G4Media.ro

SURSE Raportul judecătorului Lăzăroiu este orientat spre admiterea de către CCR a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Raportul judecătorului Lăzăroiu este orientat spre admiterea de către CCR a sesizării lui Iordache pe completurile de trei judecători / Cel mai probabil, decizia va fi luată azi

Raportul întocmit de judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu în ceea ce privește sesizarea depusă de Florin Iordache la CCR referitor la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acțiunii fostului ministru al justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții Constituționale.

”Concluziile raportului lasă la latitudinea Curții să decidă, nu se face o recomandare clară pro sau contra admiterii sau respingerii sesizării. În schimb, întreaga argumentație este orientată (spre admiterea sesizării lui Iordache – n. red)”, au declarat sursele citate.

”Foarte probabil va fi luată o decizie azi. Toate lucrurile arată acest lucru. Ca decizia să fie amânată ar trebui ca un judecător să propună acest lucru și se supune la vot”, au mai explicat sursele citate.

Petre Lăzăroiu a fost desemnat de președintele CCR, Valer Dorneanu, judecător-raportor în această speță care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.

Lăzăroiu a transmis raportul colegilor săi judecători abia marți după-amiaza, cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței de judecată, stabilită pentru azi la ora 10:00. Potrivit unor surse din cadrul CCR, este cu totul neuzual ca un judecător să transmită atât de târziu raportul, mai ales într-o speță importantă. Petre Lăzăroiu a fost numit judecător CCR în septembrie 2008 de către președintele de atunci, Traian Băsescu, mandatul fiindu-i reînnoit un an mai târziu. El urmează să părăsească CCR în vara acestui an.

Surse juridice au explicat pentru G4Media.ro că CCR a solicitat anterior ședinței de azi o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de 3 judecători.

”Au fost cerute informații despre modul de constituire al completurilor de 3 judecători și despre specializarea acestora, începând cu 2009. De asemenea, CCR a solicitat date și despre câte dosare au fost judecate în baza legii 78/2000 (privind prevenirea corupției – n. red.), despre impact și altele”, au precizat sursele citate.

La sfârșitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ICCJ.

Iordache a preluat strategia apărării în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare. El a făcut sesizarea la CCR pe când era delegat președinte al Camerei Deputaților, chiar în săptămâna în care Liviu Dragnea a fost internat în spital, acuzând dureri de spate.

Potrivit strategiei avocaților lui Dragnea, preluată de Iordache în sesizarea către CCR, verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale, președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, argumentând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții cu un conflict juridic nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.

  • ”Cu privire la cererea care formează obiectul dosarului nr. 642E/2019, vă rugăm să constataţi inadmisibilitatea acesteia, întrucât nu a fost formulată de titularul dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, conform art. 146 lit. e) din Constituţie, deoarece atribuţia preşedintelui Camerei Deputaţilor de a sesiza instanţa de contencios constituţional nu poate forma obiectul delegării, potrivit paragrafelor nr. 57 şi nr. 59 ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 538/2018”, a transmis Tarcea judecătorilor constituționali.

Un alt punct de vedere a fost transmis Curții Constituționale de către Asociația Vedem Just, sub forma de amicus curiae, și conține cinci argumente pentru care membrii asociației consideră că la ICCJ nu a fost și nici nu este obligatorie înființarea completelor de trei judecători specializate în soluționarea cauzelor de corupție.

Nu în ultimul rând, și PNL a intervenit în această speță. Liberalii au atacat la Curtea Constituţională prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi şi a cerut amânarea sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie către vicepreşedinţi. Tocmai din acest motiv am solicitat Curţii Constituţionale să amâne analiza conflictului juridic de natură constituţională provocat de Florin Iordache în numele inculpatului Liviu Nicolae Dragnea până la judecarea pe fond a sesizării noastre”, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Sesizarea PNL a fost programată pentru dezbatere pe 7 mai.

