G4Media.ro

Sute de părinţi din Alba s-au opus măsurării greutăţii şi înălţimii copiilor…

Sursa foto: Pexels / Ketut Subiyanto

Sute de părinţi din Alba s-au opus măsurării greutăţii şi înălţimii copiilor pentru evaluarea stării de nutriţie / „Au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”

Sute de părinţi din Alba s-au împotrivit măsurării greutăţii şi înălţimii copiilor lor în cadrul activităţilor derulate pentru un studiu de evaluare a stării de nutriţie a celor mici realizat la nivel naţional, o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că acţiunile derulate în judeţ în cadrul unui program de supraveghere a obezităţii în colectivităţile de copii au fost perturbate de refuzul părinţilor de a-şi da acceptul pentru activităţile respective.

„Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar şi, implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală. (…) Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz. Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”, a declarat Alexandru Sinea.

Întrebat cum au motivat părinţii refuzul, acesta a precizat că marea majoritate a părinţilor „au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”.

Sinea a menţionat că e vorba de sute de părinţi, inclusiv din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Dacă în mediul rural, probabil că informaţia a ajuns mai greoi sau a fost percepută puţin mai greu, surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”, a spus directorul executiv al DSP Alba.

El a explicat că e o acţiune normală, prin care se are în vedere şi realizarea unor statistici şi, acolo unde este cazul, să fie date şi indicaţii părinţilor cu privire la alimentaţia sănătoasă, în condiţiile în care sunt multiple cauze de morbiditate provocate de obezitate.

Studiul în cauză urmăreşte să monitorizeze tendinţele în ceea ce priveşte supraponderalitatea şi obezitatea în rândul elevilor, cu scopul identificării de acţiuni pentru a răspunde acestei probleme de sănătate publică. El se desfăşoară în cadrul Programului naţional de evaluare a sării de sănătate, în coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a şcolilor.

„Metodologia de desfăşurare a studiului include informarea şi obţinerea consimţământului informat din partea părinţilor copiilor participanţi la studiu. Aceştia primesc prin intermediul şcolilor în care sunt înscrişi copiii un formular pentru exprimarea consimţământului informat care conţine informaţii privind studiul şi formularul de înregistrare a familiei, urmând să le restituie completate, fără a fi necesară menţionarea numelui copilului. Procedurile sunt necesare pentru a informa corect părinţii despre studiu şi pentru a respecta confidenţialitatea datelor. (…) Datele obţinute în studiu sunt anonimizate, urmând să fie prelucrate în scop statistic pentru stabilirea prevalenţei supraponderalităţii şi obezităţii la copii”, se arată în informarea privind evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar, publicată pe site-ul INSP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Trimiteti-i sa pupe moaste

  2. 🤦

  3. Clar că li se vor implanta un cip odată cântăriți și astfel vor deveni sclavii ieuropei

  4. Spurcata știință

  5. Alba pe primul loc la absorbție de fonduri UE…oare cei din comisie n-or fi interesați de unde aversiunea asta? Ca plăteau ca să fie promovate investițiile finanțate de ei.

  6. Dacă le dădea un kil de ulei și o găleată cu PSD, semnau cu trei mâini acordul de consimțământ.

  7. Mare ghinion să ai asemenea părinți,noroc că vor pleca cei mai mulți în lumea largă

  8. Ti’ai gasit unde sa faci asta, intr’unul din judetele de top la mintea incuiata, religiozitate sporita, lipsa scolii elementare in randul parintilor si a salariilor mizere. Si daca nu erau cele de mai sus, intr’unul din judetele cu cea mai grasa si nesanatoasa mancare!

  9. Prin măsurare și cântărire oamenilor li se introduc cipuri in cap…

    Se vede treaba ca sunt unii antieuropeni in Transilvania care trec de limitele rațiunii și imaginabilului.

  10. Are si Gradina Maicii Domnului destule buruieni…

    • Stiu ei ce stiu ca de la UE ne vine mancarea nesanatoasa si de la jocurile pe telefon, computer. Un copil care nu alearga, nu se joaca cu alti copii in mediul natural inconjurator e un viitor pacient precoce al sistemului de sanatate, victima a furnizorilor de junk food si a sistemului bolnav care incurajeaza consumul de mancare din import.

  11. votanti aur, de astia de urasc sapunul, ca le iese solzi cu 5g si bluetooth

  12. Si tembeliziunile si multe biserici si unii ministrii au contribuit la formarea acestei atitudini stupide.