G4Media.ro

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Pactul AUKUS ar putea constitui un…

Sursa foto: Pixabay/ David Mark

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Pactul AUKUS ar putea constitui un precedent pentru proliferarea submarinelor nucleare

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat că alte state ar putea urma exemplul Australiei și ar căuta să construiască submarine cu propulsie nucleară, ridicând serioase proliferări și preocupări legale, relatează The Guardian.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat în timpul unei vizite la Washington că a trimis o echipă specială pentru a analiza implicațiile juridice și de siguranță ale parteneriatului AUKUS anunțat luna trecută, în care SUA și Marea Britanie vor ajuta Australia să construiască o flotă de submarine cu propulsie nucleară.

Dacă planul va fi pus în aplicare, ar fi prima dată când un stat cu arme non-nucleare achiziționează submarine cu propulsie nucleară. Acesta reflectă o zonă gri în Tratatul de neproliferare nucleară din 1968.

Procedurile prin care agenția se va asigura că combustibilul, scos din supravegherea agenției, nu este folosit la fabricarea armelor nucleare, nu au fost încă elaborate.

„Trebuie să avem acorduri specifice pentru a ne asigura că orice primesc (australienii – n.r.) din punct de vedere tehnologic sau material, este sub garanții”, a declarat Grossi jurnaliștilor marți.

„Trebuie să existe un acord specific cu AIEA”, a spus el. Grossi a spus că „nu poate fi exclus” faptul că alte țări ar folosi precedentul AUKUS pentru a-și urmări propriile planuri de submarine nucleare.

Canada și Coreea de Sud au avut în vedere construirea de submarine cu propulsie nucleară, care pot rămâne sub apă mai mult timp și sunt mai silențioase decât modelele convenționale. Și Brazilia are în derulare un proiect de submarin nuclear.

Grossi a menționat că Iranul a informat AIEA în 2018 cu privire la intenția sa de a demara un program naval de propulsie nucleară. Într-o scrisoare către agenție, guvernul iranian a spus că în primii cinci ani de proiect nu va fi implicată nicio instalație nucleară.

În cadrul reuniunilor de la New York din timpul adunării generale a ONU, luna trecută, oficialii iranieni au prezentat acordul AUKUS drept un precedent pentru a avansa propriile planuri ale submarinului nuclear al țării.

Grossi a spus că un factor limitativ pentru alte națiuni care încearcă să imite Australia sunt provocările tehnice în construirea unui submarin cu propulsie nucleară.

„A avea un reactor nuclear într-un submarin care funcționează în siguranță este un lucru foarte dificil de făcut”, a spus el.

Directorul general al AIEA a spus că responsabilitatea SUA și a Regatului Unit în acordul AUKUS a fost de a se asigura că materialul și tehnologia nucleară au fost transferate în Australia într-un mod sigur, care nu crește riscurile de proliferare a armelor nucleare. El a spus că problema a fost ridicată în discuțiile sale cu secretarul de stat american Antony Blinken la Washington săptămâna aceasta.

„Cred că este pe deplin conștient de implicații și vom avea un angajament, un angajament formal, în curând într-un mod tripartit sau altfel”, a spus Grossi.

Sursa foto: Pixabay/ David Mark

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Incep francezii sa se razbune si sa declare apocalipsa dupa AUKUS prin agentiile internationale. Nu m-ar mira ca Biden, la cat de senil este, sa renunte la AUKUS doar pentru ca Greta Thumberg a urlat ca dauneaza mediului din regiunea Indo-pacifica sau pentru ca asa a zis Brigitte Macron. Hai s-o bagam pe aia cu proliferarea nucleara.