G4Media.ro

SURSE: UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării și la Ministerului Mediului /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării și la Ministerului Mediului / Va considera că este scos de la guvernare dacă PNL și PSD nu respectă protocolul

UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Mediului și va considera că este împins afară de la guvernare dacă PNL și PSD nu respectă protocolul încheiat în decembrie 2021, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful Uniunii. Potrivit acestora, miniștrilor Cseke Attila și Tancsoz Barna nu li se poate reporoșa nimic care să justifice preluarea ministerelor conduse de ei de către liberali sau pesedisti.

”Noi nu ieșim de la guvernare. Dar dacă vom pierde Dezvoltarea și Mediul, vom considera că am fost scoși afară de la guvernare, iar PNL și PSD nu au respectat protocolul coaliției”, au declarat sursele citate pentru G4Media.ro. Potrivit altor surse, Kelemen Hunor înclină spre ieșirea de la guvernare, inclusiv din cauza problemelor sociale pe care Guvernul trebuie să le gesioneaze și care s-ar putea repercuta inclusiv asupra UDMR. Dacă ar rămâne la guvernare în aceste condiții, Uniunea riscă să nu mai facă pragul electoral anul viitor și să rateze intrarea în Parlament.

Surse de la vârful coaliției au declarat pentru G4Media.ro că o decizie nu a fost luată în privința menținerii UDMR în Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă ar fi trebuit să demisioneze la sfârșitul acestei săptămâni, dacă se încheie greva din educație. Greva continuă însă, prin urmare demisia lui Ciucă din fruntea Guvernului este din nou sub semnul întrebării. ”PSD și PNL credeau că greva se va încheia cu acest memorandum publicat în Monitorul Oficial și că va putea începe rotativa”, au declarat sursele citate. Cum memorandumul nu a avut efect, iar greva continuă, ba mai mult, a fost anunțat un nou protest, planul politic ar fi picat din nou.

Ar fi fost agreat inclusiv clendarul audierilor în Parlament și votul de învestire, având în vedere că a rămas puțin timp până la finalul sesiunii parlamentare, care se încheie pe 30 iunie.

Inițial, Ciucă ar fi trebuit să demisoneze pe data de 26 mai, însă greva profesorilor, protestele de la București și din alte orașe mari din țară l-au determinat pe șeful statului să-și schimbe poziția referitoare la rotativă și să o amâne pe durata negocierilor cu sindicatele din educație.

Nicolae Ciucă ar urma să preia președinția Senatului după demisie. În timpul negocierilor de săptămâna trecută liberalii ar fi revendicat pentru PNL ministerul Dezvoltării deținut în prezent de UDMR. Speculațiile au fost că premierul Ciucă ar urma să preia ministerul Dezvoltării după demisie, însă acesta a negat public.

La acest moment, partidele din coaliție au convenit ca PSD să păstreze ministerul transporturilor. Grindeanu ar urma să conducă în continuare acest minister. PNL ar rămâne cu ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Abia astept un ministru la mediu care sa faca Tombola la tot ce da moca si sa nu ne mai puna sa stam la coada la ora 10 fix sa daca click ca sa prindem ceva

  2. Să plece ungurii de la guvernarea României. Au guvern la Budapesta!

  3. ar fi „maxima” realizare a UDMR, au lucrat la scos USR din guvernare, si acum sa ramana si pe afara

  4. Daca UDMR se pricepe la ceva cu adevarat, acel ceva este atarnarea de putere.

  5. Cade guvernul înseamnă!

  6. Nu mi-e clar care este problema dacă pleacă UDMR. Momentan nu este nevoie de procentele lor pentru majoritate, iar dacă va fi nevoie mai încolo oricum se vor întoarce, nu vor refuza oportunitatea guvernării. Ar trebui dați afară mereu atunci când nu sunt realmente necesari și împărțite ministerele între celelalte partide.

  7. Bravo lor. Cuvantul este cuvant!