Citește și:

”Glonțul de aur” al lui Dragnea. Ce se întâmplă dacă CCR admite pe 10 aprilie sesizarea lui Iordache privind inexistența completurilor specializate pe corupție la Înalta Curte

SURSE Dragnea a schimbat strategia. Mizează totul pe decizia CCR din 10 aprilie, după ce Guvernul Dăncilă a refuzat să-l salveze cu un OUG pe modificarea Codurilor

Foto: Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Lazaroiu, acest stâlp al înțelepciunii politice. Se vede pe fața lui înțelepciunea hahaha

    • Asta abia asteapta sa se pensioneze. Crezi ca-l mai intereseaza pe el cum se judeca constitutional? E mai simplu sa raspunda la comanda primita.

    • Dar azi vor da amanare.

    • Marcele, jigodia asta nu are intentia sa se pensioneze propriu-zis, ci doar sa incaseze pensia grasa, si sa ajunga pe post si mai gras platit in consiliul BNR.

    • Gabriela, doamna, unde sa ajunga impostorul?!!!!!!

  2. daca admite exceptia, asa s-ar explica relaxarea lui Tudorel si teatrul ieftin cu Dragnea si dancila din ultimele zile.

    • Strada Se Va Umple incepand de la kiseleffzece si Placutza Suedeza Va Rasuna pana la Bruxelles

    • @undomn, really? Cu cine?

    • @un domn; nu se mai umple nimic. Lumea e scarbita si vlaguita. Se asteapta rezultatele votului pe 26 mai si apoi fiecare omo hotaraste daca mai sta in tara, daca pleaca, daca mai iese in strada.
      Daca neamtul organiza referendum acum 2 ani, acum cred ca era mai simplu. Dar sfatuitorii l-au convins ca mai bine sa o faca in an electoral ca sa-si asigure si al doilea mandat.

    • @Spawn si @amok
      Caderea Bastiliei a fost Fenomen Mistic sau Paranormal sau a fost Actiunea Strazii ? Asa si noi cei care am Ramas ar Trebui sa ne gandim, lasam Romania asa “gratis” pe mana Ciumei Roshii ?

    • @un domn; compari mobilitatea de miscare de acum ci cea de acum 200 de ani.
      Cum granitile sunt deschise raman numai pesedistii si asistatii social in cativa ani.
      Totul depinde de rezultatul votului. In prezent, Romania este sfasiata institutional

    • Atunci ce a insufletzit Strada ? Atunci cum s a mobilizat Strada ? Mobilitatea Cred Ca vine din Constiinta Fiecaruia !

    • @un domn; Am iesit la majoritatea manifestatiilor. Tu stii cum e sa simti dezamagirea sa vezi cum scade adunarea de la zeci de mii de oameni la o adunare de 10 oameni?

    • Romania este in Acei Zece Oameni sau Acel Vrednic Roman

      https://adevarul.ro/locale/focsani/impresionant-singurul-protestatar-orasul-vrancean-odobesti-sustinut-grup-tineri-bucuresti-fotografia-facut-inconjurul-internetului-1_5896cadc5ab6550cb824f2c7/index.html

      Cand In Strada, in Romania NU va mai Protesta Cineva, in zilele Urmatoare Se Va Auzi Dictatura !

    • Dragii mei,
      Nu intervin in discutie ca sa va contrazic sau sa fiu de acord cu voi, vreau doar sa va spun 2 lucruri importante:
      -micii de la Selgros s-au scumpit ca dracu’ ;
      -ploaia marunta pe care ati simtit-o pe pielea voastra zile acestea va tine luni de zile si astfel gratarele vor fi inutilizabile;

      PS. Bineinteles ca vom iesi in piete cu mic cu mare, doar nu o sa lancezim pe langa gratare si doar nu o sa oferim prilej sa se spuna in viitor ca am fost niste lasi…!

      PPS. Sunt insa de acord ca cele mai importante momente vor alegerile europarlamentare+referendumul. Sunt doar doua variante:
      -fie iesim in numar mare si reaprindem astfel speranta. Estimez un procent de 65% participare, cu PSD-ul la 17-18% ;
      -fie ne lasam influentati pentru a nu stiu cata oara de sloganuri de genul:”Nu ies pentru ca-mi pute. Sunt toti aceea mizerie !”, caz in care estimez 40% prezenta la vot, cu PSD-ul la 27-28%. Dar nici in aceasta ultima varianta nu suntem chiar terminati, asa cum spun unii, ci doar va fi mult mai greu sa aruncam Ciuma Rosie la cosul istoriei…!

