc, limitezi accesul in functie de gradul de ocupare, limitezi timpul de sedere, eventual permiti accesul doar intr-un anumit interval orar, exista solutii. Jandarmeria gestioneaza foarte bine multimile, s-a vazut si la proteste, ar putea macar sa o faca intr-un scop bun de data asta.

    Sunt genul de om care se deplaseaza odata pe saptamana la cumparaturi si care poarta masca/manusi, si in acelasi timp sunt extrem de deranjat de faptul ca nu pot sa ma deplasez la o casa la tara fara riscul de a lua amenda (de unde pot lucra pt ca am internet si unde-mi pot creste o parte din mancare), sau ca nu pot merge cu sotia pe un traseu montan.

    • De departe cel mai pertinent mesaj pe care l-am văzut aici. Si eu am aceleași nelămuriri, dar de unde atâta gândire.
      Ordinele sunt ordine , oamenii ăștia au așteptat toată viața lor acest moment, sa dovedească cât de capabil sunt si ce buni manageri (Mai ales unii, nu vreau sa dau nume). Acum traiesc momentele de glorie ale vieții lor, este destul clar ca ar vrea sa prelungească si cu 10 ani situatia daca s ar putea, nicidecum sa relaxeze … puterea …

    • Intrebarile dumneavoastra au un raspuns simplu: in Romania exista o masa mare de oameni care confunda masurile de mina forte cu cele eficiente. Smecherii (si guvernul si primarii, ca astia din urma au inchis parcurile, se imbolnaveau lacurile probabil) s-au prins de asta si au tabarit pe lume cu prostiile astea (drepti sa fim nu le-au inventat ei, cu exceptia interzicerii circulatiei pe timp de noapte – exemplu de imbecilitate – asta e a lor, s-au luat dupa alti disperati).
      Cu alte cuvinte dau impresia ca stiu ce fac si actioneaza. Din pacate multi chiar ii cred.

    • Corect ! Exact in pozitia ta sunt si eu

    • Si eu am exact aceleasi probleme. Am 3 copii mici, vreau sa merg pe trase montane stiute numai de mine. Vreau la tara unde s-au mutat parintii mei. Copiii mici trebuie dusi in parc, nu-i poti tine in cusca pt ca cresc stramb si bolnav…vreau sa zic in parcuri mari, mai salbatice respectand distantarea sociala. Bashca, suntem in ploiesti unde nu e nici un caz de covid. Parcurile sunt inchise de peste o luna, alerg cu frica pe margine. Nu mai zic ca sunt jucator de tenis.. pt tenis iei amenda instant desi nu te apropii la mai putin de 10 metri…dar ati vazut imaginile din piata de la hale din ploiesti…mii de oameni pe m2

    • Multumesc de aprecieri, sa mai fac cateva precizari: eu inteleg deciziile lor, daca m-as pune in locul lor si eu as sufla in iaurt dupa ce mi-am batut joc de educatie si sanatate. Lucrurile astea de bun simt pe care le-am dat ca exemplu au fost permise in tari mai civilizate ca Romania si acele tari par a se descurca bine cu incentinirea raspandirii.

      Ce vreau sa zic este ca, daca chiar s-ar gandi la sanatatea cetatenilor si nu la a-si acoperi spatele pentru eventuale alegeri sau cazuri penale (vezi declaratia pe proprie raspundere, o bataie de joc), s-ar concentra mai mult pe sanctionarea severa a cazurilor grave de nerespectare a masurilor (petreceri sau adunari, fuga din carantina, fals in declaratii la revenirea in tara) si mai putin pe limitarea libertatilor personale, pe care le poti exercita foarte bine „personal”, cu respectarea distantarii fizice fata de ceilalti.

      Nu as fi fost asa deranjat de situatie daca statul era si el solidar cu cetatenii, si va dau cateva exemple de situatii ratate recent:

      1)sa numeasca management apolitic si profesional in spitalele care sunt in prima linie. De-acord si cu ajutor militar in cazul celor cu probleme, dar nu la nivel de conducere ca nu e razboi si nu suntem tara de mana a 3-a. N-au facut!
      2)sa fie solidari dpdv economic cu mediul privat – adica acelasi somaj tehnic si pentru angajatii la stat care acum nu au activitate. N-au facut!
      3)sa investeasca masiv in pornirea/accelerarea lucrarilor de infrastructura. Nope.
      4)sa dea bani seriosi pentru cercetare. N-am vazut.
      5)sa comunice transparent nevoile spitalelor la nivel de tara si sa coordoneze ong-urile mari care vor sa ajute (lucrez cu un ong, statul in continuare are de toate, trebuie sa discutam in anonimat cu medici din spitale pentru ca managerii sunt in mare parte cretini)
      6)sa faca training de ATI pentru medici in toata tara (oricat de prost am sta cu paturile ATI, stam si mai prost cu personalul medical care poate trata pacienti pe aceste sectii, si un training de baza ar dura o luna)
      7)testari – same as above, avem capacitate mai mare de testare decat personal calificat sa opereze acele aparate
      8)data management – ca sa poti lua decizii informate despre evolutia raspandirii si sa te apuci sa faci scenarii de repornire a economiei (local, sectorial, nu toata tara deodata), ai nevoie de date centralizate. In momentul asta fluxul de date inca este netransparent si descentralizat, motiv pentru care Ministrul Sanatatii habar n-are cand o sa incepem sa redeschidem tara si baga din burta date)

  22. Dar de ce 1 iunie si nu 1 septembrie? Sau si mai bine, ne vedem direct la parada de 1 decembrie, sefu.

  23. Acest om a făcut o analiză serioasă împreuna cu economiștii și firmele private , sa se asigure că nu se va muri de foame daca prelungește atât de mult perioada de restricții?
    Cred că oamenii vor ieși în stradă daca nu se găsesc soluții mai raționale. Tari mult mai afectate au relaxat restricțiile tocmai ca sa pornească economia. Și la noi nu se poate? Deveniți tot mai puțin credibili.

  24. acum cateva zile zicea ca urmeaza 2 saptamani critice, azi o da in diverse cu inca 3-4 saptamani grele, ar trebui sa incepeti sa relaxati etapizat de acum masurile. cum credeti ca o sa putem sta in case pana la 1 iunie. asigurati-ne masti, sau posibilitatea sa le cumparam la preturi decente.

  25. De ce va mirati? Din start s-a vorbit de minim 10 saptamani. Ceea ce inseamna ca orice s-ar intampla in realitate, baietii merg pe acelasi plan stabilit.
    Mai vorbim in iulie sa se dea examenele si gata. Asteptati o noua stare de prin octombrie pana prin ianuarie.

  26. Cat mai tin inchise cabinetele stomatologice? Sunt destui cu tratamente care nu le face nimeni la urgenta. Nu pot sta luni de zile fara dentist.