G4Media.ro

SURSE Comisia privind revocarea șefului Inspecției judiciare este dominată de tabăra fostei…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Comisia privind revocarea șefului Inspecției judiciare este dominată de tabăra fostei șefe a CSM, Lia Savonea, un aliat al lui Lucian Netejoru / Procedura se desfășoară pe legile Justiției de pe vremea lui Dragnea

Comisia CSM care va evalua activitatea șefului Inspecției judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, privind o eventuală revocare din funcție, este dominată de tabăra fostei șefe a CSM, judecătoarea Lia Savonea, un aliat al lui Netejoru, au explicat pentru G4media surse judiciare.

Astfel, comisia este formată din judecătoarele Lia Savonea, Margareta Nicoleta Țînț, Mariana Ghena, din partea Secției pentru judecători a CSM, Romeo Chelariu – reprezentant al societății civile, și procurorul Cristian Ban, din partea Secției pentru procurori a CSM.

Lia Savonea este fosta șefă a CSM. Este considerată în continuare șefa de facto a Consiliului, cu o agendă anti-reformistă și anti-DNA. Soțul ei, avocatul Mihai Savonea, a fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale, și cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie.

Margareta Nicoleta Țînț și Mariana Ghena sunt două judecătoare care votează alături de Lia Savonea, au explicat sursele G4media.ro, iar Romeo Chelariu este reprezentant al societății civile desemnat de vechiul Senat, dominat de PSD-ALDE și condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorul Cristian Ban este cel care, în martie acest an, a solicitat revocarea lui Netejoru pentru 5 motive, cum ar fi faptul că Inspecția judiciară protejează și nu verifică abuzurile Secției Speciale, hărțuiește magistrații incomozi și are o rată deficitară a acțiunilor disciplinare menținute de Înalta Curte. Vezi detalii aici.

Comisia privind revocarea lui Netejoru a fost constituită potrivit legilor Justiției modificate pe vremea lui Dragnea

Potrivit articolulul 67, alineatul 5 din legea CSM nr. 317/2004, ”inspectorul-șef poate fi revocat din funcție de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale. Revocarea se dispune pe baza raportului de audit prevăzut la art. 68, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită conform alin. (3^1), însă fără participarea psihologului”.

Legea prevede ca Secția de judecători numește 3 membri cu grad de la tribunal în sus, Secția de procurori numește 1 membru cu același grad, iar plenul – 1 reprezentant al societății civile. Comisia în această componență apreciază dacă sunt motive de revocare și dispune revocarea, soluția comisiei urmând să fie validată doar pe formă de către plen, care nu are competență să reanalizeze dacă sunt motive de revocare. Așa e legea modificată pe vremea lui Dragnea”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

”Și la numire se procedează la fel. Netejoru a fost numit de către această comisie în altă componență, în care 3 membri au schimbat modul de notare peste lege și regulament, iar ulterior le-au anulat notele celorlalți 2 membri pentru că au dat note mai mici decât cele impuse arbitrar de ei. Plenul a validat cu 10-9 decizia considerată nelegală, iar în prezent hotărârea CSM se judecă la Înalta Curte. Și se tot judecă din 2019”, au explicat sursele G4media.ro.

În plus, nu există un termen pentru reunirea comisiei privind revocarea lui Netejoru, au explicat sursele G4media.ro

În decizia din 18 mai 2021, Curtea de Justiție a UE a stabilit că numirea lui Netejoru ca șef interimar al Inspecției judiciare, prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD, a încălcat legislația UE, în consecință actele IJ semnate de Netejoru în perioada septembrie 2018 – mai 2019 ar fi nule.

