G4Media.ro

Șefa DSP Suceava spune că ar putea fi mai puține cazuri de…

sursa foto: Facebook/ Bundeswehr

Șefa DSP Suceava spune că ar putea fi mai puține cazuri de coronavirus în județ decât cele raportate: „S-au raportat teste, nu persoane pozitive. Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, pur și simplu nu știm de unde sunt”

Numărul foarte mare de cazuri Codiv-19 din județul Suceava ar putea fi dat de faptul că, la începutul epidemiei, de aici a fost raportat numărul de teste, și nu numărul de persoane depistate pozitiv, a declarat șefa DSP Suceava, Manuela Trifan, citată de Monitorul de Suceava.

Numărul foarte mare de cazuri de COVID-19 raportat în județul Suceava și diferențele care apar între numărul total de cazuri, pe de o parte, și suma cazurilor de persoane vindecate, încă pozitive și decese, pe de altă parte, duce la concluzia că undeva pe traseul raportărilor există o eroare, scrie publicația. Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, șefa DSP Suceava, Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil. Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.

Manuela Trifan a spus că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate. ”Spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toți vindecații, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a declarat șefa DSP.

De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, astfel încât evidența se poate ține precis.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”. „Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat Manuela Trifan.

Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor. La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica. Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare. Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurilor noi. Odată cu diminuarea numărului de cazuri și reducerea volumului muncii curente, DSP face o verificare riguroasă a bazei de date a situației COVID în județ, mai scrie Monitorul de Suceava.

Până vineri, potrivit statisticii oficiale, în județul Suceava au fost înregistrate 3.386 de cazuri de coronavirus.

Sursa Foto: Facebook/ Bundeswehr

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Hai că încet încet adevărul iasă la lumina

  2. Si morții din SV sunt tot raportați de 2 ori ?
    Probabil sunt încă vii dar traiesc împreună cu cârtitele
    Voi sunteți chiar visători

  3. Daca sefa DSP face asemenea afirmatii, ea fiind responsabila de tot lantul de testare, nu are ce sa mai caute in functie. Inseamna ca nu si-a facut treaba.

    • Absolut normal! Ar trebui demisa instantaneu si facut dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

    • Dimensiunea incompetenței la stat întrece orice închipuire….

    • Iresponsabilitate și prostie sunt ” calitățile” funcționarilor din instituțiile statului, răspunde cineva.?! Oamenii întregi la minte au respectat distanțarea socială pt. a nu ajunge în spital.

  4. Daca au existat erori pe spinarea sanatatii oamenilor, aia care le-au comis sa plece, sa se duca in pi… mamelor lor! Ce cauta in sistemul sanitar astfel de personaje!?
    Daca as fi reprezentant media si as vrea sa arat natiei „realitatea romaneasca”, as face sapaturi sa-i gasesc pe astia cu erorile, sa le fac public numele, sa cercetez cum au ajuns sa fie angajati, cu ce pile sau cu ce spagi, etc Si sa se faca totul public, sa se sesizeze politia, parchetul.
    Daca vrem sa sapam la baza sistemului corupt romanesc raspandit peste tot,in fiecare domeniu, asa trebuie procedat….Daca nu, inseamna ca dorim sa starpim coruptia doar declarativ!

  5. haidetzi, ca mizeria nu mai sta sub presh! RUSINE INCOMPETENTILOR SI HOTILOR!

  6. Cum, oare, e posibil sa existe atita incompetenta in institutiile statului si, mai mult, sa se afiseze, fara jena?! Ce „volum mare de munca”, ce „lipsa de personal”, ce „lipsa de informaticieni”?!!! Sa centralizezi si sa raportezi zilnic TREI cifre. Doar trei: infectati, vindecati, decedati. Daca nu esti capabil sa corelezi aceste cifre, inseamna ca IQ -ul tau e la cote alarmant de mici, e insesizabil dar, SIGUR, ai competente maxime la lipit afise, la lins in c…r si ca numai asa ai putut accede la postul pe care il ocupi! In esenta: pandemia a reusit sa releve nivelul infiorator de incompetenta al angajatilor statului! Numai ca, din pacate, lucrurile par sa nu conteze si, vor ramine la fel! Ce trebuie sa se intimple ca lucrurile sa se schimbe in bine?! Deocamdata, nu se stie!!! Mergem cu caruta asta hodoroaga inainte pina intram in gard!

