G4Media.ro

Revocarea șefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, pe masa CSM. Cererea a fost…

Sursa: Agerpres/ Autor: Cătălina Păun

Revocarea șefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, pe masa CSM. Cererea a fost făcută de procurorul Cristian Ban: Am 5 motive principale, eu mă așteptam să își prezinte demisia de onoare

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a votat, marți, în unanimitate, sesizarea Comisiei speciale a instituției pentru analizarea și propunerea către plen a revocării lui Lucian Netejoru, șeful Inspecţiei Judiciare, au precizat surse oficiale pentru G4Media.ro.

Potrivit procedurii, comisia Specială din Consiliu este cea care decide dacă sunt sau nu motive pentru ca plenul forului să voteze o eventuală revocare a lui Netejoru.

Discuția a fost lansată în ședința Secției pentru Procurori de către Cristian Ban. Vezi ședinta integrală aici.

Ideile principale ale solicitării procurorului Cristian Ban:

  • Am în vedere 5 motive principale. Primul rezulta din apoartele de activitate, și în special din ultimul raport de bilanț, cel aferent anului 2020. Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea IJ în ultimii 4 ani și am constatat că în această perioadă au fost înaintate 50 de acțiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puțin de 18 acțiuni disciplinare au fost respinse și 10 anulate. Într-un procent de 90 la sută fiind menținute la ICCJ. În anul 2020 s-a ajuns la un istoric negativ în ceea ce privește acțiunile admise de către Secția pentru Procurori. În anul 2020, o singura acțiune disciplinară a fost admisă, 6 respinse ca neîntemeiate, iar 7 anulate pentru nerespectarea procedurilor legale în materie. (…) Eu mă așteptam ca inspectorul șef să își prezinte demisia de onoare, ori acest lucru nu s-a întâmplat.(…)
  • Un al doilea motiv este acela al consemnarii de mențiuni false în raportul de activitate- se menționează ca vulnerabilități instabilitatea legislativă și practica neunitara a Secției pentru Procurori, ori aceste aspecte sunt două minciuni grosiere.
  • Un al treilea motiv este cel prin care se reclama în raportul de activitate lipsa de personal, fără a se indica adevărata cauză a vulnerabilitatii. De ani de zile cauză principală de neatractivitate la înscrierea pentru un post de inspector judiciar constă în  acele dispoziții legale care reglementează aceasta procedura, fiind de notorietate lipsa de transparenta și obiectivitate  a acestor concursuri.
  • În al patrulea rând, avem în vedere adresa comunicată către Secția pentru Procurori: Eu spun ca sunt în fata unui refuz de efectuare a unui control prinvid înregistrarea și prioritizatea cauzelor în cadrul SIIJ care nu este decât un argument pentru cele semnalate de mine încă din 2017: cele două instituții își asigura una celeilalte imunitate de cercetare.
  • Și cinci, vreau să mă refer si la acea campanie de hărțuire abuzivă ale procurorilor DNA și a celor cu poziții critice față de modificările legislative nocive operate în anul 2018. 

Cine e Lucian Netejoru. Sub mandatele lui, Inspecția Judiciară a deschis nenumărate acțiuni disciplinare împotriva procurorilor care au instrumentat dosare grele. Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Aproape toate acțiunile disciplinare al IJ, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse însă de Secția pentru procurori a CSM.

Inspecția judiciară condusă de judecătorul Netejoru a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.

Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. Vezi aici.

Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției.

  • Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, a scris Danileţ.

Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută însă de Înalta Curte de Casație și Justiție. Vezi aici.

Sursa: Agerpres/ Autor: Cătălina Păun

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. era si timpul …

    • I se rupe moțu de basca, a stat 5 ani pe 100k euro si nu a riscat nimic, a indeplinit ordinele stapanilor dragnea si savonea. Nimeni nu-l poate inculpa pentru nimic, merge undeva prin sector 3 judecator juma de an si iese la pensie cu 25k lunar.

  2. Desființați întreg cuibul de acolo…unelte politice pe salarii nesimțite plătite de noi toți.

  3. demis dar si anchetat , anchetat nu prea cred ca trece prin filtrul Savonea .

  4. dar ca acest individ se semneaza „jud. dr.”, si ia probabil si spor) pt doctoratul plagiat??? (https://pressone.ro/seful-inspectiei-judiciare-lucian-netejoru-a-plagiat-aproape-toata-teza-sa-de-doctorat)

  5. Lucian slugăjoru, cârpa lui liviu drac-nea, câinele care-i executa orbește ordinele rahovarului! Acest sinistru personaj încă se mai găsește în fruntea Inspecției Judiciare? Foarte trist! Bănuiesc că și această nulitate de magistrat va încasa o pensie specială babană, nu-i așa! Un ins care s-a dovedit a fi rprietenul de nădejde al borfașilor, un hăituitor al magistraților, ăia puțini, care și-au permis să-și facă treaba în mod onest, cinstit și cu profesionalism. Să-ți fie rușine ție, sorin ovidiu vântu, pardon, stai mă, ăsta-i un alt escroc, slugăjoru!

  6. Don Mirel cu cap de miel (altă rimă n-am găsit)păi în rândul magistraților corecți întroduci procurorii maneliști Portocală Man,Ardelean,Onea și alte specimene similare?

    • hai lasa, du-te la lopatica si galetica, ca nu ai tu treaba cu lucrurile de oameni mari.

    • @kinki :
      Negulescu si ceilalti procurori mentionati si-au facut corect datoria. Au cules probe, au verificat probele, iar daca acestea s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in judecata.
      Nu au fabricat probe, nu au inventat nimic.
      Achitarile s-au produs pentru ca :
      – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca dovezile obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate
      – infractorii din parlament au dezincriminat anumite fapte penale
      – anumite dosare au incaput pe mainile unor judecatori corupti, care au ignorat probele beton, prezentate de procurori
      – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri
      Singura vina a lui Negulescu a fost ca a incercat sa profite de favorurile unei prostituate, dar nu amenintand-o cu vreun dosar (nici nu avea cum), ci promitandu-i reducerea pedepsei, in caz ca va face denunturi.
      Pentru aceasta fapta Negulescu a fost pedepsit.
      Dupa indepartarea lui Negulescu, procesul a fost reluat si prostituata a fost condamnata la 4 ani de inchisoare.

    • Pentru cei cu cap de miel.Probele culese prin șantaj sau prin promisiuni de pedeapsă mai mică pentru infractorii care fac delațiuni astea sunt probe numai pentru cei cu cap de miel(altă rimă n-am găsit la tembel)

    • @kinki :
      Probele, furnizate pentru a obtine o reducere a pedepsei, la fel ca orice proba, sunt verificate temeinic, inainte de a fi folosite pentru a trimite pe cineva in judecata.
      Daca probele nu sunt sustinute si de alte dovezi, cel care le-a furnizat primeste un spor de pedeapsa, pentru fals in declaratii.

    • ce varza esti. probele obtinute prin promisiuni de pedeapsa mai mica se folosesc in orice sistem juridic logic din lumea asta, ca altfel nu ai prinde pestii mari. mai taci si mai sapa. lasa notiunile de drept si pe alea de logica, ca n-ai tu treaba cu ele.
      orice mafiot mic care toarna un mafiot mare primeste pedeapsa mai mica pentru buna cooperare. ar fi si culmea sa fie altfel. dar na…la neuronul tau stingher…

  7. Trebuie promovat. În rezerva de cadre a CCR-ului.

  8. Netejoru este un individ toxic si ar trebui sa diapara din magistratura. Din nefericire, justitia este plina de personaje sinistre si n-ar fi exclus sa fie pus unul la fel.

  9. A cui ,, onoare ,, ? Masonii au onoare ?

  10. Nu numai ca mai e in tara taratura asta dar e inca in functie? Eu in locul lui eram deja in Costa Rica sau in Italia. Dar daca eram in locul lui n-as fi facut mizeriile astea.

  11. se poate abroga oug a sf martir daddy & tudorel cu privire la prelungirea mandatului expirat 🙂

  12. Inspecţia Judiciară de favorizare a infractorilor din justiţie. Dincolo de marile procese celebre sunt zecile de mii de procese unde judecătorii mint pe faţă şi nimeni nu face dreptate omului de rând. În România mori cu legea în braţe. Procurori înfrăţiţi cu interlopi. La Caracal IJ ce a făcut? În Dosarul Revoluţiei ce face marea Inspecţie de 31 de ani?!?!?! „Justiţia” din România este cancerul societăţii. Faceţi un audit câte plângeri au fost la Inspecţia de Muşamalizare. Nu au soluţionat nici 0,001%. La fel şi Secţia Specială.

  13. Netejoru este parte din mafia din justiție, problema este a noii puteri care a promis reforme în justiție, regretabil.