Netejoru este la al doilea mandat în fruntea IJ, însă în 2018, după expirarea primului, a fost desemnat interimar timp de 6 luni prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD. Sub conducerea lui Netejoru, Inspecția judiciară s-a remarcat, alături de Secția Specială, prin acțiuni îndreptate împotriva magistraților care luptau cu corupția sau care deranjau prin criticile aduse modificărilor legilor Justiției făcute de PSD-ALDE-UDMR. Magistrați precum fosta șefă a DNA, actuală șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, sau Cristi Danileț, Dragoș Călin, Bogdan Pîrlog și alții, nu au scăpat de acțiunile disciplinare ale Inspecției judiciare conduse de la Lucian Netejoru.

Foto: Lucian Netejoru – (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. S-au terminat problemele in Romania ramasese justitia si LGBT.

  2. SE URMEAZA ACEEASI SCHEMA DE INSCAUNARE PE VIATA FOLOSITA PENTRU weber.

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNUE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  3. Pacat ca nu avem o majoritate parlamentara care sa vrea sa repare legile, asa cum a mintit PNL in campanie. Dar voi tot PNL, PSD si AUR votati.

  4. Justiția românească e condusă de o clică coruptă ce nu e deranjată de nimeni .Ceea ce înseamnă că e convenabilă pentru clasa politică și pentru serviciile de care ține securitatea țării. Mai puțin pentru români și România. Cât timp vom plăti salarii și pensii speciale pentru aceștia?

  5. Si ministrul adormit al justitiei ce face?
    Exact.
    Doarme.
    Si din cand in cand se trezeste si incepe sa se vaite.
    Apoi adoarme la loc.

    • Ce vrei să facă, în acest caz, necunoscătorule și băgătorule în seamă degeaba, care ești?
      Dacă nu știi că MJ nu are atribuții în revocarea șefului IJ, află acum. Și taci pe veci.

    • Bai @Zumzi

      Tu ai citit articolul?
      „In 2018, Netejoru a fost desemnat interimar timp de 6 luni prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD”
      Legile nu s-au schimbat. Sunt exact aceleasi.
      Totul a fost aranjat de ministrul justitiei Tudorel Toader, totul fiind perfect legal, cu acceptul CCR.
      L-ai auzit tu cumva pe ministrul Stelian ca a incercat macar sa initieze o OUG pt incetarea mandatului de 6 luni a lui Netejoru? Bai Citule, uite, cu o OUG am putea face asta, asta si ailalta.
      Sau macar sa reclame faptul caNetejoru sta pe functie deja de 3 ani, in loc de 6 luni cat i-a fost fixat interimatul?
      Adica Tudorel a avut toata puterea sa faca praf justitia, legile sunt inca in vigoare, iar tu vrei sa ne lamuresti ca Stelian nu are putere?
      Are exact puterea pe care a avut-o Tudorel, pt ca nu s-a schimbat absolut nimic in lege.
      Dar Stelian nici macar nu a incercat sa schimbe ceva!
      Faci ceva ce crezi ca trebuie facut.
      Ajungi la CCR.
      CCR te respinge.
      Nu-i nimic, modifici textele dupa cum vrea CCR si pana la urma tot reusesti.
      Si chiar daca nu reusesti, macar incerci.
      Si dupa ce ai incercat de 3 ori, pe trei cai diferite si n-ai reusit, pleci din fruntea ministerului si lasi loc unuia mai competent.
      Nici macar nu incerci, dar te vaiti toata ziua ca nu poti!
      Pai da-ti demisia si gata povestea.

    • @cosmic deac, numirea si revocarea sunt 2 chestii total diferite. Daca el a fost pus usor nu inseamna ca si poate fi dat jos la fel de usor si in niciun caz prin ordonanta de urgenta.

    • @Bati un cui…

      „(CJUE) a stabilit prin decizia din 18 mai 2021 ca numirea interimara a inspectorului-sef Lucian Netejoru in septembrie 2018 a fost una politica si incalca tratatul Uniunii Europene.”