  7. „La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după PROPRIA metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica. Este posibil ca FIECARE să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare.”

    Intrebare: Pai, NU a existat o PROCEDURA la nivel de Minsietrul Sanatatii, un Sistem comun pe Tara de Evidentiere, a facut fiecare „dupa propria metoda si pricepere”?!
    Dumnezeule, asa arata HAOSUL din ROmania!
    Arafate, ce zici?!
    Va imaginati asa ceva in Germania, de exemplu?!!

    In Romania, Spitalele, DSPurile care TREBUIAU sa fie PREGATITE cu Legislatie si Proceduri pentru o astfel de Situatie de urgenta, cum e Epidemia/Pandemia(asa cum PREVEDE Legislatia la nivel de tara intocmita de Raed Arafat, marele sef al DSU, erau de fapt in HAOS total, Sefii de la DSPuri, de la Institutul National de Santate publica, de la DSU, Managerii de Spitale NU au FACUT NIMIC, NU erau pregatiti cu nimic din Legislatia intocmita de Raed Arafat DUPA tragedia din Apuseni!
    Mai mult, abia dupa aproape 2 LUNI de la debutul pandemiei a aparut in spatiul public, adica a fost pomenit, Institutul National de Sanatate publica, cel care conform Legii are PRIMUL Responsabilitatea managementului Bolilor transmisibile, prin Centrul pentru Controlul Bolilor transmisibile, a carui sefa l-a inlocuit pe Adrian Streinu Cercel in fruntea acelui Comitet „stiintific” care ii consilia pe guvernanti cu propuneri epidemiologice, la luarea Deciziilor!!
    Totul e formalitate, Arafate, vai de munca ta, v-a prins Pandemia cu Legislatia FIX ca la tragedia din Apuseni cand in urma balbaieilor Autoritatilor, Ponta a Infiintat DSU cu Raed Arafat in frunte FIX pentru a pune la punct LEGISLATIA, asa incat Romania sa nu mai fie prinsa NEPREGATITA ca la Tragedia din Apuseni!
    Asa se lauda atunci Ponta, azi tace chitic, dar critica guv Orban!
    Javre ordinare!

  8. Aș fi dispus să fac pariu ca respectiva șefă va fi mutată pe orizontală la o altă DSP sau, mai sigur, promovată la minister. Cadrele de partid trebuie păstrate cu orice preț, mai ales când devin santajabile.

  9. Cu alte cuvinte:
    Datele cu care sintem ametiti public stau cam asa:
    1.numarul de infectati-testati e mult mai mic. In cifrele publice sint raportate „numarul de teste pozitive” in care, acelasi pacient se poate regasi de mai multe ori. Asta depinde de IQ-ul personalului din DSP-uri (inclusiv cadrele de conducere).
    2. La fel sta situatia si la „vindecati” si „decedati”! Si uite asa, in Romania, e posibil, prin concursul autoritatilor, un mort poate sa fi murit de doua ori, fie niciodata!

  10. doamna are probleme grave …daca sa introduci datele testelor in calculator ii trebuie informaticieni calificati e clar ca e rau pe aratura individa, poate se sisizeaza cineva si indreapta lucrurile, in opinia ei cei care lucreaza cu calculatorul in 2020 trebuie sa fie doar informaticieni calificati, astia ne conduc si ne mai miram ca nu stiu nicic cum ii cheama dar ei au salarii de nesimtite de bugetari.

  11. macar de ar fi un caz singular dar incompetentii sunt de jos pana sus….raportari eronate cu morti dintr-un judet in altul de catre grupul de comunicare strategica care nu e in stare sa contabilizeze 1000 de decese, vezi Bihor / Satu mare, mort din satu mare testul a fost trimis la oradea si mortul a aparut pe oradea,un raspuns de ceau facut asta ?