  3. ori legile sunt asa de interpretabile , si atunci daca se poate interpreta ar trebui acceptata si cealalta versiune, ori astia sunt niste amatori in aplicarea legile ?!

    • pai asta e problema. Ca CCR-ul a devenit in ultimii doia ani ceea ce este interzis: o instanta de judecata. CCR nu trebuie sa interpreteze legile, ci sa rezolve conflicte de constitutionalitate

    • Nu sunt atat amatori, cat corupti. Cei 6 care accepta toate nemerniciile psdistilor sunt santajabili si/sau de vanzare, sunt si 2 care se pozitioneaza de foarte multa vreme impotriva si fac opinii separate – judecator Stanciu si Minea, si inca un judecator care-a ajuns sa fie scarbit de masinatiile rosii, si de ceva vreme a venit alaturi de cei 2 – judecator Morar.

  4. Romania are cea mai labila Constitutie. Ce astazi este constitutional, maine devine neconstitutional.

    • Corect, PSD lucrează după vechile reguli ale Securităţii, care face doar lucruri legale, dar tot ei decid ce e legal.

      Nu-i de mirare, când 6-7 din cei 9 sunt din mafia PSD.

  5. Flit deja pentru liberali, urmeaza flit pentru VedemStramb si ICCJ. Curios, Basescu nu zice nimic de Labaroiul pus de el la CCR, asta ca si el si anturajul lui asteapta aceasta decizie ca pe un cires copt. Ce urmeaza? Dublarea emigrarii.

    • Cred ca esti prea fatalist! Eu inca mai sper, ca prostu’!

    • @ irinel: „Basescu nu zice nimic de Labaroiul pus de el la CCR, asta ca si el si anturajul lui asteapta aceasta decizie ca pe un cires copt.” Mai crede cineva că Băsescu este străin de jihadul dezlănțuit asupra justiției, de doi ani de zile? Numai o minte diabolică ar fi putut născoci toată desfășurarea asta de forțe care a adus o țară întreagă în pragul infarctului. Dragnea&compania sunt doar uneltele (interesate, desigur) cu ajutorul cărora și-a pus în aplicare planurile mârșave. Să ne amintim cum a început totul, de la arhiva SIPA, cu Băsescu în prim-plan. Acum s-a retras la umbră. Udrea, Bica și ceilalți sunt la adăpost…

  6. asta nu era cu mandatul depasit?

  7. Îl vor scăpa, doar de asta stau acolo politrucii lui Dragnea în frunte cu Dorneanu. CCR-ul a ajuns o rușine națională, mai ceva ca parlamentul.

  8. Va urma o contestatie pe completurile de 7 judecatori apoi de 9 judecatori,de 11 judecatori ,de 13,de 15 …de 223 de 1001 de nopti si judecatori s.a.m.d. pana cand se va duce dracu tara asta si Justritia ei ca sa fie eliberati Dragnea si gasca lui.Dar toate au un pret,inclusiv brutalitatea lui Dragnea sau a PSD-ului.

  9. Tovarasul din poza are grade pe umar sau mi se pare mie ?

  10. Are sau nu Lăzăroiu mandat valabil? De ce n-a ieșit Iohannis să lămurească problema care s-a tot pus în discuție?

    Țară de proști șo prostiți pe față…

    • Si tu acuma! Dar cate vreti sa faca Iohanis? Nu le poate face pe toate, ca-i si el un singur om!

  11. Democrația este grea.
    Poporul a ales PSD, ce este atât de greu de înțeles?

    Nu sunt la prima guvernare, asemănătoare au fost și celelalte.
    Asta ați votat, asta aveți.
    Ieșiți la vot, luati-vă ochelarii, puneți ștampila!

    • Cand P$D va avea Minoritate in Viata Politica sa nu te citesc vaietandu te pe aici !

    • Asa e, democratia e grea. Pentru ca are la baza bunul simt!

    • Drept graiesti, domnule Rădulescu, bunul simț.
      Excelati in asta, domnia ta, gabriela, marius, dobre, cuochiipevoi,….Imi cer scuze dacă am omis pe cineva, cei de la latrina 3 vă invidiază.
      S-auzim de bine!