      L-ai auzit tu pe Stelian batand macar un cui pe aceasta problema?
      Macar sa se zbata putin, sa arata ca ii pasa, sa incerce macar sa se ancoreze de aceasta decizie clara a Curtii Europene de Justitie?
      Adica Stelian se vaita toata ziua ca nu poate face nimic ca sa repare porcariile facute de Tudorel, cu toate ca puterea lui ca ministru al justitiei este exact aceeasi pe care o avea slugoiul lui Dragnea.
      Si e vb de o putere conferita de insasi CCR, adica nu exista absolut niciun impediment pt Stelian sa foloseasca exact aceleasi prerogative perfect legale pt a repara mizeria PSD-ista instaurata de Dragnea-Tudorel-Savonea.
      Nici pampalaul Predoiu n-a facut nimic si nici adormitul Stelian nu face.

    • Nu veni cu argumente care nu sunt fiabile! – Tudorel contrar lui Stelian… a avut susținere în parlament majoritar, nu este cazul lui Stelian… UDMR refuză… deci lipsa de majoritate parlamentară! In plus și senatul cu camera deputaților era majoritară de partea roșie! Că nu-ți place de USR… ptr că ai pus botul la media coruptă… este dreptul tău… Însă nu veni cu stereotipuri… ieftine și irealizabile! Aici nu este vorba de competență (pe acest subiect) ci este vorba de refuzul UDMR dar și mulți PNL-isti de a dori această schimbare.

    • Cosmin Deac.Să faci ce spui tu trebuie multe multe cunoștințe de drept cu ajutorul cărora să găsești soluții la orice,ori în materie de drept nu poti compara pe neica nimeni Stelică Garsonieră Mică cu handicap cu Tudorel Toader o eminentă în drept.

  6. Dupa 2 ani , nu inteleg cum nu se pot inainta instrumente legale care sa schimbe fata justitiei !!! Avem aceste figuri mediocre si sinistre parca teleportate din negura perioadei staliniste,alese dupa chipul si profesionalismul carmaciului Dragnea . Savarinele , Netejoru mediocritati sterse , promovate pentru legaturile cu zona gri a societatii, lipsiti de viziune europeana, incapabili sa comunice cu parteneri europeni intro limba straina,aceste umbre ar trebui pensionate sau trimise inapoi in Republica Teleroman de unde au venit.

  7. Asa arata reforma la PNL:))))))

  8. Niste incompetenti, Stelica legile alea le modificam si noi?, inca putin si se face anul.
    Daca tu ca ministru de paie nu ai nici o atributie, ai putea sa iti dai demisia.

    • MINISTRUL JUSTITIEI E ATACAT PENTRU CA A DEMARAT PROCEDURILE DE CONCURS PENTRU FUNCTIILE DE CONDUCERE DIN PARCHETE SI N-A INTREBAT CINE TREBUIE SA LE OCUPE !

    • Ca si VV alt diamant…
      Face prea putin de prea mult timp, trebuia sa se duca peste ei nonstop, este doar un incompetent. Nu cred ca nu putea sa taie niste sporuri, are cea mai mare functie din justitie.
      Un portar are voie sa dea afara?, o liftiera are voie?

  9. Legile justitiei pot fi majorate doar de către parlament, care cu o majoritate constituită cu ajutorul UDMR și cu o parte din PNL apropaită încă de PSD, nu este dispus să facă un asemenea demers.

    Mass-media, aflate în cvasitotalitate în slujba cleptocrației, au reusit prin manipulare să mențină în funcții cele mai nocive pentru democrație personaje.

    România este exemplul cel mai elocvent că un stat, chiar membru al UE și NATO, poate rămâne captiv claptocrației.

  10. Apropo, am mai desoperit niste legi incalcate cu nonsalanta de acest Netejoru. Voi trimite un mail la redatie, poate publicati ce mai face individul asta.

