G4Media.ro

STUDIU Cum se manifestă antisemitismul în Europa de Est, inclusiv în România:…

Rabinul Levi Matusov, Foto: APL

STUDIU Cum se manifestă antisemitismul în Europa de Est, inclusiv în România: Aici actele antisemite violente sunt rare. Sunt mai frecvente în țările cu un sentiment antisemit scăzut, din vestul Europei

Potrivit sondajului Ligii de acțiune și protecție (APL) privind antisemitismul efectuat în 16 state din Europa, atitudinea antievreiască este cea mai frecventă în rândul respondenților polonezi, maghiari și greci. Cu toate acestea, actele antisemite violente sunt rare în aceste țări, în timp ce sunt frecvente în țările cu un sentiment antisemit scăzut, predominant în vestul Europei.

În sondajul realizat de Ipsos și Liga Europeană de Acțiune și Protecție (TEV) din Ungaria una dintre întrebări a fost “Credeți că ar fi cel mai bine dacă evreii ar părăsi această țară?”.

În Polonia, 24%, în Grecia 23%, iar în Ungaria, 21% au răspuns “DA”, care este mai mare decât în ​​majoritatea celorlalte state europene, însă atacurile violente împotriva evreilor sunt rare în aceste țări. Tendința este similară în Letonia, Croația și România.

foto: APL

Mai mult de o treime dintre greci și polonezi (36%) și 30% dintre ungurii chestionați consideră că „evreii nu vor fi niciodată capabili să se integreze deplin în societate”. Credința într-o „rețea evreiască secretă care influențează afacerile politice și economice din lume” este împărtășită de 58% dintre greci, 39% dintre unguri și 34% dintre slovacii chestionați, dar și de 28% dintre francezi..

Aproximativ 39% dintre greci și 30% dintre românii chestionați sunt de acord că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor”. Aproximativ 36% dintre greci, 27% dintre unguri și 23% dintre polonezii chestionați nutresc „sentimente mai degrabă negative” față de evrei, o proporție crescând la 11% în Germania, 8% în Franța și scăzând la 3% în Suedia și Regatul Unit și 2% în Olanda.

Cu toate acestea, în țările cu mai multe incidente antisemite înregistrate, majoritatea respondenților au răspuns negativ la întrebarea sondajului, doar câteva persoane fiind de acord că evreii ar trebui să părăsească țara.

De exemplu, anul trecut au fost înregistrate un total de 2.351 de incidente în Germania, în timp ce 62% dintre respondenți au răspuns „NU” la întrebarea sondajului. În Marea Britanie au fost înregistrate în anul încheiat în martie 2021 1.288 de incidente antisemite, număr record, în creștere față de 1.205 în anul precedent, iar tendințele au fost similare în Franța, Belgia și Suedia.

În multe țări cu rate scăzute de incidente antisemite, populația evreiască este mică, ca în Letonia și Grecia. Cu toate acestea, în alte țări, inclusiv în Ungaria, există o populație evreiască de 100.000, care este aproape la fel de mare ca în țările în care actele violente antisemite sunt mai frecvente – scrie site-ul evreiesc maghiar Neokohn.

Nici în România nu se semnalează acte de violență fizică antisemită împotriva persoanelor, cele mai frecvente acte fiind profanări de cimitire sau lăcașe de cult evreiești.

Studiul intitulat “Prejudecăți antisemite în Europa” pune sub semnul întrebării noțiunea generală conform căreia lupta împotriva sentimentului antisemit ar reduce numărul actelor violente împotriva evreilor. Fondatorul APL Slomó Köves consideră că concentrarea asupra unui aspect al combaterii antisemitismului – de exemplu asupra educației tinerilor – nu este o soluție, susținând o abordare mai holistică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...