G4Media.ro

STUDIU: Grădinăritul în mediul urban poate îmbunătăți sănătatea persoanelor

Pexels/Cottonbro studio

STUDIU: Grădinăritul în mediul urban poate îmbunătăți sănătatea persoanelor

Un studiu realizat în colaborare între Universitatea din Helsinki, Institutul de Resurse Naturale din Finlanda și Universitatea din Tampere a demonstrat că o perioadă de minim o lună de grădinărit interior a crescut diversitatea bacteriană a pielii și a fost asociată cu niveluri mai ridicate de molecule antiinflamatorii în sânge. Studiul a fost publicat în revista Environment International.

S-a demonstrat cum contactul cu materiale bogate în microbi, provenite din natură, modifică microbiota umană. În studiu, subiecții cercetării s-au angajat în grădinăritul urban, o activitate naturală pentru ei, ceea ce poate duce la modificări pe termen lung în funcționarea sistemului imunitar.

„O lună de grădinărit urban în interior a sporit diversitatea bacteriilor de pe pielea subiecților și a fost asociată cu niveluri mai ridicate de citokine antiinflamatorii în sânge”, spune cercetătorul doctorand Saarenpää de la Facultatea de Științe Biologice și de Mediu a Universității din Helsinki. „Este pentru prima dată când putem demonstra că o activitate umană semnificativă și naturală poate crește diversitatea microbiotei adulților sănătoși și, în același timp, poate contribui la reglarea sistemului imunitar”, a mai adăugat aceasta.

Expunerea microbiană poate fi crescută cu ușurință și în siguranță acasă, pe tot parcursul anului. Spațiul și investiția financiară necesare sunt minore: în cadrul studiului, grădinăritul a fost făcut posibil în ghivecele obișnuite, în timp ce plantele cultivate, cum ar fi mazărea, fasolea, muștarul și salatele, proveneau de pe raftul magazinului.

Schimbările au fost observate imediat după o lună și deoarece subiecții cercetării s-au bucurat de grădinărit, mulți dintre ei au anunțat că vor continua această activitate și vor trece la grădinăritul în aer liber pe timpul verii.

Studiul afirmă că este important să se investească în expunerea copiilor la natură și la microbii benefici, deoarece dezvoltarea sistemului imunitar este cea mai intensă în perioada copilăriei. Ghivecele pline cu pământ bogat în microbi ar putea fi introduse în grădinițe, școli, și, de exemplu, în spitale, în special în zonele urbane dens construite.

Pentru ca grădinăritul urban să aducă beneficii pentru sănătate și nu riscuri, pielea mâinilor trebuie să fie nevătămată, iar inhalarea de praf în zonele de cultivare trebuie evitată.

„Cercetările subliniază faptul că sănătatea noastră depinde de diversitatea naturii și de cea a solului în special. Suntem o specie printre altele, iar sănătatea noastră depinde de plaja de acțiune a altor specii. În mod ideal, zonele urbane ar avea un mediu natural atât de divers încât expunerea microbiană benefică pentru sănătate nu ar trebui să fie căutată prin produse special concepute”, spune Saarenpää.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...