    • Da, asa, tot Sistemul medical e varza, asa e dintotdeauna, in fruntea DSPurilor numirile politice au dus la acest haos, cu astfel de situatii inacceptabile intr-o alta tara!
      O mai tineti minte șefa DSP Timiș care nu a reușit să spună câteva cuvinte despre coronavirus la o Conferinta de presa organizata dupa aparitia primului caz de Corona in judetul Timis, uite in VIDEOCLIP CINE conduce DSPurile, ce analfabeti pun partidele(PSD a pus-o la Timis!) in fruntea acestor „Institutii cu autoritatea de sanatate publica la nivel local, care realizeaza Politicile si Programele nationale de sanatate, elaboreaza Programe locale, Organizeaza Structurile sanitare, Evidentele statistice pe probleme de sanatate, precum si de Planificare si derulare a investitiilor finantate de la bugetul de stat pentru sectorul de sanatate.”
      O vedeti ep analfabeta de la Timis,(demisa intre timp si ca ea sunt TOTII Sefii de DSPuri in Tara!), in stare sa FACA asa ceva?!
      https://www.libertatea.ro/stiri/video-cine-este-cornelia-malac-cismas-sefa-sanatatii-din-timis-care-nu-a-reusit-sa-spuna-cateva-cuvinte-despre-coronavirus-2904155

      Ne mai miram ca auzim si vedem asa ceva?!

  12. Toate procedurile facute de DSU si de Ministerul Sanatatii sunt maculatura. Precum ordonantele si legile in RO. Stai si te citesti cu pixul in mana si nu intelegi nimic. La fel si la alte ministere (exemplu la educatie, lucrez in domeniu).

  13. Ca si locuitor al mun Suceava va dati seama ce frustrare poti sa ai cand vezi ca ai stat in carantina timp de 6 saptamini posibil din cauza ,,inteligentilor asimtomatici”😂 cum spunea CTP , atat la nivel local cat si la nivel central.Pt cei de mai sus va spun cu titlu de informatie ca actuala sefa DSP nu e totuna cu cea care a ,,gestionat”situatia initial, prima fiind demisa inainte de carantina cand deja raul era facut

  14. Uite cat pret pun si PNLeii pe COMPETENTA si PROFESIONALISM si MERITOCRATIE:
    ” Reformă în Sănătate. După un chelner, un patron de pompe funebre a fost pus șef de spital.
    Marius Ghineț, patronul unei firme de pompe funebre, este noul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, numire lui fiind semnată, vineri, 15 mai, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
    Județul Neamț este considerat județ focar, al doilea după Suceava, cu peste 50 de cazuri de coronavirus la 100.000 locuitori, iar Spitalul Județean a fost al treilea spital din țară devenit focar de COVID-19.
    Ca o ironie a sorții, Spitalul Județean are până acum 43 decese în rândul persoanelor infectate cu COVID-19, iar cariera sau activitatea lui Marius Ghineț este legată de cea a firmei de pompe funebre „BIG Funerare” pe care o manageriază de mulți ani scrie stiri-neamt.ro.
    În paralel, Marius Ghineț ocupă funcția de director de logistică al SC Publiserv SA, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț care se ocupa de asfaltări și lucrări de întreținere în oraș.
    În plus, tot în conducerea spitalului vine o numire de la aceeași firmă de asfaltări, Publiserv, în persoana Nicoletei Tudora.
    Sănătatea nemțenilor este o prioritate. Astăzi doamna Gavriloiu Cristina – Elena a fost numită director medical interimar al Spitalului Județean Neamț, doamna Tudora Claudia Nicoleta a fost numită director financiar – contabil interimar, iar domnul Marius Ghinet a fost numit manager interimar.” spune pe Facebook Seful PNL Neamt, Mugur Cozmanciuc.

    Chelnerul de la Câmpeni.
    La începutul lunii mai, primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș, a lansat acuzații extrem de grave la adresa Ministerului Sănătății, implicit la cea a ministrului Nelu Tătaru, susținând că la șefia Spitalului Orășenesc Câmpeni a fost numit un „chelner”, Valentin Gog, care a fost șef de sală într-un restaurant.