
Statisticile privind criminalitatea din Africa de Sud infirmă afirmațiile privind „genocidul alb” – ministru
Ultimele statistici privind criminalitatea din Africa de Sud infirmă afirmațiile potrivit cărora se comite un genocid împotriva albilor, a declarat ministrul poliției din această țară, transmite BBC.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Afirmația, discreditată pe scară largă, a fost amplificată de președintele american Donald Trump miercuri, într-o întâlnire neobișnuită cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa.
Trump i-a spus lui Ramaphosa că fermierii albi din Africa de Sud au fost uciși și „persecutați”.
Vineri, ministrul sud-african al Poliției, Senzo Mchunu, a declarat că între ianuarie și martie, cinci din cele șase persoane ucise în ferme erau de culoare, iar una era albă.
Victima albă locuia la o fermă, în timp ce persoanele de culoare care au fost ucise erau doi proprietari de ferme, doi angajați și un manager.
Mchunu a declarat că în trimestrul anterior, din octombrie până în decembrie 2024, au fost înregistrate 12 crime în ferme. Unul dintre cei 12 – un proprietar de fermă – era alb.
Este pentru prima dată când statisticile privind criminalitatea din Africa de Sud au fost defalcate în funcție de rasă, dar Mchunu a declarat că a făcut acest lucru ca urmare a recentelor afirmații privind genocidul.
„Istoria crimelor agricole din țară a fost întotdeauna distorsionată și raportată într-un mod dezechilibrat”, a spus el.
În februarie, un judecător sud-african a respins ideea unui genocid ca fiind „clar imaginat” și „nu real”, atunci când s-a pronunțat într-un caz de moștenire care implica donația unui binefăcător bogat către un grup de supremație albă.
Afirmațiile privind genocidul din Africa de Sud circulă de ani de zile, atrăgând atenția grupurilor de dreapta din SUA.
Ramaphosa a vizitat miercuri Casa Albă în încercarea de a reseta relațiile dintre cele două țări după ce Trump a acordat azil unui număr de aproape 60 de afrikaneri – descendenți ai coloniștilor, în principal olandezi, care au sosit în secolul al XVII-lea – spunând că au fost „victime ale unei discriminări rasiale nedrepte”.
În timpul întâlnirii, care a fost transmisă în direct, Trump l-a prins într-o ambuscadă pe Ramaphosa cu videoclipuri și imagini menite să susțină afirmația sa despre un genocid alb.
Mass-media internațională a constatat că aceste „dovezi” conțineau numeroase falsuri.
„Avem respect pentru SUA ca țară, avem respect pentru oamenii din această țară și pentru președintele Trump, dar nu avem niciun respect pentru povestea genocidului. Este total nefondată și neîntemeiată”, a declarat Mchunu vineri.
Criminalitatea rămâne o problemă uriașă în Africa de Sud, a recunoscut ministrul, dar a adăugat că toate sectoarele societății sunt afectate.
Mchunu a respins, de asemenea, acuzațiile, repetate de Trump, potrivit cărora guvernul expropriază terenurile deținute de fermierii albi.
La începutul acestui an, Ramaphosa a semnat o lege controversată care a permis guvernului să confiște terenuri private fără compensații în anumite circumstanțe. Guvernul sud-african afirmă că niciun teren nu a fost încă confiscat în temeiul acestei legi.
Legea vine după ani de cereri de reformă funciară în Africa de Sud, unde minoritatea albă deține marea majoritate a terenurilor și averilor private din țară, la peste 30 de ani de la încheierea sistemului rasist de apartheid.
Relațiile dintre Africa de Sud și SUA au scăzut de când Trump a preluat funcția în ianuarie. Pe lângă faptul că a oferit azil afrikanerilor, liderul american a redus ajutorul acordat Africii de Sud și a expulzat ambasadorul acesteia.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii