G4Media.ro

STUDIU Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă spre un colaps…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

STUDIU Un sistem crucial de curenți oceanici se îndreaptă spre un colaps care „ar afecta fiecare persoană de pe planetă”, avertizează oamenii de știință: „Este cu adevărat înfricoșător”

Un sistem vital de curenți oceanici ar putea să se prăbușească în câteva decenii dacă lumea continuă să pompeze poluare care încălzește planeta, avertizează oamenii de știință – un eveniment care ar fi catastrofal pentru vremea globală și „ar afecta fiecare persoană de pe planetă”, relatează CNN.

Un nou studiu publicat marți în revista Nature, a constatat că curentul de răsturnare meridională a Atlanticului (AMOC) – din care face parte și Curentul Golfului – ar putea să se prăbușească pe la jumătatea secolului sau chiar încă din 2025.

AMOC este o încrengătură complexă de curenți care funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală. Acesta transportă apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud.

Acesta joacă un rol crucial în sistemul climatic, ajutând la reglarea tiparelor meteorologice globale. Prăbușirea sa ar avea implicații enorme, inclusiv ierni mult mai extreme și creșteri ale nivelului mării care ar afecta părți din Europa și SUA, precum și o deplasare a musonului la tropice.

De ani de zile, oamenii de știință au avertizat asupra instabilității sale pe măsură ce criza climatică se accelerează, amenințând să perturbe echilibrul dintre temperatură și salinitate de care depinde puterea acestor curenți.

Pe măsură ce oceanele se încălzesc și gheața se topește, mai multă apă dulce curge în ocean și reduce densitatea apei, făcând-o mai puțin capabilă să se scufunde. Atunci când apele devin prea dulci, prea calde sau ambele, curentul transportator se oprește.

Acest lucru s-a mai întâmplat înainte. Cu mai mult de 12.000 de ani în urmă, topirea rapidă a ghețarilor a cauzat oprirea AMOC, ceea ce a dus la fluctuații uriașe de temperatură în emisfera nordică, de 10 până la 15 grade Celsius în decurs de un deceniu.

O oprire „ar afecta fiecare persoană de pe planetă – este atât de mare și de importantă”, a declarat Peter de Menocal, președintele Woods Hole Oceanographic Institution, care nu a fost implicat în studiu.

Un raport din 2019 al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a prezis că AMOC se va slăbi în acest secol, dar că este puțin probabil ca prăbușirea sa completă înainte de 2100.

Acest nou studiu ajunge la o concluzie mult mai alarmantă.

Deoarece AMOC a fost monitorizat în mod continuu doar din 2004, autorii studiului s-au uitat la un set de date mult mai mare și care ar putea arăta cum s-au comportat curenții într-o perioadă fără schimbări climatice cauzate de om.

„Trebuia să ne întoarcem în timp”, a declarat Peter Ditlevsen, profesor de fizică climatică la Universitatea din Copenhaga și unul dintre autorii raportului. Oamenii de știință au analizat temperaturile de la suprafața mării în Atlanticul de Nord, într-o zonă situată la sud de Groenlanda, pe o perioadă de 150 de ani, între 1870 și 2020.

Această parte a oceanului este încălzită de apa transportată spre nord de la tropice de către AMOC, a spus Ditlevsen, „așa că, dacă se răcește, este pentru că AMOC slăbește”. Autorii au sustras apoi impactul încălzirii globale cauzate de om asupra temperaturii apei pentru a înțelege cum se schimbă curenții.

Ei au găsit „semnale de avertizare timpurie” ale unor schimbări critice în AMOC, ceea ce i-a determinat să prezică „cu un grad ridicat de încredere” că aceasta s-ar putea opri sau ar putea să se prăbușească încă din 2025 și nu mai târziu de 2095. Cel mai probabil punct de colaps este undeva între 2039 și 2070, a spus Ditlevsen.

„Este cu adevărat înfricoșător”, a declarat el pentru CNN. „Nu este ceva ce ai pune cu ușurință în hârtii”, a spus el, adăugând: „Suntem foarte încrezători că acesta este un rezultat solid”.

De Menocal a spus că rezultatele studiului au fost „atât surprinzătoare, cât și alarmante”.

Este clar de ceva vreme că AMOC se va slăbi în următoarele decenii, a declarat el pentru CNN. În 2021, un studiu a constatat că AMOC dădea semne de instabilitate din cauza schimbărilor climatice.

Dar, până acum, nu am avut un interval de timp.

Noul studiu „oferă o analiză inedită care se concentrează pe momentul în care va avea loc punctul de basculare al AMOC”, a spus de Menocal, iar predicția studiului că prăbușirea va avea loc în jurul anului 2050 „este alarmant de curând, având în vedere impactul perturbator la nivel global al unui astfel de eveniment”. Deși, a adăugat el, este important de remarcat că nu există încă dovezi observaționale că AMOC se prăbușește.

Stefan Rahmstorf, profesor de fizică a oceanelor la Universitatea din Potsdam, Germania, care nu a fost implicat nici el în studiu, a declarat că cercetarea contribuie la consolidarea cercetărilor anterioare.

„Există încă o mare incertitudine cu privire la locul în care se află punctul de basculare al AMOC, dar noul studiu se adaugă la dovezile că acesta este mult mai aproape decât credeam acum câțiva ani”, a declarat el pentru CNN. „Dovezile științifice arată acum că nu putem exclude nici măcar posibilitatea de a trece deja de un punct de basculare în următorul deceniu sau doi”.

Raportul face apel la măsuri rapide și eficiente pentru a reduce la zero poluarea care încălzește planeta, pentru a reduce temperaturile globale și pentru a încetini topirea în Arctica.

„Punctul cheie al acestui studiu este că nu avem deloc mult timp la dispoziție pentru a face acest lucru”, a spus de Menocal. „Iar miza tocmai a devenit mai mare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Coincidenta ? Acelasi lucru s a spus in 2004, in acest film https://www.imdb.com/title/tt0319262/

  2. Acum 12000 de ani omul nu putea influenta procesele de pe planeta.

  3. …ar afecta fiecare persoană de pe planetă sau pe toti?