  11. Coalitia mai are o singura sansa sa redreseze justitia, daca rezista pana in Decembrie 2022 fara sa se destrame.

    Am inteles ca anul viitor vor disparea din CCR 3 judecatori (Dorneanu, Pivniceru si Morar) si vor fi inlocuiti cu 3 judecatori numiti de Presedinte, Camera Deputatilor si Senat.
    Deci, in vara viitoare, coalitia ar avea sansa sa distruga suprematia borfasilor PSD in interiorul CCR.

    Iar la sfarsitul anului viitor vor disparea definitiv din CSM; Savonea si toata haita ei (Baltag, Oprina, Evelina, Balan si care or mai fi) pt ca in Decembrie 2022 li se termina mandatul si nu mai poate fi reinnoit..

    Macar pana in decembrie 2022 sa reziste coalitia.

    • @Cosmin D. „sa reziste coalitia pana in decembrie 2022” – udmr si pnl nu fac parte din coalitie ? Cine pune piedici la desfiintarea sectiei speciale, cine se opune depolitizarii alegerilor procurorilor la marile parchete? Ce se va schimba dupa 2022? Nimic, atata timp cat iohannis si pnl sunt la carma tarii.

    • @Sincer

      Eu m-am referit la coalitia de guvernare, in totalitate..
      Tu ce n-ai inteles?
      Pe mine, personal , ma doare exact in cur ca PNL vrea una, USR alta si UDMR face circ.
      Eu imi doresc ca aceasta coalitie cu Presedinte, Guvern si majoritate parlamentara sa scape Romania de ciuma PSD-ista.
      Ramane de vazut daca sut capabili sa gestioneze situatia fara sa se faca de ras.
      Cum o fac e treaba lor.
      Mai faci un compromis, mai lasi de aici si pui dincolo, mai inghiti o broasca, tot tacamul.
      Daca distrug coalitia si ajunge iar PSD la putere, nici macar nu mai conteaza ca de vina au fost PNL, USR, PLUS au UDMR.
      E vina lor, a tuturor celor care au promis in campanie ca vor scapa Romania de borfasii PSD.

