
Tarifele americane şi încetinirea pieţei europene au modificat comerţul global cu panouri fotovoltaice
Producătorii de panouri fotovoltaice din Laos şi Indonezia, care în mare lor majoritate sunt controlaţi de firme chineze, şi-au majorat cota pe piaţa din SUA, după ce tarifele agresive au afectat exporturile din alte ţări din Asia de Sud-Est, inclusiv Cambodgia şi Thailanda, arată datele consultate de agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În luna aprilie, guvernul american a impus tarife agresive la importurile de panouri fotovoltaice din Vietnam, Malayezia, Thailanda şi Cambodgia, pentru a evita practicile de dumping ale fabricilor deţinute de China în acele ţări.
Cu toate acestea, datele consultate de Reuters arată că firmele chineze şi-au transferat producţia în Indonezia şi Laos, reuşind astfel să îşi majoreze exporturile spre SUA. Potrivit acestor date, ponderea ocupată de Indonezia şi Laos pe piaţa de module fotovoltaice din SUA a crescut până la 29%, de la mai puţin de 1% în 2023.
Analiştii şi experţii din industrie atrag atenţia că fabricile din Asia de Sud-Est deţinute de companiile chineze, au fost înfiinţate în scop exclusiv pentru a ocoli tarifele şi a aproviziona piaţa americană, la preţuri mai mari decât preţurile globale, ceea ce scoate în evidenţă limitele intervenţiilor comerciale ale Washingtonului.
În cele nouă luni care au trecut de la anunţarea primei runde de tarife, în luna iunie 2024, exporturile de panouri fotovoltaice din Vietnam, Malayezia, Thailanda şi Cambodgia spre SUA au scăzut cu 33% în ritm anual, însă în aceiaşi perioadă exporturile din Indonezia şi Laos au crescut de opt ori.
Pe ansamblu, importurile de panouri fotovoltaice în SUA au scăzut cu 26% începând din luna iunie 2024, în condiţiile în care cota de piaţă combinată a Vietnamului, Malayeziei, Thailandei şi Cambodgiei a scăzut de la 82% până la 54%.
În schimb, importurile SUA de celule fotovoltaice, care pot fi asamblate în SUA pentru a fabrica panouri fotovoltaice, s-au triplat de la anunţarea primei runde de tarife, în pofida costurilor mai mari cu importurile din ţările vizate de tarife. Cu toate acestea, Indonezia şi Laosul şi-au majorat şi aici cota lor de piaţă în condiţiile în care exporturile lor au crescut de 17 ori.
Datele analizate de Reuters arată că celule fotovoltaice au reprezentat aproape 28% din importurile totale de echipamente fotovoltaice în SUA, comparativ cu 6,5% în 2023.
Producătorii chinezi încep să îşi revizuiască strategiile de export din cauza îngrijorărilor cu privire la tarifele impuse Indoneziei şi Laosului, a spus Fei Chen, analist la firma de consultanţă Rystad Energy. „Mai mulţi producători de echipamente fotovoltaice intenţionează să pună la punct baze de producţie în alte regiuni precum Turcia, Oman, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite,şi Etiopia pentru a aproviziona piaţa americană”, a spus Fei Chen,
În paralel, uzinele din China, care în mare parte au fost excluse de pe piaţa americană în ultimul deceniu din cauza taxelor mari la import, şi-au majorat vânzările de panouri fotovoltaice către Asia şi Africa, arată datele centrului de reflexie Ember. Potrivit acestor date, în primul trimestru al acestui an, Asia a fost responsabilă pentru 37% din totalul exporturilor chineze, în creştere faţă de 25,4% în 2024, în timp ce ponderea Europei a scăzut până la 34%, de la 41% în 2024.
Exporturile totale ale Chinei au rămas stabile, în pofida cererii mai mici în Europa, principala sa piaţă, din cauza stocurilor mari.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.