  12. Paradoxul mioritic.

    Astazi (sau la un termen viitor) CCR ar putea decide ca infractiunile de coruptie ar fi trebuit sa fie judecate exclusiv de judecatori „specialisti” in domeniul coruptiei, in caz contrar, toate sentintele din ultimii 10– 15 ani pot fi declarate ca neconstitutionale.
    Acum se poate pune intrebarea:
    Cat de constitutionale sunt deciziile CCR, din moment ce doar 2 din cei 9 judecatori au studii de specialitate in domeniul dreptului constitutional?
    Am rasfoit CV-urile membrilor CCR si se pare ca doar Enache si Attila au „specializare” in acest domenju.
    Ceilalti 7 au toti niste CV-uri foarte stufoase, dar fara nicio legatura cu dreptul constitutional.
    Daca marseaza pe ideea completelor judecatoresti specializate , CCR ar trebui sa-si declare propriile decizii ca fiind neconstitutionale. (mai ales daca luam in considerare faptul ca deciziile CCR sunt cu mult mai importante pt societate decat sentintele date in dosarele de coruptie)

    Iaca dilema!

  13. Inca una buna de pus in rama.

    Iordache a sesizat CCR.
    PNL a cerut CCR sa respinga/amane sesizarea lui Iordache.

    Astazi, CCR analizeaza sesizarea lui Iordache, iar pe 7 mai va discuta cererea PNL.
    Sa presupunem ca astazi CCR ii da dreptate lui Iordache. In acest caz, ce naiba mai discuta pe 7 mai?

    • Cum spuneam, România…mioritic plai…

    • chiar asa, un specialist in constitutional ne spune ce se va intimpla daca ccr admite azi cererea lui Iordache: se da OUG de armonizare si se aplica legislatia mai favorabila, se aplica de la sine, prin contestarea de catre inculpati/condamnati? Si api in mai, daca admite ccr cererea PNL, se mai dau lucrurile inapoi dpdv al inculpatilor/condamnatilor sau ramane cu legislatia penala mai favorabila?

    • Cel mai interesant ar fi astazi sa-i dea dreptate lui Ciordache si data viitoare PNL-ului!
      Ca sa fie noaptea mintii totala.

    • Ce au pus pe grătar de 1 mai!!??

  14. Judecatorul acesta este expirat Opinia acestuia nu trebuia luata in seama la legiferare. Legal , timpul acestuia in CCR a expirat de cateva luni. Ilegal, imoral si poate fi contestat in justitie , prezenta acestuia la CCR.

  15. La referendum de ce sa nu raspundem la o intrebare legata de pensiile speciale versus contributivitate.Hai sa ascultam poporul.

  16. Fac toate nefacutele dupa care la maxim45 de ani ies la pensie si se pisa pe noi!

  17. Astazi va cadea prima bomba nucleara dupa Hirosima si Nagasaki, peste capetele poporului roman.Sa ne invatam minte sa mai stam la gratare si la mici cand sunt alegeri. Parca vad ziua minunata de decembrie din 2016(anul cel mai netrebnic din acest secol, cu Trump, Brexit si , pentru noi PSD si infractorul Drgnea). Soare, caldut, bine, oamenii la gradini, la soare, bland mangaiati. Asa ne trebuie. Si nici macar buncare anti-atomice nu avem.Dar noi, tot la gratare si gradini de vara.Sa fim sanatosi!

    • Gresesti! Ori nu cade nicio nucleara, ori cad doua la interval scurt de timp. Pentru ca aproape imediat dupa atomica CCR vine nucleara de la UE cu activarea art.7.
      Si stiu si ei asta. De aceea eu sunt convins ca nu va fi niciuna.

  18. Parcă era o decizie chiar a CCR, relativ recentă, conform căreia ÎCCJ este singura înstanță cu judecători specializați în toate domenii, înclusiv cel al corupției, nemai fiind nevoie de constituirea unor complete specializate.
    Ori Lăzăroiu ăsta e senil, ori încalcă cu bună știință decizia anterioară a CCR, ceea ce face actuala decizie, în cazul în care este pro ciordache, neconstituțională.
    E, unde naiba să ataci o astfel de hotărâre? La C.A.?

  19. KGB-ul este aici si lucreaza la cel mai inalt nivel….se numeste CCR. Cativa tovarasi CCR-isti cu pensii grase si blindati de titluri universitare isi preiau ordinele direct de la Est.