  12. In materie de reformare a justitiei ,vad ca legislatia contara recomandarilor organismelor internationale la care Romania este parte si dreptului UE,care ar trebui sa fie obligatorie si pentru Romania potrivit tratatului de aderare si Constitutiei,legislatie instituita pe timpul regimului Dragnea,sustinut de vechea coalitie PSD-ALDE-UDMR si care a macelarit independenta justitiei,ramane si astazi in picioare,pentru ca exista parteneri ai coalitiei actuale care sustin aceasta legislatie abuziva,neajungand la un acord privind repararea legilor justitiei instituite in timpul guvernarii Dragnea prin procedura legislativa urgenta in Parlament.Si ma refer aici la UDMR si de ce nu si la o parte a PNL aflata pe aceeasi pozitie cu UDMR.In aceste conditii proiectele conforme dreptului UE si recomandarilor forurilor europene si care garanteaza independenta justitiei vizand repararea legilor justitiei adoptate anterior de regimul Dragnea,proiecte initiate cu buna credinta de ministrul justitiei Stelian Ion sunt blocate in Parlament in mainile acestei clici politice murdare care-si protejeaza proprille interese de criminalitate, sustinanand prin subterfugii si motivatii nefondate si inchipuite macelarirea justitiei independente initiate de regimul Dragnea, chiar cu riscul sanctionarii Romaniei pentru nerespectarea statului de drept.Imi pare rau ca trebuie sa spun,dar prin astfel de pozitii Parlamentul actioneaza ,prin neasigurarea legislativa a unei justitii independente,conforma legislatiei UE,ca un scut de protectie a criminalitatii, situatie valabila pentru institutie per ansamblu si implicit si pentru coalitia aflata la guvernare in materie de justitie.Pe acest fundal nu vad de ce vinovatul de serviciu este titularul portofoliului justitiei Stelian Ion, singurul care a actionat reformist si a dat dovada de flexibilitate si nu aceasta clica politica platita din bani publici care macelareste independenta justitiei la nivel institutional pentru a proteja interese de criminalitate.
    Si ca sa fie inteligibil si pe linie de legatura cu subiectul:care este motivul pentru care sunt tinute in vigoare dispozitiile Legii 317/2004,privind organizarea si functionarea CSM,introduse in lege pe timpul guvernarii Dragnea,prin modificarea legii,dispozitii conform carora atributele functionale de independenta ale Plenului CSM ,compus din 19 membri,dintre care 10 judecatori si 6 procurori, in materie de numire si revocare ca dispozitie,continut- a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, sunt suprimate si stirbite in continuare, prin trecerea lor in mainile unei asa zise comisii speciale , compusa numai din cinci membri ai CSM(trei judecatori,un procuror si un membru al societatii civile)?De ce independenta celorlalti 14 membri ai CSM, dintre care 7 judecatori,5 procurori si un reprezentant al societatii civile este incalcata,stirbita prin suprimarea discriminatorie in raport cu ceilalti membri ai CSM, a atributului functional de a se pronunta pe fond asupra propunerii de numire si revocare a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare?Practic atributiile de garant al independentei ale CSM sunt grav afectate prin suprimarea discretionara a posibilitatii de a se pronunta pe fond(nu prin validare pe forma asa cum se stipuleaza in cadrul legal initiat de guvernarea Dragnea) asupra propunerii de numire si revocare a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare ,de catre Plenul CSM in ansamblul sau, chestiune legata indisolubil de independenta justitiei.
    Interesant pe cadrul legal actual este continutul raportului de audit intocmit conform art.68 din lege,in conditiile in care in ultimii 4 ani,peste jumatate din actiunile disciplinate initiate de Inspectia Judiciara au fost clasate sau anulate,unele pentru incalcari flagrante ale procedurii legale de declansare a cercetarilor sau de investigatie,solutii confirmate in proportie de 90/% de ICCJ.Ori cum se explica faptul ca sesizari adresate de sectia de procurori a CSM vizand contoversata SIIJ zac nesolutionate din 2017 la Inspectia Judiciara.Sau cum ajung sa fie supuse cercetarii disciplinare, delicte de opinie ale celor ce apara statutul profesiei juridice, independenta si impartialitatea justitiei, prin exprimarea unor opinii critice,inclusiv pe marginea unor legi sau proiecte de lege controversate, aspecte sanctionate in practica ei de insasi CEDO(intr-o cauza vizand un magistrat din alta tara membra a UE).
    Cel care conduce Inspectia Judiciara nu poate oferi garantii de independenta atata timp cat a avut mandatul prelungit ,fiind desemnat interimar,printr-o decizie politica,respectiv OUG emisa de guvernul Dragnea ,la initiativa slugarnicului Tudorel Toader, contrar legii in materie, care dadea acest drept,numai CSM,institutie ale carei atributii au fost pur si simplu eludate.

  13. Pentru cine nu știe, Romania este condusă de Justiție,. Inu Guvern, nu Președinte, nu Parlament.

  14. atunci cand oamenii cinstiti vor trece in tabara infractorilor va fi vai si amar de corupti…ce lege permite un interimat lung de ani de zile? ce lege permite ca sefi de institutii juridice sa aiba legaturi asa clare cu infractori dovediti si condamnati? acesti demoni sunt asa de egoisti incat nu le e rusine de rusinea copiilor lor atunci cand istoria ii va declara inamici ai dreptatii, tradatori ai propriei profesii …mi-e rusine de lipsa lor de rusine… ce fel de jivine pot fi a dormi linistiti stiind ca au condamnat la moarte mii de copii in saracie lucie ferind infractori de la pedepsele cuvenite…cata karma negativa au de platit pentru a restabili echilibrul in viata asta sau in cea de dincolo…